Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto su nam mišići bitni?

Savjeti | 14. Veljača 2022. 8 minuta

U redu, često danas slušate o važnosti treninga i njegovoj povezanosti sa dobrim izgledom. Zdravo je, dobro je, razvija mišiće i sve to. Ali, zašto je to važno?

Mnogi od nas ne rade vrlo teške i fizički taksativne poslove koji uključuju mnogo manualnog rada. Podizanje, spuštanje, ručna košnja, nošenje, nisu tako česti kao nekada, kada se skoro svaki posao susretao s ovim pojavama u mnogim koracima izvedbe dužnosti. Danas sve više ljudi radi u uredima, pred ekranima, za stolovima. 

Drugo vrijeme, isto tijelo

Šeta se do pošte, drugog kolege ili možda po gablec. S druge strane, ne treba zaboraviti ni na sve one koji mnogo vremena provedu na nogama. Recimo, konobari i poštari stalno su u pokretu, a pribrojite li im građevinske radnike dobivate skupinu koja svoje tijelo itekako angažira u prostoru i vremenu. 

Doduše, tijelo nije stanište samo ovim drugima. Prvospomenuti važnost mišića i aktivnosti uglavnom otkriju kroz dva slučaja:

1. Pogled u zrcalo postaje težak, sve nam se manje sviđa ona osoba koja nas gleda nazad. Kako li sam se uspio toliko zapustiti?

2. Počinjemo "štekati". Leđa nešto neugodno zatežu, koljena se nelagodno nose s teretom, kondicija je na nuli. Zato što sve manje marimo, tijelo nam javi - sve manje možeš!

skeletni mišići

I ovdje treba stati na loptu prije nego krenemo dalje. Znate nas kao stranicu koja je vrlo često pisala o tematikama bodybuildinga, ali ono što smatrate bilderom, što vidite na pozornici profesionalnih bodybuilding natjecanja, nije "tajnoviti obrat" ovog teksta.

Na koncu neće biti govora o nužnosti takva izgleda i toliko razvijenih mišića. Profesionalni sport, pa tako i bodybuilding kao jedna od njegovih instanci, stavlja rezultat u fokus. Mi ovdje želimo pričati o svakodnevnom životu, rekreativnom treniranju i ugodi u vlastitom tijelu.

Isto tako, kada kažemo mišići, većinom nam se u glavi pojave isklesani trbušnjaci, velika prsa ili razvijeni bicepsi, no nisu  samo to mišići. Imamo tri vrste mišića u našem tijelu:

1. Skeletni mišići 

E to su ti! Mišići koje možemo kontrolirati, napinjati, osjetiti u upregnuti voljom u određenim zadacima. Kada stisnete biceps, napinjete list ili očvrsnete trbuh, učinili ste radnju svojim skeletnim mišićima.

Zovu se tako jer su povezani s kostima i samo pomoću njih te iste kosti mogu uživati pokret. Trčanje, skakanje, rotiranje - pa i pokazivanje srednjeg prsta u prometu, sve su to radnje skeletnih mišića (i odgoja). 

2. Glatki mišići

U krvnim žilama, crijevima, koži, mjehuru itd. nalazimo mišić ove vrste. S obzirom da ih kontrolira dio živčanog sistema van našeg voljnog upravljanja, nismo ih baš u mogućnosti stisnuti kao par bicepsa, no tu su i u tijelu obavljaju esencijalnu ulogu osiguravanja optimalne funkcije organizma. 

Ono što je svakako zanimljivo, za razliku od svojih skeletnih kolega ne umaraju se baš brzo i sposobni su za vrlo dugotrajne kontrakcije. Ne jednako jaka intenziteta, ali u pravilu, ozbiljno su uporni i predani!

3. Srčani mišić

Što ima dvije pumpe, jednu za pluća, drugu za ostala tkiva, a smatra se specijalnim mišićem koji uživa svoju vlastitu kategoriju? Da, slezena, odmah ste pomislili! Šalu na stranu, važnost srca za tijelo nije ni potrebno dodatno isticati pa je vrlo razumljivo zašto ga odvajamo od svih ostalih mišića.

Pretpostavljam da također pogađate - nije ga baš moguće stisnuti na isti način kao i tricepse, ali ako je netko kralj "upumpavanja" u tijelu, onda je to srce!

Nakon svega ovoga, tijelo se čini kao kompleksan sustav u kojem se svi naši skeletni mišići i ne čine baš toliko bitnima kada ih usporedite sa čitavim morem unutarnjih organa, okrunjenim srcem kao najvažnijom mišicom kompletnog sustava. Razlog za njihovo zanemarivanje? Ne! To bi nas moglo skupo koštati.

Prođimo samo neke od radnji koje su nam moguće baš zato što skeletni mišići osiguravaju mobilnost našeg tijela:

Složene, "velike" radnje:

1. Trčanje
2. Plivanje
3. Hodanje
4. Skakanje
5. Čučanje
6. Uspravljanje
7. Podizanje
8. Rotiranje
9. Istezanje
10. Stiskanje

Sitnije radnje:

1. Pisanje
2. Govorenje
3. Izražavanje licem
4. Isplaziti jezik
5. Pronaći ispravan prst u prometnoj svađi

mišići za ljetno vrijeme

Ključni su nam i mišići abdomena, leđa i zdjelice kako bi ostali uspravni. Zajedno s tetivama osiguravaju našem tijelu sigurnost u vlastitu stabilnost, a njihovo zapuštanje može dovesti do niza bolova i kroničnih problema na koje oni upućuju. Ne zovu ih samo tako jezgrom (core) našeg tijela. Činjenica da stojimo uspravno nije bez razloga!

Također, ti važni skeletni mišići izrazito su uočljivi kada gledate svoju ili nečiju posturu (držanje). Biti uspravan, kontrolirati vlastito držanje bilo u uspravnom položaju ili za stolom u kući/uredu, možemo pomoću fleksibilnih i jakih mišića.

Dapače, kada su oni takvi, dobro držanje ne izostaje. Slabi, kruti i zapostavljeni mišići dovode i do lošeg držanja zbog čega tijelo na određeni način ispada iz nužne ravnoteže.

Ramena, leđa i vrat samo su neka od mogućih mjesta bolova i problema ako ne saniramo problem lošeg držanja kojeg zanemareno tijelo po inerciji zapostavljenosti brzo razvije. 

Želimo li ostati uspravni, funkcionalni i spremni za svaki od mogućih fizičkih izazova - ali i rekreativnih aktivnosti poput plivanja na ljetovanju - moramo se baviti svojim tijelom! To ne znači nužno težak trening maksimalnim opterećenjem pet puta tjedno. Niti imitaciju bodybuildera, powerliftera, dizača utega itd. 

Tijelo treba pažnju, osmišljeno je za korištenje, a propada bolno ako mu se ne posveti nešto vremena. Možemo na njega paziti hranom, a razvoj mišića pomoći i kvalitetnim suplementima - poglavito proteinima, ali raditi moramo!

suplementi za mišiće

Dobra vijest? Za preokret nije kasno ni danas! Možda smo nakupili nešto viška kilograma, ispali iz forme, izgubili mnogo kondicije i sada nemamo vjere u vlastite mogućnosti, no tijelo je čudesno "mjesto za život". Korak po korak, trening po trening, dan za danom, postaje sve spremnije za nove izazove!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni