Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

5 suplemenata za dobar izgled

Suplementi | 25. Ožujak 2022. 7 minuta

Suplementi su uvijek zanimljiva tema kada govorimo o razvoju i gradnji tijela. Ima ih vrlo različitih po sastavu i načinu korištenja, a ovdje donosimo nekoliko preporuka!

 Što su to suplementi? Ako vam je ovo prvi doticaj s njima, ili ste možda negdje čuli za njih, no niste sasvim sigurni ima li tu što korisno za vas, krenimo u obrazloženje! Jednostavno je  - suplementi su, kako ime kaže, dodaci. Točnije, dodaci prehrani!

Zašto dodaci prehrani?

U idealnom svijetu svatko od nas ima prekrasan vrt, voćnjak i nešto domaćih životinja na raspolaganju. Ne samo to, od tamo dobivamo svu svoju hranu i spravljamo si prerađevine od iste. Ne moramo kupovati ništa, sve je tu, onako domaće i prirodno kako se to zna reklamirati na televiziji. 

Međutim, stvarni svijet često nas opali po nosu glede prehrambenih navika pa nismo ni opazili koliko je daleko otišlo od sjajne situacije. Jedemo kada stignemo, što stignemo. Ne samo da nije iz našeg vrta, nemamo pojma o čemu se točno radi, ali zasitno je, ukusno i brzo dobiveno preko pulta.

Sjednemo zatim malo pregledati vlastite navike i opazimo - od vitamina, proteina, do samog kalorijskog unosa, sve je van neke ravnoteže, nema veze s našim stvarnim potrebama, a možda smo nešto od toga već opazili po izgledu i/ili zdravlju!

1. Whey Protein

Najbolji Whey

Ako živite užurbano, a obroke smještate u proizvoljne, često ubrzane, pauze za hranjenje, vrlo vjerojatno ne unosite dovoljno proteina u svoj organizam. Prije nego što netko možda pomisli da su proteini samo u prahu - nisu. Bjelančevina ima u svakoj hrani (ne u istoj mjeri), a ono što zovemo Whey Proteinima zapravo su filtrirani proteini iz sirutke u koncentriranom obliku. To znači - puno proteina na jednom mjestu, izvrsna nadopuna za svakoga tko nema naviku jesti više obroka bogatih mesom, jajima, mliječnim proizvodima ili nekim biljnim alternativama.

Tim više ako radite posao koji uključuje puno kretanja ili aktivacije mišića, a možda se u slobodno vrijeme bavite nekim sportom, od bicikliranja do nogometa ili možda teretanskih aktivnosti. Tada su proteini kao ključni nutrijent za oporavak i razvoj mišića izrazito važni! Koristiti tijelu vrlo iskoristiv oblik whey proteina zato se isplati i pomaže.

2. Dobar Gainer

Najbolji mass gainer

Imam osjećaj da jedem puno, a nikako dobiti koji kilogram! Ne samo to, i kada pokušavam jesti više, vaga mi baš ne govori ništa novoga. Ovo je situacija u kojoj osobu nazivamo "hardgainerom" odnosno čovjekom koji lakše gubi nego dobiva kilograme. Nekada je zbog faktora na koje ne možemo sasvim brzo utjecati no to nije uvijek slučaj! Možda nam apetit nije takav da svaki dan imamo dovoljno želje za hranom kako bi uspjeli nabaciti koji kilogram viška. Tako kalorijski unos uvijek ispadne solidan i uredan, no opet - prije će vaga pokazati četvrt kile manje, nego kilu viška, tako skoro.

Dobar gainer (pripravak od više različitih skupina nutrijenata) ovdje zlata vrijedi! Spravljen tako da tijelu pruži proteine za oporavak mišića i normalnu funkciju organizma, obogaćen ugljikohidratima za dodatne kalorije i energiju, te eventualno kreatinom i sličnim atributima, gainer kao lak obrok u samo minutu "šejkanja" može zadovoljiti kalorijske potrebe kod onih kojima apetit nije jača strana.

3. Pouzdani Fat Burner

Najbolji fat burner

Biljne mješavine za pomoć u procesu mršavljenja dugo su na tržištu, često uz lažni senzacionalizam. Popiješ li ovu tabletu, ona sama radi, a ti možeš na ćevape i pivu. Čujete li nešto takvo, bježite bez obzira. Ili vas pljačkaju ili su u bunilu. Tablete za mršavljenje, kako često nazivamo ove proizvode, bazirane su na pažljivo doziranim  biljnim ekstraktima dovedenim u kontekst s povoljnim učinkom po mršavljenje kao takvo. Mogu pomoći, dobar su i kvalitetan suplement u takvoj situaciji, ali nisu alternativa vašem zalaganju. Tko ne radi, nema pomaka.

Zbog svega gore navedenog fat burneri nisu imali najbolju reputaciju dok se situacija nije očistila onih lažnih megalomana. Danas poznajemo više različitih formula za adekvatnu razinu pomoći pri mršavljenju, a mogu se naći po zaista povoljnim cijenama!

4. Kreatin monohidrat

Najbolji kreatin

Malo je suplemenata tako dobro istraženo i s razlogom popularno kao  kreatin monohidrat! Apsolutna senzacija na tržištu već desetljećima, kreatin svoju reputaciju ima s razlogom. Bilo da se bavite sportovima gdje je eksplozivnost izražena (atletika ili borilački sportovi, recimo), ili vas možda ipak interesiraju mišići kakve razvijaju teretanski sportovi, kreatin je tu za vas. Retencija vode pomaže dojmu veličine, uloga vezana uz ATP također posluži aktivnom tijelu, a zbog lakoće uzimanja i povoljne cijene ima ga praktički svatko tko je za njega čuo.

Kreatina ima u hrani, no doza i kvalitetna dobivena kroz monohidratne suplemente sada je zbog praktičnosti sastavni dio svakog suplement arsenala. Provjerite našu ponudu ovog suplementa kojem popularnost zaista ne jenjava!

5. Omega 3

Najbolji omega 3

Okej, za ovo ste čuli negdje, ali niste sto posto sigurni gdje? Možda u reklami za neki margarin? Svugdje se spominju, stavljaju ih u sve i svašta. Mora postojati razlog zašto su te omege svojevrsni "alfa" suplement. Heh, oprostite lošu igru riječima! Prednosti ima mnogo.  Poboljšavaju snagu stiska i smanjuju bol u zglobovima kod artritičnih oboljenja, pomažu smanjiti/povoljno regulirati krvni tlak, blagotvorni su po zdravlje jetre. Ima toga još, ali već je sada jasno da se Omega 3 može smatrati možda i najvažnijim suplementom za osobu koja želi pomoći povoljno funkcioniranje vlastitog organizma. 

Od srca i jetre do kostiju i očiju, pa sve do blagotvornog učinka po mentalno zdravlje, Omega 3 s pravom i danas slovi za jedan od najkorisnijih preparata. Povoljni su, laki za korištenje i ne, ne morate biti aktivni u teretani, ali svakako preporučamo tjelovježbu kao takvu!

Upamtite, suplementi su dodaci. Nisu osnova prehrane, nisu nadomjestak aktivnosti, ali vrijede uloženog kada ih koristi aktivan i savjestan pojedinac. Neki od ovih možda su vam postali poznati po prvi puta, a druge možda koristite već dulje vrijeme. Bilo kako bilo, naša su preporuka!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni