Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Glukozamin i kondroitin sulfat

Suplementi | 24. Listopad 2012. 7 minuta

Premda se ovi suplementi uspješno koristi kao pomoć kod upala zglobova (osteoartritis) i ostalih reumatskih problema, oni su svoju važnu primjenu našli upravo kod povreda športaša (primjerice koljeno skijaša i skakača)

Zbog toga ne treba čuditi da se u referencama često spominje uz šport. Objavljen je veći broj radova eksperimentalnog karaktera od čega u prilogu navodimo samo najvažnije. Budući da su sve promjene na zglobovima vrlo bolne, olakšavanje bolova ključna je opcija, a glukozamin sulfat je mnogo puta pokazao vrlo dobre učinke. Da je tome tako, govori i veliko istraživanje poduzeto od strane The National Institutes of Health (NIH) koje počinje 2000 godine uz dotaciju od 6,6 milijuna dolara. Bit će obuhvaćeno 1000 pacijenata s dijagnozom osteoartritisa u 9 medicinskih centara SAD. Naravno, svaki pacijent će ulaskom u pokus biti rentgenski snimljen kako bi se mogle pratiti strukturne promjene na bolnim mjestima. Svrha je temeljito prostudirati učinke glukozamina i kondroitina koji bi na taj način lako mogli “preseliti” iz suplemenata u lijekove. Zanimljivo je spomenuti da se glukozamin koristi i u veterinarskoj medicini kod reumatskih bolesti rasnih pasa i konja s izvrsnim rezultatima.

Gdje ih ima?

Glukozamin se dobiva iz školjkaša i odatle njegova visoka cijena, a kondroitin iz hrskavice morskih pasa. Glukozamin i kondroitin se tretiraju kao suplementi a ne lijekovi pa se mogu uzimati dulje vrijeme tj. trajno.

Kako djeluju?

Glukozamin i kondroitin su tvari koje se normalno sintetiziraju u tijelu i prirodno se nalaze u hrskavici koja pokriva zglobne površine. Budući da osteoartritis nastaje zbog oštećenja (razlaganja) hrskavice (udari, naprezanje), glukozamin vjerovatno pomaže obnavljanju nove hrskavice, a kondroitin spriječava oštećenje postojeće hrskavice. Gdje god nastaje frikcija površina zbog takvih oštećenja, javlja se bolna upala koja smeta pokretima.
Početkom travnja 2000 godine, objavljeni su na godišnjem znanstvenom skupu američkog kolegija za reumatologiju (American College of Reumatology) rezultati 3 godišnjeg istraživanja sveučilišta u Liegu, Belgija na 212 pacijenata koji su dnevno dobivali 1500 mg glukozamina. Kod 22% pacijenata (u odnosu na placebo) primjećeno je poboljšanje rentgenske slike a kod čak 50% pacijenata došlo je i do smanjivanja boli i poteškoća u kretanju. Premda se još uvijek ne može precizno odgovoriti na pitanje “kako” glukozamin očito djeluje, što je razlogom da ga mnogi koriste. Najčešće se spominje da je glukozamin “građevni materijal” za mukopolisaharide koji su prijeko potrebni u procesu obnavljanja hrskavičnih površina. Važno je spomenuti da organizam najbolje koristi glukozamin sulfat, kojeg nema u hrani.

Ima izvješća da je glukozamin koristan kod zarastanja rana i kostiju te kod bubrežnih kamenaca.
Na temelju istraživanja s dvostrukom slijepom probom utvrđeno je da hondroitin sulfat pomaže uspostavljanju funkcije zglobnih površina nakon povreda i upala (osteoartritis). Kod osoba koje su sklone stvaranju oksalatnih kamenaca, postignuti su stanoviti povoljni rezultati, ali oni nisu ponovljeni na dovoljnom broju slučajeva. Ima pojedinaćnih slučajeva s povoljnim učincima kod ateroskleroze.

Doziranje, toksičnost i sporedni učinci:

Na temelju iskustava iz prakse, preporučuje se ukupno 1500 mg glukozamina dnevno podijeljeno na 3 kapsule po 500 mg, što pretvoreno u dolare iznosi 50-60 $ mjesečno. Toksičnost ovih preparata nije opisana. Osim kratkotrajnih nelagoda u želucu, nisu opidsani slučajevi sporednih učinaka pod uvjetom da se korisnici drže naputaka. Treba izbjegavati istovremeno uzimanje s heparinom jer i kondroitin ima slične učinke sprečavanja grušanja krvi. Budući da glukozamin sadrži u molekuli amino šečer oprezni moraju biti dijabetičari.
 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni