Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Čemu služi L-karnitin i kako radi?

Suplementi | 27. Veljača 2023. 6 minuta

L-karnitin je jedan od često spominjanijih suplemenata u industriji. Spominje se kao učinkovito sredstvo za mršavljenje, no čemu zapravo služi?

Često je spominjan, ali ne baš sasvim jasan u svijetu suplementacije. Kažu da je odličan za mršavljenje, no drugima je važniji zbog zdravlja. Kako god da okrenete, L-karnitin važan je dio ljudskog organizma. No, što bi on zapravo bio?

Što je L-karnitin?

Što je L-karnitin?

L-karnitin teško je strpati u jedan okvir. U isto vrijeme on je aminokiselina koju se može pronaći obilno u crvenom mesu, pa kao takav djeluje kao osnovni dio ljudskog metabolizma. No, u životinjskim proteinima ga pronalazimo u obliku vitaminu. Usko je vezan uz vitamine B, a neko vrijeme se smatrao jednim od njih - vitaminom BT.

U svakom slučaju, radi se o biološki aktivnoj tvari koja se pronalazi u organizmu, a pomaže u metabolizaciji proteina i masti, proizvodnji energije i njezinom transportu, kao i u održavanju kognitivnih funkcija te kardiovaskularnog sustava zdravima. Smatra se kako pomaže smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti kroz svoj učinak na razine lipida u krvi.

L-karnitin se prirodno može proizvesti u ljudskom tijelu, a kao suplement ga najčešće koriste sportaši i bodybuilderi kako bi podigli razine energije u tijelu i optimizirali performansu. Često se koristi i kao sredstvo za mršavljenje zbog toga što pomaže efikasnije razlomiti stanice masti, ali i smanjiti razine kolesterola u krvi te popraviti cirkulaciju. Kako on to sve obavlja?

Kako L-karnitin radi?

kako L-karnitin radi

Primarna funkcija L-karnitina prebacivanje je dugih lanaca masnih kiselina u mitohondriju kako bi se pokrenuo proces oksidacije i pretvaranja masti u energiju. Zajedno s masnim kiselinama, L-karnitin tvori dugi lanac koji se prebacuje u stanicu, nakon čega slijedi proces razgradnje masti i njihovog pretvaranja u gorivo za organizam. Osim toga, L-karnitin je iznimno važan u regulaciji metabolizma proteina, posebno regulaciji razine proteina u mišićima i njihovoj sintezi.

S obzirom na to da L-karnitin ima ključnu ulogu unutar ljudskog organizma, jasno je kako ga se u svijetu suplementacije smatra jako važnim i učinkovitim primarno za zdravlje. Posebno ga se spominje po pitanju zdravlja kardiovaskularnog sustava i cirkulacije, posebno zbog njegove uloge u razgradnji masti u organizmu. L-karnitin tako može pomoći smanjiti razine kolesterola u krvi, pospješiti razgradnju masti i popraviti cirkulaciju.

Također vezan uz ulogu L-karnitina u razgradnji masti je i njegov potencijal kao pomoć prilikom mršavljenja. Kombinacija kvalitetne suplementacije, pravilne prehrane i redovnog vježbanja može drastično pomoći cijeli proces mršavljenja, a L-karnitin se itekako uklapa u cijelu tu sliku.

L-karnitin kao suplementacija

superior karnitin vrhunske kvalitete

L-karnitin kao suplement dolazi u tekućem obliku koji se lako može unijeti u tijelo i brzo apsorbirati u organizam. Razna istraživanja pokazuju kako L-karnitin može pozitivno utjecati na razne segmente fizičke performanse, počevši od povećanog unosa kisika i veće količine energije koja se može iskoristiti prilikom treninga. Također može pomoći prilikom oporavka mišića i smanjenju staničnih oštećenja.

Vjerojatno najvažniji i najspominjaniji učinak L-karnitina jest onaj vezan uz mršavljenje. L-karnitin prenosi i oksidizira masne kiseline za mišićno gorivo i energije, a povećan unos karnitina možče pomoći njihovu proizvodnju. L-karnitin isto tako može poboljšati iskorištavanje inzulina, balansirajući razine glikogena i smanjujući potrošnju ugljikohidrata, stavljajući naglasak na iskorištavanje masnih naslaga.

Osim što je moguće prije vidjeti rezultate mršavljenja uz L-karnitin, on značajno može pomoći i oporavak nakon treninga. Teške upale mišića i potencijalne ozljede koje mogu iz njih proizaći česta su prepreka efikasnom odmoru i kvalitetnom treniranju. L-karnitin ima nekoliko različitih mehanizama koji mogu smanjiti mišićnu upalu i bol nakon treninga, a veže se primarno uz metabolizaciju proteina koju ubrzava, pomažući tako oporavak i rast mišića.

L-karnitin također može pomoći s povećanjem izdržljivosti, koja se veže uz povećan unos kisika i smanjenje nakupljanja mliječne kiseline. To bi značilo da ćete se sporije umoriti i imati više energije, a vaš trening bi mogao biti kvalitetniji.

Većina vježbača ima oprilike iste ciljeve. Samo neki od njih su doći u formu, povećati mišićnu masu, postati snažniji i izgubiti neželjene masne zalihe. L-karnitin kao suplement potencijalno pogađa sva četiri navedena cilja. Potpomaže lakše gubljenje masnih zaliha, ubrzava vaš metabolizam općenito, ali i cijeli proces sinteze proteina, što dovodi do lakšeg, bržeg i učinkovitijeg oporavka zbog lakše apsorpcije aminokiselina u mišićno tkivo oštećeno treningom. Snažniji ste, upale mišića su slabije i kraće traju, a vaši mišići rastu dok se masno tkivo ''''topi''''.

Naravno, L-karnitin nije čudotvorni napitak u bočici koji djeluje preko noći ili pokazuje istu razinu učinkovitosti za svakoga, ali uz redovito treniranje i izbalansiranu prehranu nadopunjenu suplementacijom može značajno pomoći.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni