Za svaku narudžbu iznad 99€ izaberi Muscle Labs kreatin 150g s okusom naranče GRATIS! Prikaži ponudu →

3 kreativna načina za pripremu piletine i riže

Recepti | 28. Ožujak 2025. 9 minuta

Donosimo tri kreativna načina za pripremu piletine i riže! Isprobajte ukusne recepte koji će unijeti raznolikost u vašu prehranu i fitness plan.

Tablica sadržaja

Donosimo tri kreativna načina za pripremu piletine i riže! Isprobajte ukusne recepte koji će unijeti raznolikost u vašu prehranu i fitness plan.

Piletina i riža su klasičan obrok koji se često nalazi na tanjuru sportaša, rekreativaca i svih koji žele jesti zdravo. Jednostavni za pripremu, hranjivi i ukusni, ovi sastojci čine idealnu osnovu svakodnevne prehrane. Piletina je izvrstan izvor nemasnih proteina, dok riža osigurava energiju kroz složene ugljikohidrate. Iako su sami po sebi odlični, u nastavku otkrivamo tri kreativna načina kako obogatiti piletinu i rižu, unijeti više okusa u svoj jelovnik i izbjeći prehrambenu monotoniju – bez žrtvovanja nutritivne vrijednosti.

Dakako, ostane li vam i ponešto kostiju nakon pripreme i obrade piletine, uvijek možete pripremiti i ovu izrazito korisnu juhu.

Piletina s rižom u kokosovom mlijeku i curryju

piletina u curry umaku

Ako želite osvježiti klasičan obrok od piletine i riže i dodati mu egzotičan štih, isprobajte varijantu s kokosovim mlijekom i curryjem. Ova kombinacija pretvara jednostavne sastojke u kremasto, aromatično jelo koje obiluje okusima, a pritom ostaje nutritivno bogato i pogodno za svakodnevnu prehranu.

Kokosovo mlijeko je odličan izvor zdravih masti koje daju jelu bogatu, baršunastu teksturu. Uz to, sadrži laurinsku kiselinu koja ima protuupalna i antimikrobna svojstva. Kada se pomiješa s curryjem i začinima, kokosovo mlijeko savršeno nadopunjuje blagi okus piletine i neutralnost riže, stvarajući balans između kremastog i pikantnog.

Sastojci:

300 g pilećih prsa, narezanih na kockice

150 g basmati ili jasmin riže

1 limenka kokosovog mlijeka (400 ml)

1 srednji crveni luk, nasjeckan

2 češnja češnjaka, zgnječena

1 žlica curry praha

1 žličica kurkume

1 žlica maslinovog ili kokosovog ulja

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju.

U dubokoj tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast.

Dodajte češnjak, curry i kurkumu te kratko promiješajte dok začini ne zamirišu.

Dodajte piletinu, posolite i popaprite te pržite 5–7 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Ulijte kokosovo mlijeko, promiješajte i ostavite da lagano kuha još 10 minuta, dok umak ne postane gust i kremast.

Poslužite s kuhanom rižom i pospite svježim korijanderom.

Pečena piletina i riža u jednoj posudi

pileće jelo u jednoj posudi

Za one koji vole praktična rješenja i bogat okus, pečena piletina s rižom u jednom jelu iz pećnice idealan je recept. Ova metoda kuhanja štedi vrijeme i smanjuje broj posuđa, a rezultat je sočan, mirisan i hranjiv obrok koji možete pripremiti unaprijed i uživati kroz više dana.

Pečenjem piletine zajedno s rižom i povrćem, svi sastojci se sjedinjuju u jedno savršeno izbalansirano jelo. Pileći sokovi i začini prožimaju rižu, čineći je mekanom i punom okusa, dok se piletina peče do zlatne, sočne teksture.

Sastojci:

4 pileća zabatka ili 2 pileća prsa (po izboru)

200 g dugozrnate riže (npr. basmati)

1 srednja paprika (crvena ili žuta), narezana

1 manja tikvica, narezana na kolutove

1 mrkva, naribana ili narezana

1 luk, sitno sjeckan

2 češnja češnjaka, zgnječena

500 ml pilećeg temeljca

2 žlice maslinovog ulja

Sol, papar, paprika u prahu, sušeni origano, ružmarin

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

U velikoj posudi za pečenje ili vatrostalnoj zdjeli pomiješajte sirovu rižu, luk, češnjak i povrće. Dodajte začine i prelijte pilećim temeljcem.

Piletinu začinite solju, paprom, paprikom i ružmarinom, pa je položite na vrh riže. Pokapajte maslinovim uljem.

Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 40 minuta.

Zatim uklonite foliju i pecite dodatnih 15–20 minuta kako bi se piletina zapečena i koža postala hrskava.

Piletina i riža u stir-fry stilu

stir fry piletina

Ako tražite brz, zdrav i ukusan način pripreme piletine i riže, stir-fry metoda idealna je za vas. Ova tehnika kuhanja dolazi iz azijske kuhinje i poznata je po kratkom vremenu pripreme, hrskavom povrću i bogatim okusima. Stir-fry jelo s piletinom i rižom nudi savršen balans proteina, ugljikohidrata i vlakana, a možete ga prilagoditi prema vlastitim željama i dostupnim sastojcima.

Sastojci:

200 g pilećih prsa, narezanih na tanke trakice

150 g kuhane basmati ili jasmin riže

1 crvena paprika, narezana na trakice

1 mrkva, narezana na tanke štapiće

1 šalica brokule, podijeljena na cvjetiće

2 mlada luka, narezana

2 češnja češnjaka, nasjeckana

2 žlice soja umaka

1 žlica sezamovog ulja (ili maslinovog)

1 žličica đumbira (svježeg ili u prahu)

Prstohvat chili pahuljica (po želji)

Sezamove sjemenke za dekoraciju

Priprema:

U velikom woku ili tavi zagrijte sezamovo ulje. Dodajte pileće trakice i pržite 5–7 minuta dok ne postanu zlatne i pečene sa svih strana.

Dodajte češnjak i đumbir te miješajte još 30 sekundi.

Ubacite povrće – prvo brokulu i mrkvu, a nakon 2 minute i papriku. Miješajte na jakoj vatri dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo (oko 5 minuta).

Umiješajte kuhanu rižu i soja umak, te sve dobro promiješajte da se okusi sjedine. Po želji dodajte chili pahuljice za pikantnost.

Pospite mladim lukom i sezamom te poslužite toplo.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni