Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Jednostavan način kako pobijediti salo na trbuhu

Prehrana | 27. Rujan 2022. 4 minuta

Kako organizirati svoj trening i pogotovo unos makronutrijenata (proteina, masti i ugljikohidrata) kako bi bili mršaviji, jači i zdraviji? Postoji jednostavno rješenje za koje možda niste znali.

 Salo na trbuhu i "postepeno uzimanje proteina"

Znanstvenici su veliki zagovaratelji "polaganog uzimanja proteina" - konzumiranje proteina 5-6 puta na dan. To je ono što su bodybuilderi radili desetljećima: jedu 5-6 obroka na dan od kojih svi sadržavaju proteine i uzimaju proteinske suplemente.

Ovi znanstvenici također vole "multidimenzionalne režime vježbanja". To samo znači od svega po malo : utezi, istezanje i malo treninga izdržljivosti. Tim je objavio nekoliko istraživanja i zadnje se fokusiralo na unos proteina i kako on utječe na salo na području trbuha i rezultate treninga.

Provedeno istraživanje

Regrutirano je 50 ljudi (30 žena, 20 muškaraca) koji su veći bili fizički fit. Svi su stavljeni na multidimenzionalni režim vježbanja i svi su prakticirali "polagano unošenje proteina". Svi su konzumirali istu količinu kalorija za vrijeme istraživanja koje je trajalo 12 tjedana.

Jedina razlika je bila unos proteina. Pola grupe je konzumiralo 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Ostala polovica grupe je konzumirala 1 gram proteina po kilogramu tjelesne težine. 

Što se dogodilo?

Nakon 12 tjedana obje grupe su bile mršavije, jače i izgradile su mišića. Razlika je nastala u tome da je grupa koja je uzimala više proteina izgubila više masti na trbuhu i više viceralne masti, izgradila više mišića i mogli su čak više podizati na benchu i na leg pressu. Začudo, dobili su i bolje rezultate na treningu fleksibilnosti.  

Zaključak i sažetak

  • Čak ako je i unos kalorija isti, kad jedeš više proteina dobivaš bolje rezultate od svog treninga i gubiš više masti na trbuhu.

  • U ovim istraživanjima grupa koja je konzumirala više proteina (2 grama po kilogramu) je mogla konzumirati i još nešto više proteina da dobije još bolje rezultate, ali stara paradigma 2 grama po kilogramu tjelesne težine je dobro mjesto za započeti, ako niste morbidno pretili, naravno.

  • Ako vam se konzumiranje 5-6 obroka čini napornim i nepraktičnim koristite kvalitetne proteine kao što je Superior Whey Core između vaših obroka. U jednom drugom istraživanju, ista grupa istraživača je zaključila da su proteinski suplementi i cjelovita hrana jednako učinkoviti.

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni