Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
SAMO DANAS I SUTRA! Za svaku narudžbu iznad 150€ izaberite OMEGA 3 90 kapsula na POKLON!

Vitamini - zašto su nam važni?

Suplementi | 29. Listopad 2021. 11 minuta

S obzirom na neugodno iskustvo pandemije tijekom zadnje dvije godine vitamini su postali jedna od važnih tema u svijetu fitnessa! Zašto ih je uvijek dobro imati u svom "arsenalu"?

Prošli smo situaciju lockdowna i zatvaranja, a mnogi od nas iskusili su određeni stupanj samoizolacije, zdravstvenog rizika i/ili oboljenja u zadnjih dvadesetak mjeseci. Svakodnevica nam je ispunjena konstantim upozorenjima, brojevima, prognozama i općenito prisutnim strahom od neizvjesnosti. Možda još gore - izvjesne opasnosti.

Sve to dovelo nas je do preispitivanja mnogih životnih navika, odluka, rutina i preferencija. Postaviti si nije loše i par ključnih pitanja...

1. Što činimo za svoje zdravlje? 
2. U kakvom nam je stanju imunitet?
3. Imamo li štetne navike?
4. Koliko pažnje posvećujemo prehrani?
5. Fizička aktivnost?

Zdravlje i kako ga čuvati

Zdravlje možemo nazvati stanjem općeg psihofizičkog blagostanja nenarušeno mogućim čimbenicima nestabilnosti. Kao takvog, važno nam je očuvati ga i brinuti se za sve ono čime ga možemo pospješiti i održati u povoljnom stanju.

Jednu od bitnijih uloga u pravilnom funkcioniranju tijela, a samim time i očuvanju zdravih funkcija, igraju vitamini! I sad, to vam vjerojatno zvuči smisleno, čak i poznato, no što bi onda ti vitamini zapravo bili? Oni ne baš najukusniji bomboni u liku dinosaura koje smo kao mali morali preživati? Šumeća tableta? Jabuka?

Ne baš! Bolje rečeno, ima ih podosta i prisutni su u različitim izvorima, ali oni su sami po sebi vrsta organskih tvari vrlo raznolikih struktura i kemijskih svojstava. Vrlo su potentni i učinkoviti - reklo bi se, dobri u onome što rade - pa samim time nema potrebe za golemim količinama, no bez obzira na to, funkcioniranje organizma bez njih baš i ne ide normalno. Sve one naše važne stavke, poput rasta kao takvog, zatim i reprodukcije, a onda i povoljnog razvoja usko su povezane s vitaminima. 

Gdje je kvaka? U nezgodnoj stvarnosti! Naime, vitamini se u našem organizmu baš i ne sintetiziraju u adekvatnoj mjeri. Jednostavno nije moguće. To znači da ih moramo unositi kroz vanjske izvore, bilo da se radi o hrani ili suplementaciji. 

Vitamini i prehrana

Dobrodošli u svijet vitamina

S ozbirom da od njih ne dobivamo energiju (kao što se to događa unosom npr. ugljikohidrata), a dnevne potrebe za unosom vitamina najčešće računamo u sitnim miligramima, zovemo ih mikronutrijentima. 

A koliko mi tih "mikroprijatelja" zapravo poznajemo? Neki će reći, "sretan" broj - 13!

Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin B2 (Riboflavin) - vitamin G

Vitamin B3 (Niacin) - vitamin P

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)

Vitamin B6 (Piridoksin)

Vitamin B7 (Biotin) - vitamin H

Vitamin B9 (Folna kiselina) - vitamin M

Vitamin B12 (Kobalamin)

Vitamin C (Askorbinska kiselina)

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Kako ih lakše upamtiti od navođenja svih vrsta naziva u ovakvom redoslijedu? Zapravo je jednostavno! Razlikujemo ih kao topljive u vodi ili masti. Zadnja četiri navedena topljivi su u masti, a svi prethodni u vodi.

Aha, to znači da su ovi šumeće tablete, a ovi drugi one čvrste?

Pa, ne baš!

Vitamini topljivi u vodi (B vitamini i vitamin C) lako se apsorbiraju i čim dođu do krvi odmah su na raspolaganju svim mogućim potrebama organizma. S druge strane, oni topljivi u mastima trebaju određeni emulgator pomoću kojeg zapravo postaju spojem iskoristivim kroz krv. Možda zvuči kao da se prave važni i nedostupni, ali itekako su korisni! Zašto? Jer stres!

Čovjek protiv stresa

Da, stres naš svagdašnji! Ta nezgodna kombinacija psihofizičkog napora i opterećenja u stanju je oslabiti reakciju našeg imuniteta i tako na određeni način otvoriti vrata novim obljenjima i opasnostima. Bilo bi sjajno kada bi stres mogli jednostavno isključiti iz svakodnevice, ali u većoj ili manjoj mjeri, on nas stalno prati! Alarmira tijelo i stavlja ga u iscrpljujuće stanje "pripreme" za moguće nevolje što znači da mu je premorenosti, kao i općenita iscrpljenost, logična posljedica.

Vitamini i voće

Ok, ali što tu mogu vitamini? Pogotovo kada smo već rekli da nam oni ne pružaju energiju kao takvu?

Uzmimo ovdje za primjer jedan od onih u masti topljivih vitamina - vitamin D!

Vitamin D - sunce moje!

Gdje ga možemo pojesti? Uzmite vilicu, naoštrite nož, zvrcnite Elona Muska i spremite se odrezati već otprije dobro pečeni komadić sunca! Šalu na stranu, vitamina D ima u hrani, ali najčešće ga povezujemo kao tvar koju apsorbiramo iz sunca. Naravno, ne jedenjem već preko sunčevih zraka na koži.  Kada nema sunca, ili je ono vrlo slabo/rijetko, može doći do pomanjkanja ovog vitamina što se očituje kroz umor, iscrpljenost, grčenje, ali i vrlo neugodne probleme sa spavanjem. 

Osim što nam vitamin D može biti koristan suplement u borbi sa svim navedenim poteškoćama, nedavne informacije oko pandemije i bolesti koju uzrokuje novi virus ukazuju na moguće benefite njegove konzumacije kod oboljenja, i blažih posljedica istog obzirom na razinu ovog vitamina.

Dakle, ne treba biti kalorijski težak da bi za naše tijelo predstavljao nešto izuzetno važno!

Vitamin C - pouzdan i važan!

Vitamin C, recimo, povezujemo s leukocitima i odgovorom imunosnog sustava što znači da se u situacijama oboljenja brzo troši kao itekako vrijedan resurs. Osim toga može pospješiti i apsorpciju željeza te potaknuti proizvodnju antitijela. Znači da nam se vrlo lako postavlja u važnog saveznika tijekom vremena kada za zdravlje postoji rizik. 

B kompleks - jedini poželjan "kompleks"!

S druge strane različiti kompleksi B vitamina stvoreni su kako bi učinkovito djelovalovali na normalnu psihološku funkciju organizma, kožu i kosu, živčani sustav i metabolizam. Korisni su bez obzira na to jeste li aktivan sportaš, rekreativac ili samo osoba koja brine o zdravlju. Također je pogodan i za vegetarijance.

ADEK - ne, nije zagorski Adnan

Jedna od potentnijih kombinacija vitamina je i ADEK. Koje vitamine sadrži? Kako se ono kaže - nomen est omen, odnosno, ime sve govori. Kombinirajući vitamine A, D, E i K u optimalnim dozama ovaj spoj pomaže kod čitavog niza normalnih funkcija, ali i teškoća. Od osteoporoze i prijeloma, preko zdravlja očiju, sve do antioksidativnih svojstava i zdravlja respiratornog sustava.

Vitamini su dakle, kada govorimo o zdravlju, jedni od naših najmanjih prijatelja, ali i najvećih saveznika!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

★★★★★

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Teething Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni