Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Vitamini - zašto su nam važni?

Suplementi | 29. Listopad 2021. 11 minuta

S obzirom na neugodno iskustvo pandemije tijekom zadnje dvije godine vitamini su postali jedna od važnih tema u svijetu fitnessa! Zašto ih je uvijek dobro imati u svom "arsenalu"?

Prošli smo situaciju lockdowna i zatvaranja, a mnogi od nas iskusili su određeni stupanj samoizolacije, zdravstvenog rizika i/ili oboljenja u zadnjih dvadesetak mjeseci. Svakodnevica nam je ispunjena konstantim upozorenjima, brojevima, prognozama i općenito prisutnim strahom od neizvjesnosti. Možda još gore - izvjesne opasnosti.

Sve to dovelo nas je do preispitivanja mnogih životnih navika, odluka, rutina i preferencija. Postaviti si nije loše i par ključnih pitanja...

1. Što činimo za svoje zdravlje? 
2. U kakvom nam je stanju imunitet?
3. Imamo li štetne navike?
4. Koliko pažnje posvećujemo prehrani?
5. Fizička aktivnost?

Zdravlje i kako ga čuvati

Zdravlje možemo nazvati stanjem općeg psihofizičkog blagostanja nenarušeno mogućim čimbenicima nestabilnosti. Kao takvog, važno nam je očuvati ga i brinuti se za sve ono čime ga možemo pospješiti i održati u povoljnom stanju.

Jednu od bitnijih uloga u pravilnom funkcioniranju tijela, a samim time i očuvanju zdravih funkcija, igraju vitamini! I sad, to vam vjerojatno zvuči smisleno, čak i poznato, no što bi onda ti vitamini zapravo bili? Oni ne baš najukusniji bomboni u liku dinosaura koje smo kao mali morali preživati? Šumeća tableta? Jabuka?

Ne baš! Bolje rečeno, ima ih podosta i prisutni su u različitim izvorima, ali oni su sami po sebi vrsta organskih tvari vrlo raznolikih struktura i kemijskih svojstava. Vrlo su potentni i učinkoviti - reklo bi se, dobri u onome što rade - pa samim time nema potrebe za golemim količinama, no bez obzira na to, funkcioniranje organizma bez njih baš i ne ide normalno. Sve one naše važne stavke, poput rasta kao takvog, zatim i reprodukcije, a onda i povoljnog razvoja usko su povezane s vitaminima. 

Gdje je kvaka? U nezgodnoj stvarnosti! Naime, vitamini se u našem organizmu baš i ne sintetiziraju u adekvatnoj mjeri. Jednostavno nije moguće. To znači da ih moramo unositi kroz vanjske izvore, bilo da se radi o hrani ili suplementaciji. 

Vitamini i prehrana

Dobrodošli u svijet vitamina

S ozbirom da od njih ne dobivamo energiju (kao što se to događa unosom npr. ugljikohidrata), a dnevne potrebe za unosom vitamina najčešće računamo u sitnim miligramima, zovemo ih mikronutrijentima. 

A koliko mi tih "mikroprijatelja" zapravo poznajemo? Neki će reći, "sretan" broj - 13!

Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin B2 (Riboflavin) - vitamin G

Vitamin B3 (Niacin) - vitamin P

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)

Vitamin B6 (Piridoksin)

Vitamin B7 (Biotin) - vitamin H

Vitamin B9 (Folna kiselina) - vitamin M

Vitamin B12 (Kobalamin)

Vitamin C (Askorbinska kiselina)

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Kako ih lakše upamtiti od navođenja svih vrsta naziva u ovakvom redoslijedu? Zapravo je jednostavno! Razlikujemo ih kao topljive u vodi ili masti. Zadnja četiri navedena topljivi su u masti, a svi prethodni u vodi.

Aha, to znači da su ovi šumeće tablete, a ovi drugi one čvrste?

Pa, ne baš!

Vitamini topljivi u vodi (B vitamini i vitamin C) lako se apsorbiraju i čim dođu do krvi odmah su na raspolaganju svim mogućim potrebama organizma. S druge strane, oni topljivi u mastima trebaju određeni emulgator pomoću kojeg zapravo postaju spojem iskoristivim kroz krv. Možda zvuči kao da se prave važni i nedostupni, ali itekako su korisni! Zašto? Jer stres!

Čovjek protiv stresa

Da, stres naš svagdašnji! Ta nezgodna kombinacija psihofizičkog napora i opterećenja u stanju je oslabiti reakciju našeg imuniteta i tako na određeni način otvoriti vrata novim obljenjima i opasnostima. Bilo bi sjajno kada bi stres mogli jednostavno isključiti iz svakodnevice, ali u većoj ili manjoj mjeri, on nas stalno prati! Alarmira tijelo i stavlja ga u iscrpljujuće stanje "pripreme" za moguće nevolje što znači da mu je premorenosti, kao i općenita iscrpljenost, logična posljedica.

Vitamini i voće

Ok, ali što tu mogu vitamini? Pogotovo kada smo već rekli da nam oni ne pružaju energiju kao takvu?

Uzmimo ovdje za primjer jedan od onih u masti topljivih vitamina - vitamin D!

Vitamin D - sunce moje!

Gdje ga možemo pojesti? Uzmite vilicu, naoštrite nož, zvrcnite Elona Muska i spremite se odrezati već otprije dobro pečeni komadić sunca! Šalu na stranu, vitamina D ima u hrani, ali najčešće ga povezujemo kao tvar koju apsorbiramo iz sunca. Naravno, ne jedenjem već preko sunčevih zraka na koži.  Kada nema sunca, ili je ono vrlo slabo/rijetko, može doći do pomanjkanja ovog vitamina što se očituje kroz umor, iscrpljenost, grčenje, ali i vrlo neugodne probleme sa spavanjem. 

Osim što nam vitamin D može biti koristan suplement u borbi sa svim navedenim poteškoćama, nedavne informacije oko pandemije i bolesti koju uzrokuje novi virus ukazuju na moguće benefite njegove konzumacije kod oboljenja, i blažih posljedica istog obzirom na razinu ovog vitamina.

Dakle, ne treba biti kalorijski težak da bi za naše tijelo predstavljao nešto izuzetno važno!

Vitamin C - pouzdan i važan!

Vitamin C, recimo, povezujemo s leukocitima i odgovorom imunosnog sustava što znači da se u situacijama oboljenja brzo troši kao itekako vrijedan resurs. Osim toga može pospješiti i apsorpciju željeza te potaknuti proizvodnju antitijela. Znači da nam se vrlo lako postavlja u važnog saveznika tijekom vremena kada za zdravlje postoji rizik. 

B kompleks - jedini poželjan "kompleks"!

S druge strane različiti kompleksi B vitamina stvoreni su kako bi učinkovito djelovalovali na normalnu psihološku funkciju organizma, kožu i kosu, živčani sustav i metabolizam. Korisni su bez obzira na to jeste li aktivan sportaš, rekreativac ili samo osoba koja brine o zdravlju. Također je pogodan i za vegetarijance.

ADEK - ne, nije zagorski Adnan

Jedna od potentnijih kombinacija vitamina je i ADEK. Koje vitamine sadrži? Kako se ono kaže - nomen est omen, odnosno, ime sve govori. Kombinirajući vitamine A, D, E i K u optimalnim dozama ovaj spoj pomaže kod čitavog niza normalnih funkcija, ali i teškoća. Od osteoporoze i prijeloma, preko zdravlja očiju, sve do antioksidativnih svojstava i zdravlja respiratornog sustava.

Vitamini su dakle, kada govorimo o zdravlju, jedni od naših najmanjih prijatelja, ali i najvećih saveznika!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni