Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

3 razloga zašto jesti povrće

Prehrana | 01. Srpanj 2022. 7 minuta

Od davnih dana majke muku muče s ovim problemom. Kako nagovoriti klince na povrće? Međutim, nije to samo problem najmanjih. Mnogi i u kasnijim godinama zaziru od povrća!

I gledajte, ne mogu se ovdje praviti nekim svecem ili izuzetkom. U ranim danima i mene je mama morala kreativno nagovarati na zelene komadiće hrane vidljive kraj mesa i ostalih namirnica u tanjuru. Prokulice ne mogu pogledati još dan danas, ali s vremenom sam zavolio gotovo sve ostalo od nekada omraženog mi povrća. Mama, nadam se da si ponosna. 

zdravo povrće

No, nije ovo priča o nadvladavanju osobnih povrtnih demona već tekst o tome zašto bi nam svima dobro došlo osvrnuti se na često zapostavljeni set namirnica u prehrani. Znam da pored pečenog mesa, roštilja i raznih slastica brokula neće zvučati naročito seksi, ali s obzirom da čitate tekst na stranici okrenutoj branši fitnessa i bodybuildinga jasno je da nije sve u tim prehrambenim opcijama. 

1. Hrpa nutrijenata!

U normalnoj porciji povrća pronaći će se skoro nevjerojatna paleta vitamina, minerala i fitonutrijenata. Sve to itekako je korisno našem tijelu za otpimalno funkcioniranje, rast, razvoj i niz fizioloških procesa. Od kostiju i kose do očiju i unutarnjih organa. Povrće pokriva sve što u našem tijelu funkcionira. Proteinima nabijene grahorice često su omiljen izvor bjelančevina za vegane i vegetarijance, a uz njih naravno da moramo spomenuti i soju te njene razne prerađevine koje se toliko često spominju da je ponekad lako zaboraviti da se radi o povrću!

Vlakna, beta karoten, folna kiselina, kalcij, sve to može se pronaći u povrću. Dapače, pogledate li samo jedan batat mnogo toga pronalazite već u njemu. Kombinirajući više različitih vrsta povrća ne samo da pospješujete okus jela već i obogaćujete njegov ukupni profil nutrijenata. Ona usamljena brokula, kuhana na pari, više je karikatura nego stvarna prijetnja.

2. Vlakna i ugljikohidrati

Spomenuta vlakna vjerojatno si već više puta vidio kao važan pojam kada govorimo o hrani. Međutim, povrće je tu apsolutni kralj. Vlakna su zbog svoje sastavne osobitosti vrlo zasitna i lakše stvore dojam punog trbuha dok jedemo što znači da ne moramo biti kalorijski opterećeni kao s nekom drugom hranom dok god imamo dobar udio vlakana na tanjuru. Drugačije se probavljaju, lako, a zasitno sjedaju u trbuh pa ih zato rado preporučaju ljudima koji paze na kilažu.

proteini uz povrće

Ugljikohidrati koje konzumiramo iz povrća vrlo su često kompleksni što znači da ih naše tijelo dulje vremena razlaže i koristi kao raspoloživu energiju, a osim toga ne stvaraju tolike skokove oko razine šećera u krvi pa ih nije loše staviti na tanjur ako i to moramo držati na oku. Naravno da postoje iznimke -jedna od njih bila bi kukuruz, ali kao izvori ugljikohidrata, povrće briljira!

3. Upalni procesi i krvni tlak

Antioksidansi jedna su od važnijih stavki prisutnih u povrću kao namirnici. I dok povremene upale nakon dugotrajnih ili intenzivnih treninga nisu loša stvar i čak mogu biti percipirani kao nešto dobro i/ili poželjno, opetovane i kronične upale nisu korisne našem tijelu i protiv njih se moramo boriti. Pogađate, povrće je i tu od pomoći. 

Što se krvnog tlaka tiče on je vrlo brzo postao jedna od gorućih tema u zdravlju modernog čovjeka s obzirom da se životni stil s malo aktivnosti i puno dostupne hrane često svede na probleme s tlakom i srcem. Špinat, cikla i drugo zeleno povrće ovdje su nam jako važni. Pomažu regulirati razine krvnog tlaka, zdravlju srca i usklađivanju prehrane s viškom soli kojeg vjerojatno unosimo kroz razne prerađevine obogaćene njome zbog dodatnog pojačavanja okusa.

No ovo su neke općenite korisne stvari vezane uz čovjekovo tijelo kao takvo i povrće kao namirnicu. Imamo li konkretniju preporuku? Imamo!

1. Mrkve - od vitamina A i boljeg vida do beta karotena i manjeg rizika od raka, mrkve su naširoko proklamirane kao vrhunski kvalitetna namirnica!

2. Kelj - apsurdno potentna doza vitamina K i pomoć pri unosu kalcija, kelj možeš napraviti kao varivo, jesti sirov ili dodati u smoothie.

svježe povrće

3. Špinat - Vitamin K, vitamin C, vitamin A i još štošta! Popajeva omiljena namirnica s razlogom!

4. Šparoga - Antioksidansi, vitamini, a još k tome i prirodni diuretik. Šparoge nisu uvijek jeftine, ali uvijek vrijede!

5. Luk - od poboljšanja funkcije jetre do poboljšanja okusa gotovo svakog jela, ova jeftina i svestrana namirnica neka se nađe i u tvom frižideru!

6. Patlidžan - Povrće (kažu voće!) koje može upiti i kamuflirati okuse, a pritom pomaže zdravlju srca.

7. Zelene Mahune - klorofil, antioksidansi, vitamini, vlakna. Bez obzira kako ih pripremaš, pružaju ti pravu nutritivnu eksploziju!

Namjerno smo odabrali povrće koje možda nije svakome milo, baš kako bi naglasili koliko korisno i važno može biti, a lako ga se zaboravi kraj svih silnih burgera, pizza, ćevapa i roštilja. Nitko ne kaže da iste treba odmah otpisati, ali naši prijatelji iz vrta moraju pronaći mjesto u dnevnoj prehrani. Ne zbog trendova, nego zdravlja!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni