Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto su mi ruke mlohave?

Savjeti | 08. Srpanj 2022. 10 minuta

Mnogi od nas krenu u teretanu kada shvate da je krajnji čas za oblikovanje tijela, a neki imaju i sasvim specifične razloge/problema. Mlohave ruke sigurno su jedan od njih.

Pamtim tako jedan interesantan razgovor s prijateljem koji mi se požalio na osjećaj mlohavosti općenito, ali zatim je podigao ruke i dlanom jedne zatresao po tricepsu druge govoreći - gle buraz, sve samo špek, nema tu niš. 

I naravno, bilo je tu nešto mišića, nije triceps odjednom nestao i prepustio svoje mjesto salu, no obojici nam je bilo itekako jasno na što čovjek cilja. Arnold Schwarzenegger davno je rekao onu svoju poznatu - if it jiggles it''s fat. Odnosno - ako se trese, mast je. Mišići imaju tu tendenciju ostati čvrstima i nepomaknutima, pogotovo u stanju napetosti. Salo, s druge strane, leta posvuda, trese se i poskakuje.

mlohavi triceps

Radi, ali ne rukama!

Prijatelj u pitanju radio je uredski posao, ne pamtim dobro što, ali recimo da je računovodstvo bilo u pitanju. To je značilo visoku razinu stresa, no malo micanja kroz dan. Podigao bi šalicu kave, otišao na gablec, vrlo rijetko prošetao. Ruke bi koristio kao produžetak uma koji nešto udara o tipkovnicu svako malo. Zašto je to problematično, pa ne radi li on na taj način rukama zapravo svaki dan?

Mislim, da, ali opet, ne baš. Pogotovo jer pokreti prstima nisu naročito stimulativni ni za podlakticu (kada govorimo o tipkanju na računalu), a kamoli tek za bicepse i tricepse, te mišiće nadlaktice koje mnogi žele oblikovati, učvrstiti i povećati. Djevojke i žene također se znaju požaliti na tu mlohavu pozadinu ruke koja se najednom objesila.

Takve se stvari ipak ne događaju odjednom, nisu slučajne ili nerazumljive. Da bi shvatili žašto tako izgledamo i kako tome pristupiti moramo prvo objasniti o kojim se mišićima radi i što je zapravo njihova funkcija u našem tijelu. Kojim radnjama doprinose, tj. koje bi radnje bez njih bile nemoguće.

1. Biceps

Biceps je onaj dvoglavi mišić nadlaktice, prednji, kojeg ponajviše muškarci žele povećati jer se isti uvijek izjednačavao s idejom snage i moći. Nadlaktice koje rastežu rukave, biceps poput topovske kugle, krupne ruke općenito, cilj su mnogima. Ipak, biceps tu nije kako bi primarno slao signale ostalim muškarcima da ste opasan i jak tip s kojim se ne valja zezati, niti kako bi pokušao impresionirati žene svojom zakrivljenosti i obujmom.

Biceps nam pomaže i omogućava pregibanje ruke. Ako podižete nešto što držite u vlastitoj šaci, biceps vam je na raspolaganju. Zato se i osnovna vježba tako jednostavno zove - biceps pregib. Podići i zatim zarotirati ruku zadaća je naših bicepsa koji se i razvijaju obavljajući taj pokret s većim i ozbiljnijim opterećenjem. Služe nam i pri mnogim drugim kretnjama obavljajući istu/sličnu zadaću. 

tricepsi

2. Triceps

Triceps je stariji brat bicepsa s jednom glavom više! Zato se i zove "tri"ceps. Iako ne uživa jednak prestiž i ljubav vježbača, ne mami podjednake poglede, triceps je zapravo najveći razlog velikih ruku pošto je površinom osjetno krupniji od bicepsa i kada se razvije ostavi još bolji dojam glede dimenzija. Što se mlohavosti tiče, njegov problem leži upravo u pokretu koji nam mooožda nije toliko čest u svakodnevnom životu.

Ekstenzija ili opružanje zadaća su tricepsa. Kao i održavanje ruku u tom položaju. Gimnastičari na ručama često imaju goleme mišiće u obliku potkove na pozadini nadlaktice baš zbog prirode svoje aktivnosti, a ako imate problem sa zamišljanjem radnje gdje triceps pomaže zamislite si izlaženje iz bazena, sklek, ustajanje iz stolca s rukohvatima. Triceps tu mora odigrati ulogu. Stabilizirati i dati snažan oslonac.

Dobar broj ljudi nema previše takvih radnji u svojoj svakodnevici i triceps se ne aktivira mnogo. Pogotovo jer i taj mali broj radnji nije izazovan ili zahtjevan po triceps do razine koja bi ga držala utreniranim i čvrstim. Uopće ne govorimo o povećanju centimetraže, već pukoj zategnutosti ruke. Moj prijatelj iz uvoda članka tako je čitav dan proveo povijenih ruku i teško da se ikada morao dugotrajno oslanjati na njih, ili tražiti eksplozivno ispaljivanje iz tricepsa - kao što se nekada radi u sklekovima i sličnim vježbama.

A višak?

Treba napomenuti još jedan problem vezan uz mlohave ruke koji nije toliko vezan uz specifične pokrete nadlaktice. Radi se dakako o višku masnog tkiva. Ako imate 10-20-ili još više desetaka kilograma viška s obzirom na neku idealnu težinu, teško da će se to rasporediti estetski ugodno. Nešto ode i na ruke koje zatim ostavljaju dojam obješene šunke. Stisnete vi, ima tu i nešto, možda čak i trenirate povremeno pa ste mišić zategnuli, no viška je naprosto toliko da oči ne mogu uhvatiti ništa utreniranog.

whey za mlohave ruke

Kalorijski deficit, umjereni, povećanje aktivnosti, redovite šetnje, ciljani trening i dobar odmor ovdje su ključ za vas. Možete se poslužiti i provjerenim brendovima sportske suplementacije ako tražite dobar fat burner ili pouzdan izvor proteina, no kile moraju nekako otići dolje. Teško da inače vidite svoje plodove rada.

Koje vježbe napraviti za problem mlohave pozadine nadlaktice?

Ekstenzija tricepsa - u teretani užetom, između dva stolca, s kauča na pod, kako god vam odgovara, ali učinite pokret tako da težinu tijela podižete upravo tricepsom ciljano spuštajući trup prema tlu, podižući se zatim izravnavanjem ruku. Ako radite na sajli, težinu utega užetom usmjerite prema dolje fokusirajući se na korištenje isključivo nadlaktice!

Zapamtite, mlohava ruka treba biti opružena kako bi bila čvrsta. Može vam tu pomoći sklek, ili sličan pokret, no bez ekstenzije, nema ni jakog tricepsa!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni