Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Aminokiseline i mršavljenje

Suplementi | 26. Travanj 2023. 10 minuta

Aminokiseline su gradivni blokovi proteina i igraju važnu ulogu u mršavljenju. U ovom ćemo članku istražiti kako aminokiseline djeluju u tijelu na poticanje mršavljenja i gubitka masnoće.

Aminokiseline su građevni blokovi proteina i igraju važnu ulogu u gubitku masti. Postoje dvije vrste aminokiselina: esencijalne i neesencijalne. Esencijalne aminokiseline su one koje se moraju unijeti prehranom ili suplementacijom, dok neesencijalne aminokiseline tijelo može proizvesti. 

Dodaci za mršavljenje često sadrže dodatak aminokiselina koji pomaže učinkovitijem sagorijevanju masti. Razumijevanjem različitih vrsta aminokiselina i njihovih učinaka na gubitak masnoće, možete donositi informirane odluke o tome koje dodatke uzimati za optimalne rezultate.

Što su to aminokiseline?

Što su to aminokiseline?

Aminokiseline su neophodne za rast i razvoj mišića. Oni su građevni blokovi proteina, koji su opet građevni blokovi mišića. Bez aminokiselina nemoguće je izgraditi mišićnu masu i snagu. Osim svoje uloge građevnih blokova za proteine, neke aminokiseline također služe kao metabolički signali za regulaciju tjelesnih funkcija.

Aminokiseline se klasificiraju kao esencijalne ili neesencijalne. Neesencijalne aminokiseline tijelo može proizvesti, ali su prisutne i u izvorima hrane. Esencijalne aminokiseline tijelo ne može sintetizirati i moraju dolaziti iz izvora hrane ili dodataka prehrani.

Kako aminokiseline pomažu s mršavljenjem?

Kako, dakle, aminokiseline i proteini koriste mom zdravlju?

Pomažu u regulaciji metabolizma i podupiru sintezu mišićnih proteina, pomažući opskrbiti naše tijelo gorivom i obavljati metaboličke funkcije. Međutim, oni ne utječu samo na metabolički sustav; aminokiseline također igraju ključnu ulogu u gubitku masti.

Aminokiseline mogu katalizirati razgradnju masti vezanjem na receptore koji se nazivaju G-protein povezani receptori. Poticanjem aktivnosti receptora uzrokuju lipolizu odnosno razgradnju masti na masne kiseline i glicerol. Aktiviranjem G-proteina koji kataliziraju razgradnju masnih kiselina, oni mogu ubrzati proces razgradnje masti. To može uzrokovati bržu stopu gubitka masti. Inhibicijom G-protein povezanih receptora, aminokiseline također mogu smanjiti stopu sagorijevanja masti.

To znači da vaše tijelo sporije prelazi u stanje gladovanja. Aminokiseline pomažu i da izbjegnete metaboličko usporavanje koje će usporiti vaš napredak u mršavljenju. Osim toga, aminokiseline razgranatog lanca neophodne su za održavanje mišićne mase tijekom razdoblja restrikcije kalorija i mogu pomoći u smanjenju masne mase u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom.

Izvori aminokiselina

aminokiseline za bolji oporavak

Slično kao i drugi mikro i makronutrijenti, aminokiseline možemo pronaći u prehrani ili suplementaciji. Hrana bogata aminokiselinama su jaja, govedina i riba, mlijeko i mliječni proizvodi, avokado, grah, orašasti plodovi i veganske namirnice poput tofua. Preporuča se unositi i probiotske dodatke koji sadrže Lactobacillus acidophilus koji može pomoći u naseljavanju crijeva zdravim bakterijama koji razgrađuju proteine te na taj način pomažu njihovu bržu apsorpciju.

Suplementi sintetskih aminokiselina također mogu biti korisni za one koji trebaju dodatnu pomoć u postizanju svojih ciljeva, bilo da se radi o količini unesenih aminokiselina i proteina ili pak mršavljenju. Neki od najpopularnijih suplemenata u tom smislu su proteinski prah, BCAA i EAA.

Dobar izvor proteina je proteinski prah. Proteinski prah može se napraviti od bilo koje kombinacije različitih vrsta hrane ili životinjskih proizvoda uključujući sirutku, kazein i soju. U svrhu mršavljenja općenito se preporuča protein sirutke jer često ima manje ugljikohidrata od drugih vrsta. Također pomaže brži i bolji oporavak mišića nakon treninga te rast mišića.

BCAA ili aminokiseline razgranatog lanca suplement je bogat aminokiselinama. Poboljšava sagorijevanje masti i smanjuje apetit, pomaže oporavak i rast mišića uslijed treninga. Na sličan način djeluje i EAA ili esencijalne aminokiseline. Preporuča se koristiti BCAA ili EAA ili čak oboje, ukoliko želite postići maksimalne rezultate za vaše mišiće, mršavljenje i zdravlje.

Recepti za napitke bogate aminokiselinama

Aminokiseline u tijelo možete unijeti na razne načine, bilo da ćete ih pomiješati direktno s vodom i tako popiti ili pak želite nešto što će u isto vrijeme biti zdravo i fino osvježenje. Recepti koje smo za vas pripremili su jednostavni i hranjivi, a sadrže hrpu esencijalnih nutrijenata.

Voćni sok s aminokiselinama

120 ml soka od lubenice
120 ml gaziranog pića, okus limun/limeta
240 ml soka od brusnice ili soka od naranče
1 mjerica Tesla BCAA, okus lubenica

Upute: Promiješati sve sastojke dok se ne povežu. Poslužiti s ledom.

Limun-limeta sok s aminokiselinama

Limun-limeta sok s aminokiselinama

Sok 1 limuna
Sok 1 limete
1 mjerica Tesla BCAA, okus limun
250 ml vode
Zdrobljeni led

Upute: Zdrobiti led i staviti u čašu. Pomiješati ostale sastojke u bokalu i preliti po ledu.

Mojito mocktail s aminokiselinama

30 g borovnice
30 g malina
250 ml vode
150 ml mineralne vode
1 mjerica Tesla BCAA, okus mojito
Listovi mente
Led

Upute: U čaši ili shakeru pomiješati BCAA, borovnicu, malinu, mentu i vodu. Listiće mente zdrobiti malo među prstima prije nego što ih dodamo. Ubaciti led i uliti mineralnu. Ukrasiti listićima mente po želji.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni