Za svaku narudžbu iznad 99€ izaberi Muscle Labs kreatin 150g s okusom naranče GRATIS! Prikaži ponudu →

3 azijska recepta za pripremu piletine

Recepti | 03. Siječanj 2025. 5 minuta

Istražite 3 jednostavna i ukusna azijska recepta za pripremu piletine. Otkrijte tajne autentičnih okusa s minimalnim sastojcima i maksimalnim užitkom!

Tablica sadržaja

Azijska kuhinja poznata je po bogatstvu okusa i jedinstvenim kombinacijama začina koje zadovoljavaju sva nepca. Piletina, zahvaljujući svojoj svestranosti, zauzima važno mjesto u azijskim receptima, spajajući slatke, kisele, ljute i slane note u savršenu harmoniju.

Ovi recepti donose sve to, zajedno s hrpom proteina i drugih hranjivih tvari, kao što su vitamini i minerali, u jednom finom i ukusnom obroku.

Za brži oporavak i rast mišića nakon treninga

Bez obzira jeste li ljubitelj kremastih curryja, karameliziranih umaka ili slatko-slanih marinada, ovi recepti donose autentične okuse Azije u vašu kuhinju. Spremite se za kulinarsko putovanje kroz Kinu, Tajland i Japan!

Kineska piletina s medom i češnjakom

Kineska piletina s medom i češnjakom

Kineska piletina s medom i češnjakom savršena je kombinacija jednostavne pripreme i bogatog okusa. Ovaj recept zahtijeva minimalan trud, a donosi jelo koji osvaja svakim zalogajem. 

Sastojci

  • 500 g pilećih fileta
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 3 žlice meda
  • 3 žlice soja umaka
  • 1 žličica svježe naribanog đumbira
  • 1 žlica sezamovog ulja (ili biljnog ulja za prženje)
  • Prstohvat soli i papra

Upute

  1. U zdjeli pomiješajte med, soja umak, nasjeckani češnjak i naribani đumbir. Ovo je glazura koja će piletini dati karakterističan slatko-slani okus.
  2. Pileće filete narežite na manje komade ili trake, posolite i popaprite.
  3. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte sezamovo ulje. Pržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju, otprilike 3-4 minute sa svake strane.
  4. Kad je piletina skoro gotova, prelijte je pripremljenom glazurom. Kuhajte još nekoliko minuta na nižoj temperaturi dok glazura ne postane gusta i ne obloži svaki komad piletine.
  5. Poslužite piletinu na tanjuru i ukrasite sezamovim sjemenkama ili mladim lukom za dodatni vizualni i okusni efekt. Možete poslužiti uz rižu, povrće ili rezance za kompletan obrok.
  6. Ako volite pikantne okuse, dodajte prstohvat čilija ili nekoliko kapi ljutog umaka u glazuru. Za dodatnu teksturu, ubacite kockice paprike ili brokule pri kraju kuhanja.

Tajlandski curry s piletinom

Tajlandski curry s piletinom

Tajlandski curry s piletinom nudi bogatstvo egzotičnih okusa u kombinaciji s kremastim umakom i savršenim balansom začina. Ovaj recept spaja svježinu limunske trave i bogatstvo kokosovog mlijeka, stvarajući nezaboravan doživljaj.

Sastojci

  • 500 g pilećih fileta (narezanih na trakice)
  • 2 žlice curry paste
  • 400 ml limenka kokosovog mlijeka
  • 1 stabljika limunske trave
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • Povrće po izboru: paprika, tikvice, mrkva, brokula
  • Svježi korijander za ukrašavanje
  • Kuhana jasmin riža za posluživanje

Upute

  1. Pileće filete narežite na trakice, posolite i ostavite sa strane.
  2. U dubokoj tavi ili woku zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte crvenu curry pastu i pržite je 1-2 minute dok ne zamiriši, povremeno miješajući.
  3. Polako ulijte kokosovo mlijeko i dobro promiješajte da se pasta sjedini s mlijekom u kremasti umak. Ubacite zdrobljenu limunsku travu za dodatni aromatični udar.
  4. Dodajte pileće trakice u umak i kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta, dok piletina ne postane mekana i kuhana.
  5. Ubacite povrće po izboru (paprika, tikvice, mrkva, brokula) i kuhajte još 5-7 minuta dok povrće ne omekša, ali zadrži blagu hrskavost.
  6. Umiješajte sol i smeđi šećer kako biste balansirali slanoću i slatkoću. Po potrebi dodajte još začina prema vlastitom ukusu.
  7. Ako volite manje začinjeno, stavite žličicu curry paste umjesto dvije. Za dodatno bogatstvo okusa, pospite svježi korijander i iscijedite malo limunovog soka prije posluživanja.

Japanska teriyaki piletina

Japanska teriyaki piletina

Japanska teriyaki piletina jedan je od najpoznatijih recepata u japanskoj kuhinji, poznata po svojoj jednostavnosti i uravnoteženom okusu. Teriyaki umak, koji spaja slatkoću i slanoću, daje piletini karameliziranu vanjštinu i sočnu unutrašnjost.

Sastojci

  • 500 g pilećih fileta ili bataka bez kostiju
  • 4 žlice soja umaka
  • 2 žlice šerija
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica alkoholnog ili rižinog octa
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 žličica sezamovih sjemenki
  • 2 stabljike proljetnog luka (sitno nasjeckane)

Upute

  1. U zdjeli pomiješajte soja umak, mirin, smeđi šećer i, po želji, rižin ocat. Ovaj umak koristit će se za mariniranje i kasnije za glaziranje piletine.
  2. Narežite piletinu na manje komade ili je ostavite u cijelosti. Stavite je u posudu i prelijte polovicom pripremljenog umaka. Ostavite da se marinira najmanje 20 minuta ili do sat vremena za intenzivniji okus.
  3. Zagrijte biljno ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu (bez marinade) i pržite sa svake strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 3-4 minute po strani.
  4. Kad je piletina gotovo kuhana, prelijte je ostatkom umaka iz marinade. Smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta, povremeno okrećući komade piletine, dok umak ne postane gust i sjajan, oblažući piletinu.
  5. Poslužite piletinu posutu sezamovim sjemenkama i proljetnim lukom za dodatnu aromu i boju. Uz teriyaki piletinu savršeno se slažu kuhana riža i povrće na pari.
  6. Za dodatni okus, dodajte naribani đumbir u marinadu. Ako želite manje slatku verziju, smanjite količinu smeđeg šećera i dodajte malo više šerija.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni