Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto koristiti mass gainere?

Suplementi | 16. Siječanj 2023. 12 minuta

Pitanja o mass gainerima ima koliko i vježbača, od toga za što ih se uopće koristi do toga ima li ih smisla uzimati. Odgovore napokon možete saznati u ovom članku.

Što bi uopće bili mass gaineri? Radi se o vrsti suplementa za izgradnju mišića i povećanje mase visokom i izbalansiranom kombinacijom ugljikohidrata i proteina. Nama najpoznatiji mass gaineri dolaze u obliku praha koji se može pomiješati s vodom ili mlijekom te popiti kao zamjena ili dodatak jednom od dnevnih obroka, najčešće nakon treninga. Za masu, naravno, jer masa je mama!

Za što se koriste mass gaineri?

za što se koriste mass gaineri

Mass gainere uglavnom koriste sportaši i vježbači koji žele izgraditi mišićnu masu brže, kao i oni koji imaju problema s otežanim debljanjem zbog brzine metabolizma ili slabog apetita. Također ih mogu koristiti pojedinci koji žele nabaciti nešto kilograma zbog zdravstvenih razloga.

Velika prednost mass gainera u takvim situacijama naspram običnog wheyja jest u tome što je namijenjen upravo za povećanje mase, kako i samo ime govori. Najčešće su tu radi o visokokaloričnoj kombinaciji proteina i čistih ugljikohidrata, masti i aminokiselina. Tako, osim što pomažu unos dovoljne količine proteina kroz dan, drastično podižu količinu unesenih kalorija, potpomažući rast mišića i tjelesne mase.

Zbog proteina koji sadrže odlični su za bolji i brži mišićni oporavak, pogotovo nakon napornog treninga. Svojim sastavom tako pomažu optimalno funkcioniranje tijela. Njihovi benefiti su višestruki, počevši od povećanja mišićne mase i tjelesne snage, do popravljanja razine energije u tijelu i bržeg mišićnog oporavka. Čak mogu pomoći i sa smanjenjem količine masti u tijelui, ako se mass gaineri uzimaju u kombinaciji s pravilnim treningom.

Što mass gainere čini različitima od whey proteina?

mass gaineri vs whey protein

Mass gaineri su već u startu namijenjeni tome da ljudima pomognu dobiti nešto kilograma. Već to ih razlikuje od whey proteina: mass gaineri sadrže više kalorija i ugljikohidrata od običnog proteinskog praha. Dok je whey prvenstveno namijenjen za podupiranje mišićnog oporavka i rasta, mass gaineri specifično rade na povećanju mišićne mase.

Način na koji mass gaineri povećavaju mišićnu masu usko je vezan sa njihovim sastavom. Većina njih tako ima visoke razine ugljikohidrata, masti, proteina i aminokiselina, čineći ih jako efikasnima u povećanju mišićne mase. Sa svojim visokokaloričnim sastavom pomažu unijeti veću količinu kalorija u tijelo nego što je to moguće s običnim proteinskim prahom. U slučaju sportaša koji, pokušavajući raditi na masi napornim treninzima, trebaju veću količinu kalorija, bilo po pitanju oporavka tijela nakon treninga ili pak za rast mišićne mase.

Osim što pomažu rast mišića i tjelesne mase, mass gaineri su odličan način za izgraditi čistu mišićnu masu. Osim što tijelu priskrbljuju osnovne nutrijente i kalorije koji su mu potrebni kako bi izgradilo mišiće i snagu, pomažu i s održanjem zdrave tjelesne težine. Naravno, u kombinaciji s pravilnim i učinkovitim treningom te prehranom. Jednostavno rečeno, uz mass gainere lako kontroliraš je li tvoj rast mišićan ili samo debljanje!

Koliko proteina trebate unositi kada koristite gainere?

Osnovno pravilo za unos proteina glasi ovako: pomnožite vašu težinu u kilogramima sa 0.8 g proteina. Tako, primjerice, ako težite 80 kilograma, dnevno morate unijeti minimalno 64 g proteina. Ipak, ako pokušavate raditi na masi i snazi, bitno je ponešto promijeniti količinu unosa: po kilogramu tjelesne težine trebate unositi između 1 i 1.5 grama proteina. Tako, ako imate oko 80 kilograma, trebate unijeti između 80 i 120 grama proteina dnevno.

Također, ne smijete zaboraviti uzimati mass gainere i na dane kada ne vježbate kako bi zadovoljili vaše tjelesne potrebe za nutrijentima. Ponovno naglašavamo, korištenje suplemenata samo je nadopuna pravilnoj prehrani! Uporaba mass gainera trebala bi biti samo pripomoć unošenju dovoljne količine kalorija i nutrijenata u vaš organizam jer u jednom shakeu dobijete kvalitetnu koncentraciju ugljikohidrata i proteina koje bi inače trebali pojesti.

Mass gainere se preporuča koristiti s mlijekom ili vodom, uglavnom nakon treninga kako bi se mišići brže i bolje oporavili te počeli rasti. Još jedan dobar način za korištenje gainera jest kao doručak, kako bi kvalitetno započeli vaš dan, između obroka kao užinu ili negdje 30 do 40 minuta prije odlaska na spavanje. Baš im je to jedna od glavnih prednosti. Mogućnost korištenja kroz gotovo čitav dan!

Mass gaineri - da ili ne?

za brži rast mišića

Kao suplement, mass gaineri su odličan način da postignete taj toliko željeni kalorijski višak u danu potreban da bi vaše tijelo i mišići rasli. Bilo da se radi o zdravstvenim razlozima ili pak samo želji da imate nešto više kilograma, a teško se debljate zbog slabog apetita ili metabolizma, gaineri su odličan način za ubrzati taj proces. Dakle, svi oni koji misle da jedu puno - a kilogrami nikako ne stižu - itekako će imati koristi od ovakvih proizvoda!

Sama činjenica da u 100 grama primjerice Platinum Massa dobijete 20.8 grama proteina i 58.6 grama ugljikohidrata za praktički kompletan kalorijski “obrok” od 334 kalorije čini mass gainere jako privlačnima za sve one čiji je glavni problem trenutno presporo debljanje. 

Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da, uz to što pomažu debljanje, mass gaineri u kombinaciji s pravilnim vježbanjem, prehranom i drugom suplementacijom mogu značajno pomoći i ubrzati proces izgradnje čistih mišića - lean musclesa.

Također, povoljnost s obzirom na uloženo dobiveno uvijek je činila gainere poželjnima, korisnima i redovito uvrštenima u arsenal mnogih vježbača!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni