Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

5 pitanja za plan prehrane!

Prehrana | 23. Veljača 2013. 16 minuta

Prije nego potrošite svoj novac i vrijeme natjecateljskoj prehrani koja će vas dovesti do savršenog tijela trebate razumjeti neke važne nutricionističke osnove.Ovdje je 5 pitanja na kojih trebate moći odgovoriti!

Jedno od mnogih pitanja koji me ljudi pitaju je: što ti misliš o "tom i tom" načinu prehrane? Pitaju zato što ne znaju sami procijeniti da li je neki plan prehrane dobar ili ne. Ocijenjivanje nekog načina prehrane je isto kao i ocijeniti zadaćnicu iz hrvatskog - ako ne znate gramatiku i kompozicije rečenice - nećete moći uočiti greške ili procijeniti kvalitetu.

Zato ja zagovaram da se uzme jedan opći princip pri izboru načina prehrane - onaj koji počinje s učenjem osnova prehrane prije nego li se počne birati određeni način. Razumijevajući standrde koje svaki plan prehrane treba imati će vam omogućiti da procijenite pojedinačne dijete i odaberete onaj koji vama odgovara.

Ovo vam možda zvuči jednostavno, ali ako ste se u životu uglavnom hranili nepravilno biti će vam teže nego mislite. Više je vjerojatno da ćete posegnuti za prvom, primaljivom dijetom nego da ćete htjeti proći kroz pravilan put patnje od spoznavanja gdje stvarno jeste do pravih pomaka. Zato čitajte pozorno!

Koristite ova pitanja ispod kako bi odredili svoje potrebe ili da analizirate bilo koji plan prehrane. Ako ne možete odgovoriti na ovih 5 pitanja imate posla prije nego se uhvatite u koštac sa svojom prehranom.

1 Da li zadovoljava vaše kalorijske potrebe?

Svaki plan prehrane treba imati propisan pravi broj kalorija kako bi zadovoljio vaše specifične potrebe, a te vaše potrebe su podlože mjenjanju zbog većeg broja faktora zavisno od vaših ciljeva, tip tijela i intenziteta treninga.

Da li ste upravo počeli skidati kilograme? Onda ćete trebati plan prehrane koji će omogućiti da unosite manje kalorija nego ih trošite. Na masi ste? Trebati ćete više kalorija nego ih potrošite kako bi izgradili nove mišiće, ali ne previše kako nebi slagali masne naslage. Na definiciji ste? Trebati ćete plan prehrane s niskim unosom kalorija kako bi sveli masne naslage u idealan omjer.

Potrebe za kalorijama se, također, mijenjaju ovisno o vašem programu treninga. Koliko često viježbate, koliko kardia radite - sve treba uzeti u obzir. Kada ti brojevi idu gore ili dolje s njima idu i vaše potrebe za kalorijama. Višak kalorija koje unosite će dovesti do stvaranja masnog tkiva. Prehrana s manjkom kalorija će dovesti do nemogućnosti stvaranja mišića ili do gubitka mišića (katabolizam). Od manjka kalorija možete biti stalno gladni, letargični i nefokusirani.

2 Da li zadovoljava vaše potrebe za makronutrijentima?  

Bez obzira koji su vaši ciljevi, svaki plan prehrane mora imati adekvatne količine proteina, ugljikohidrata i masti. Ako bilo koji od tih elemenata ne štima nećete doći do željenih rezultata.

Da li uopće može biti previše proteina - da, naravno da može - nagomilati će vam se u masno tkivo. Premalo proteina znači stopirani napredak i gubitak mišićne mase. Previše ugljikohidrata pretvoriti će se u masno tkivo; premalougljikohidrata zanči premalo energije da bi izdržali trening. Aku uneste premalo masti nećete moći graditi mišiće, transportirati nutrijente ili se osjećati zasićeno. Previše masti zanči jednostavno previše masnog tkiva.

Razaznajte koliko proteina, ugljikohidrata i masti trebate za vaše specifične ciljeve i znati ćete da li je to pravi plan prehrane za vas. Ovo je primjenjivo na sve vrste dijeta, kao što su naizmjeničan post, cikliranje ugljikohidrata itd.

3 Da li zadovoljava vaše potrebe za mikronutrijentima? 

Lako se izgubiti u prebrojavanju makronutrijenata i izgubiti pojam o mikronutrijentima koji vam trebaju. Vitamini, makrominerali, minerali u tragovima i aminokiseline su potrebni isto kao i proteini ugljikohidrati i masti i zanemarivanje njih može isto tako prouzročiti manjak energije i sveukupnog zdravlja.

Lako ćete uočiti plan prehrane koji vam ne daje dovoljno makronutrijenata po tome što je fokusiran na samo jednu ili dvije skupine hrane. Gotovo je nemoguće dobiti široki raspon mikronutrijenata bez širokog raspona unešene hrane. Naravno, možete koristiti suplemente i vitamine koji će zadovoljiti neke od vaših potreba za mikronutijentima, ali trebate većinu vaših mikronutrijenata uzeti iz cijelovite hrane. Raznovrsni način prehrane je najjednostavniji i najjeftiniji način za to postići. 

4 Da li je vaš plan prehrane u skladu s vašim nivoom? 

Nitko ne želi priznati da je početnik - pogotovo nakon što ste puno toga saznali iz reklame ili sa weba. I naravno, poznajem taj entuzijazam koji dolazi kada čujete o nekoom novom fantastičnom planu prehrane. S druge strane, pravilno se hraniti je vještina isto kao i nogomet, olimpijsko dizanje utega, skijanje ili jahanje, a tu vještinu treba naučiti i prakticirati kroz određeni vremenski period. Ako krenete prenaglo u detalje bez znanja o osnovama odustati ćete.

Ako ste se do sad hranili neuravnoteženo trebate početi s osnovama prije nego prigrlite tehnike kao što su npr. cikliranje ugljikohidrata. Prijeći odmah na specijalizirane programe prehrane bez analiziranja ili ispravljanja vaše prehrane je isto kao da prvo podignete zidove kuće pa onda temelje.

5 Da li je vaš plan prehrane održiv? 

Ne postoji plan prehrane koji će upaliti, ako se, zapravo, ne držite. Ako se ne možete držati plana prehrane dva tjedna, dva mjeseca ili cijelu godinu koju trebate da bi rezultati došli ne trebate uopće ni počinjati. 

Ako vaš plan prehrane zahtjeva unos hrane koju ne podnosite, obskurne sastojke koje ne možete pronaći ili si priuštiti to neće potrajati. 

Održiv plan prehrne je onak kojeg se možete pridržavati 90% vremena. Sve manje od toga će rezultirati da ćete napustiti plan prehrane ili ćete ga zamrziti i nećete ostvariti željene rezultate.

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni