Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Ashwagandha za sport i zdravlje

Suplementi | 03. Veljača 2023. 8 minuta

Ashwagandha ili indijski ginseng jedna je od često spominjanih super biljaka u suplement industriji. Što je ona točno i čemu koristi?

Ashwagandha, poznata i kao Withania somnifera ili indijski ginseng biljka je koja se stoljećima koristi u ajurvedskoj medicini. Radi se o grmolikoj biljci s ovalnim listovima i žutim cvjetovima, čiji plodovi su bobičasti i veličine grožđice. Najrasprostranjenija je u Indiji, ali je prisutna i u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Njeno ime znači ‘miris konja’ zbog njenog specifičnog mirisa, ali i uvjerenja da pozitivno utječe na tijelo, čineći osobu koja ju pije jakom poput konja. Kora korijena ashwagandhe njen je najzdraviji dio, vezan uz brojne pozitivne učinke na organizam.

Koji su učinci ashwagandhe?

učinci ashwagandhe

Ashwagandha se spominje kao potencijalno korisna u toliko slučajeva po pitanju zdravlja. Od stresa do hormona, brojni pojedinci i istraživanja govore o njenom blagotvornom učinku. U čemu je točno stvar?

Ashwagandha je adaptogena biljka, što znači da može pomoći povećati otpornost organizma na stres. Kao ajurvedska biljka, kroz stoljeća se koristila kako bi pomogla s raznim aspektima zdravlja, pogotovo fizičkog i mentalnog. 

Uz ashwagandhu najčešće asociramo njenu mogućnost da pomogne sa stresom, zbog čega ju se smatra adaptogenom. Adaptogeni su biljke koje pomažu tijelu da se nosi sa stresom, a za ashwagandhu se vjeruje da pomaže regulaciji odgovora tijela na stres. U adaptogene također spadaju ginseng i rhodiola rosea, koje su također korištene kroz povijest za niz raznih potencijalno pozitivnih učinaka na organizam.

Osim toga, može pomoći s regulacijom hormonalnih funkcija balansiranjem razina kortizola i povećanjem razine testosterona, čime može poticati i održavati djelovanje spolnog sustava. Vjeruje se da ima blagotvoran učinak na mozak, posebno na poboljšanje pamćenja svojim podupiranjem djelovanja živčanog sustava.

Ashwagandha također može pomoći poduprijeti i poboljšati imunitet, u regulaciji menstruacije, smanjenju i prevenciji umora, regulaciji razine šećera u krvi te smanjenju upala. Također, ashwagandhu se smatra snažnim antioksidansom koji pozitivno utječe na raspoloženje i može pomoći u osiguravanju mirnijeg i boljeg sna.

Zbog svega ovoga, ashwagandha je jako važna biljka u ajurvedskoj medicini, primarno korištena kako bi povećala snagu i izdržljivost tijela, uma i osjetila. Često se spravljala kao osvježavajući tonik za osobe koje su bile izložene velikim fizičkim i mentalnim naporima. No, kako se to može povezati sa sportskim performansom i treningom?

Ashwagandha i sportski performans

Ashwagandha i sportski performans

U posljednje vrijeme, ashwagandha je često spominjana kao jedna od korisnijih biljaka i dodataka prehrani, posebno što se tiče vježbača i treninga. S obzirom na sve njene potencijalne blagotvorne učinke, nije teško razumjeti zašto. Ipak, kakav utjecaj bi ashwagandha mogla imati kao suplement, s obzirom da postaje sve popularnija među vježbačima i sportašima?

Općenito se smatra kako ashwagandha može pomoći podići razinu energije, smanjiti stres i općenito poboljšati zdravlje organizma. Provode se brojna istraživanja, između kojih su neka usmjerena na utjecaj ashwagandhe na vježbače. Tako se smatra (a neka istraživanja su to i pokazala) kako ashwagandha može pomoći povećanju mišićne mase i jačanja tijela, kao i pridonijeti smanjenju masnih naslaga i razina kolesterola.

Ove učinke ashwagandha može postići davanjem općeg podstreka metabolizmu i smanjenjem razine stresa, osiguravajući tijelu da što zdravije i normalnije funkcionira. Pozitivan učinak ashwagandhe na smanjenje masnih naslaga može se povezati s njenim učinkom na smanjenje razine kortizola, hormona koji je povezan s povećanim skladištenjem masti u tijelu. S obzirom da može imati pozitivan utjecaj na hormone kod muškaraca i žena, posljedično može pomoći i sa boljim gubitkom viška masnih naslaga.

Kako koristiti ashwagandhu?

ashwagandha za sport i zdravlje

Ashwagandha se najčešće koristi u obliku suplementacije, bilo da se radi o prahu ili tabletama. Glavni aktivni sastojak dolazi iz kore ashwagandhe, koja se suši i mrvi kako bi se koristila kao suplementacija. Ukoliko se radi o prahu, može se jednostavno dodati u smoothije ili čajeve, dok je još jednostavnija varijanta ashwagandha u tabletama, pogotovo s obzirom na to da ima gorkast okus koji ne odgovara svima.

Ako se ashwagandha želi dodati u dnevnu rutinu vježbanja, može se uzimati prije ili nakon treninga. Primjerice, može se popiti zajedno sa smoothijem ili shakeom koji pijete nakon treninga.

Potencijalni učinci ashwagandhe na organizam su višestruki, od njenog pozitivnog utjecaja na regulaciju stresa do poboljšanja pamćenja. Teško je vjerovati da sve to može postići samo jedna biljka, no s razlogom ju se svrstava u ‘super biljke’ te stoljećima koristi u ajurvedskoj medicini. Lako je biti skeptičan, no još jednostavnije je prvojeriti može li jedan suplement pomoći s toliko toga.

Hoćete li i vi probati ashwagandhu?

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni