Za svaku narudžbu iznad 99€ izaberi Muscle Labs kreatin 150g s okusom naranče GRATIS! Prikaži ponudu →

4 zdrave juhe za oporavak i imunitet

Recepti | 06. Ožujak 2024. 6 minuta

Juhe su odličan način za poduprijeti cjelokupno zdravlje, oporavak i poboljšanje imuniteta. Donosimo vam četiri recepta za nutritivne juhe.

Tablica sadržaja

Prehrana igra iznimno važnu ulogu u oporavku od tjelesnog napora kao što je trening i jačanju imunološkog sustava protiv bolesti, a juhe se tu pojavljuju kao fantastičan saveznik. Za vas smo zato pripremili 4 recepta za zdrave juhe za oporavak i imunitet.

tesla whey charger svi proteini koji ti trebaju u jednoj mjerici

Pileća juha s kurkumom

Pileća juha s kurkumom

Živopisno žuta kurkuma poznata je po svojim snažnim ljekovitim svojstvima, a u ovoj juhi je glavni poticaj oporavku i izgradnji imuniteta. Poznata je po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima koje kurkuma može zahvaliti kurkuminu, bioaktivnom spoju poznatom po svojoj sposobnosti da se bori protiv upala i podržava rad imunološkog sustava.

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, narezane na ploške
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • 1,5 l temeljca od pileće juhe
  • 400 g nasjeckanih kuhanih pilećih prsa
  • Sol i papar po želji
  • Peršin za ukras, po želji

Upute

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer, sve narezano prema uputama. Dinstajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
  2. Dodajte kurkumu, đumbir i kumin i kuhajte još 2 minute, dok začini ne zamirišu.
  3. Ulijte pileći temeljac i zakuhajte juhu. Smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta.
  4. U juhu dodajte nasjeckana kuhana pileća prsa i kuhajte još 5 minuta.
  5. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite vruće, ukrašeno svježim peršinom.

Juha od leće i povrća

Juha od leće i povrća

Juha od leće i povrća služi kao odličan izvor hranjivih tvari, pružajući mješavinu proteina, vlakana, vitamina i minerala neophodnih za oporavak i imunitet. Leća je mahunarka koja ima veliku količinu biljnih proteina i vlakana, bogata je željezom, folnom kiselinom i kalijem. Zajedno s nizom šarenog povrća, poput mrkve, celera i špinata, ova juha pruža mnoštvo vitamina (A, C, K) i antioksidansa koji pomažu u borbi protiv upala i jačaju obranu tijela od bolesti.

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 2 mrkve, narezane na kockice
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 šalica sušene zelene ili smeđe leće, isprane i ocijeđene
  • 1,5 l temeljca od povrća
  • 1 list lovora
  • 1 žličica suhe majčine dušice
  • 1 žličica mljevenog kima
  • Sol i papar po ukusu
  • 400 g svježeg lišća špinata
  • Svježi peršin za ukras (po želji)

Upute

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
  2. Dodajte leću, temeljac od povrća, lovorov list, majčinu dušicu i kim. Zakuhajte juhu, zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok leća ne omekša.
  3. Začinite solju i paprom po ukusu. Dodajte svježe listove špinata i kuhajte još 2-3 minute dok ne uvenu.
  4. Uklonite lovorov list i bacite ga. Poslužite vruće, po želji ukrašeno svježim peršinom.

Juha od đumbira i mrkve

Juha od đumbira i mrkve

Đumbir i mrkva su namirnice zbog kojih je ova juha savršena za pospješenje oporavka i jačanje imuniteta. Đumbir ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva te sadrži bioaktivne spojeve kao što su gingerol i shogaol koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i podržavaju imunološku funkciju. Mrkva, bogata beta-karotenom, prekursorom vitamina A, igra vitalnu ulogu u održavanju zdrave kože i sluznice.

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica svježeg đumbira, naribanog
  • 4 mrkve, nasjeckane
  • 1 l temeljca od povrća
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • Sol i papar po ukusu
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka, po želji
  • Svježi korijandar ili peršin za ukras (po želji)

Upute

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak, te pirjajte oko 2-3 minute.
  2. Dodajte đumbir i mrkvu te kuhajte još 5 minuta dok mrkva ne počne omekšavati.
  3. U lonac dodajte temeljac od povrća, kurkumu i cimet. Zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte 20-25 minuta dok mrkva u potpunosti ne omekša.
  4. Blenderom smiksajte juhu dok ne postane glatka.
  5. Začinite solju i paprom po ukusu. Po želji dodajte kokosovo mlijeko za dodatnu kremastost.
  6. Poslužite vruće, ukrašeno svježim korijandarom ili peršinom.

Juha od špinata i kvinoje

Juha od špinata i kvinoje

Špinat je bogat željezom, mineralom važnim za prijenos kisika i proizvodnju energije u tijelu. Osim toga, sadrži i protein, osiguravajući tako u ovoj juhi i građevne elemente potrebne za obnovu i rast mišića. Kvinoja nadopunjuje nutritivni profil špinata nudeći znatnu dozu proteina, vlakana i esencijalnih aminokiselina, podupirući cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, narezan na kockice
  • 3 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 mrkva, narezana na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana na kockice
  • 1 šalica kvinoje, isprana i ocijeđena
  • 1.5 l temeljca od povrća
  • 400 g svježih listova špinata
  • 1 žličica suhe majčine dušice
  • Sol i papar po ukusu

Upute

  1. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu i celer. Kuhajte dok povrće ne omekša, oko 5-7 minuta.
  2. Dodajte ispranu kvinoju i juhu od povrća. Zakuhajte juhu, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta dok se kvinoja ne skuha i omekša.
  3. Umiješajte svježe listove špinata i majčinu dušicu te kuhajte još 2-3 minute dok špinat ne uvene.
  4. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite vruće, po želji ukrašeno sokom svježeg limuna i naribanim parmezanom.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni