Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto je važno biti snažan

Trening | 01. Svibanj 2023. 11 minuta

Biti jak znači više od puke sposobnosti podizanja teških utega. Riječ je o fizičkoj i mentalnoj snazi za rješavanje svakodnevnih zadataka i izazova, bez obzira koliko veliki ili mali oni bili. Saznajte više u našem članku.

Postati fizički jači ne mora biti komplicirano ili zastrašujuće. S pravim programima treninga snage i vježbi možete postati jači i zdraviji u tren oka. U ovom ćemo članku istražiti što znači biti jak i zašto je to toliko važno u našem svakodnevnom životu.

Što je to snaga?

Što je to snaga?

Biti jak znači imati fizičku i mentalnu snagu da se nosite sa svakodnevnim zadacima i izazovima, ma kako veliki ili mali oni izgledali. Postoje više različitih vrsta snage i osoba može biti jaka u više područja svog života, a snaga dolazi s mnogo različitih mjesta. Snaga dolazi u svim oblicima i veličinama, a mi ćemo se fokusirati na fizičku.

Jaki mišići mogu pomoći u poboljšanju vašeg kardiovaskularnog zdravlja poboljšanjem cirkulacije, smanjenjem krvnog tlaka, pa čak i snižavanjem razine kolesterola. Jače kosti također će vjerojatno smanjiti rizik od osteoporoze, artritisa i prijeloma. Biti jak također vam može pomoći da bolje upravljate stresom, poboljšate svoje raspoloženje i povećate razinu koncentracije. 

Jaki mišići mogu poboljšati vašu cirkulaciju povećanjem protoka krvi iz vaših nogu u vaše srce koje pomaže kod dilatacije arterija i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Jače srce može pumpati krv učinkovitije, što znači da se manje krvi pumpa kroz vaše tijelo do pluća i natrag. Povećani protok krvi u srce također poboljšava oksigenaciju srčanog mišića, smanjujući rizik od moždanog ili srčanog udara. 

Također se pokazalo se da vježbanje može smanjiti visoki krvni tlak. Povećani protok krvi pomaže u osiguravanju kisika potrebnog za tjelesne stanice da obavljaju svoj posao, što može smanjiti razinu hipertenzije i prehipertenzije. Drugi način na koji može pomoći je povećanje mišićne mase koja može djelovati kao diuretik, omogućujući vam da prođete više tekućine kroz bubrege i smanjite rizik od visokog krvnog tlaka. 

Isto tako, pokazalo se da tjelovježba smanjuje bol, uglavnom tako što pomaže kod oslobađanje endorfina u mozgu, ali i poboljšavajući cirkulaciju i mišićnu masu. Važno je da se endorfini oslobađaju tijekom i nakon vježbanja jer su prirodni lijekovi protiv bolova, a izuzetno su korisni za ljude koji pate od kronične boli.

No, kako postati jači?

Vježbe za tjelesnu snagu

Za brži oporavak i rast snage!

Od vježbi s tjelesnom težinom do vježbi dizanja utega, istražit ćemo različite dostupne programe treninga snage koji će vam pomoći da postanete fizički jači.

Ako ste tek počeli vježbati snagu, počnite s vježbama s tjelesnom težinom. Vježbe s tjelesnom težinom izvrsne su za početnike jer nude lagani način za početak vježbanja s utezima. Vježbe s tjelesnom težinom također su učinkovit način za izgradnju mišića i rad na funkcionalnim fitness ciljevima. Vježbe s tjelesnom težinom mogu se izvoditi kod kuće ili u teretani, što ih čini dostupnim opcijama za sve razine kondicije. 

Bučice nisu ograničene samo na dizanje utega, one se zapravo mogu koristiti za mnoge vježbe kao što su pregibi, ekstenzije za triceps, pregibi za biceps, bench press i dips. Budući da bučice dolaze u različitim težinama, imat ćete mnogo opcija kada je u pitanju odabir težine koja vam odgovara.

Vježbe s utezima za snagu

Vježbe s utezima za snagu

Trening snage neizostavan je dio svakog programa vježbanja. Pomaže u izgradnji mišića, povećanju snage i poboljšanju ukupne fizičke kondicije. Pravilnim vježbama i programima možete postati fizički jači i otporniji. Vježbe dizanja utega izvrstan su način da ojačate svoje tijelo i daju odličan temelj za druge vježbe.  

Kako započeti? Prvo odaberite odgovarajući program dizanja utega. Za početnike, većina fitness centara nudi uvodni program osmišljen kako bi ih naučio pravilnoj formi i pružio dobru osnovu za druge vježbe. Ako ste novi u dizanju utega, dobra je ideja iskoristiti prednosti ove vrste programa. Također možete koristiti planove vježbanja za početnike iz vježbi koje koriste slobodne utege ili strojeve.

Postoji mnogo različitih vrsta programa dizanja utega. Neki su programi dizajnirani za kratkoročnu upotrebu, a drugi za dugotrajnu upotrebu. Kratkoročni programi obično ne traju dulje od 12 tjedana, a dugoročni programi obično traju između osam i 24 tjedna.

Pravilno izvodite vježbe. Pravilna forma iznimno je važan za vašu sigurnost, učinkovitost, izvedbu i dugovječnost. Ako ste novi u dizanju utega, najbolje je pronaći kvalificiranog trenera ili trening-partnera koji vam može pokazati kako pravilno izvoditi svaku vježbu kako biste izbjegli ozljede tijekom treninga ili prekomjernu upotrebu određenih mišića tijekom ovog vremenskog razdoblja.

Osim redovnog vježbanja, poznavanja različitih vrsta vježbi i dobro pripremljenog trening programa, važno je obratiti pozornost i na pravilnu prehranu te kvalitetnu suplementaciju. I prehrana i suplementacija mogu značajno pomoći s bržim rastom mišića i oporavkom nakon treninga te, posljedično, i bržim te boljim rastom snage. Radi se o vašim najboljim partnerima za jačanje!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni