Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kada se najbolje istezati

Savjeti | 13. Svibanj 2024. 4 minuta

Istezanje je nešto što često previdimo, a nudi brojne dobrobiti za naše tijelo, od povećane fleksibilnosti do opuštanja mišića nakon treninga.

Istezanje je jedna od onih stvari koje često zaboravimo uslijed intenzivnih treninga i napornih vježbi. Ipak, istezanje ima važnu ulogu u optimizaciji fizičke izvedbe i sprječavanju ozljeda. No, kada je najbolje istezati se?

Kada se istezati?

Kada se istezati

Znati kada se istezati unutar našeg režima vježbanja može značajno povećati njegovu učinkovitost.

Tako, primjerice, istezanje prije treninga služi kao pripremni korak, priprema naše mišiće i zglobove za nadolazeći fizički napor. Dinamička istezanja prije vježbanja povećavaju dotok krvi u mišiće, poboljšava njihovu fleksibilnost i raspon pokreta. Ovo smanjuje rizik od ozljeda i poboljšava performanse, dopuštajući učinkovitije obrasce kretanja.

Štoviše, istezanje prije vježbanja može nam pomoći da se psihički pripremimo za nadolazeći trening, potičući fokus i koncentraciju. Služi kao prijelaz iz svakodnevnog života u treninga, omogućuju da usredotočimo svoj um i učinkovito iskoristite energiju.

S druge strane, istezanje nakon treninga nudi bezbroj prednosti za oporavak i cjelokupno zdravlje mišića. Dok gurate svoje tijelo tijekom vježbanja, mišići se skupljaju i zatežu, što dovodi do nakupljanja napetosti i metaboličkih otpadnih proizvoda. Istezanje nakon treninga, koje se često naziva i statičkim istezanjem, uključuje držanje položaja usmjerenih na određene skupine mišića. To pomaže ublažiti stezanje i bol, potičući opuštanje i vraćajući mišiće na njihov optimalan odnos duljine i napetosti.

Osim toga, istezanje nakon treninga olakšava uklanjanje metaboličkih otpadnih proizvoda, poput mliječne kiseline, iz mišića. To pomaže u smanjenju umora mišića i ubrzava proces oporavka, omogućujući vam da se brže oporavite za sljedeći trening.

Najbolja vremena za istezanje

Najbolja vremena za istezanje

Uključiti istezanje u našu dnevnu rutinu nije problematično, no znati kada bi se trebali istezati ipak je potrebno kako bi maksimalno iskoristili prednosti istezanja. Jutro i večer tako donose različite dobrobiti koje mogu doprinijeti našim individualnim preferencijama i životnom stilu.

Jutarnje rutine istezanja mogu poslužiti kao okrepljujući rituali za početak dana na pozitivan način. Niz dinamičkih istezanja nakon buđenja pomaže stimulirati protok krvi, probuditi ukočene mišiće i revitalizirati naše tijelo nakon noći odmora. Ovo poboljšava fizičku spremnost za dan koji je pred nama i potiče mentalnu budnost te vitalnost. Posvećujući nekoliko minuta jutarnjem istezanju, postavljate proaktivan ton za dan, pripremajući svoje tijelo i um za produktivnost i uspjeh.

S druge strane, večernje rutine istezanja opuštaju nas kako bi se oslobodili napetosti nakupljene tijekom dana. Uključivanje u nježna statička istezanja prije spavanja pomaže opuštanju zategnutih mišića, ublažavanju stresa i poticanju opuštanja. To olakšava lakši prijelaz u san, omogućavajući dublji i mirniji san. Uključivanjem večernjeg istezanja u svoju rutinu prije spavanja, njegujete osjećaj smirenosti i pomlađivanja, promičući opću dobrobit i oporavak.

Uključivanje istezanja prije određenih aktivnosti, kao što su kardio ili dizanje utega, može dodatno optimizirati našu izvedbu i smanjiti rizik od ozljeda. Prije kardiovaskularnih vježbi, dinamičko istezanje pomaže zagrijati mišiće, povećati fleksibilnost i poboljšati cirkulaciju, pripremajući vaše tijelo za zahtjeve aerobne aktivnosti. Slično tome, uključivanje dinamičkih istezanja prije sesija dizanja utega priprema mišiće za snagu i moć, poboljšavajući opseg pokreta i smanjujući vjerojatnost istegnuća ili puknuća.

Prilagodba istezanja našem rasporedu

Omega 3 i Multi Vita & Minerals

Prilagođavanje vaše rutine istezanja kako bi se besprijekorno uklopila u naš raspored ključno je za dosljednost i učinkovitost. Bez obzira koliko nam dan bio naporan, pronalaženje trenutaka za uključivanje pauza za istezanje može donijeti značajne prednosti za naše fizičko i mentalno blagostanje.

Tijekom pauza u danu, poput jutarnjih pauza ili pauza za ručak, iskoristite priliku za istezanje tijela. Uključivanje kratkih sesija istezanja tijekom dana može pomoći u suzbijanju učinaka dugotrajnog sjedenja ili ponavljajućih pokreta, ublažavajući ukočenost mišića i smanjujući rizik od nelagode ili ozljeda. Čak i samo nekoliko minuta istezanja može osvježiti naš um, poboljšati cirkulaciju i pospješiti ukupnu vitalnost, što nam olakšava da ostanete usredotočeni i produktivni tijekom dana.

Radni dani često donose vremenska ograničenja i užurbanu rutinu, zbog čega je izazovno posvetiti dulja razdoblja istezanju. U tim se slučajevima trebamo usredotočiti na integraciju brzih, ciljanih istezanja u svoje dnevne aktivnosti, kao što je istezanje ruku i ramena dok čekate da se kava skuha ili istezanje koljena dok navečer gledate TV.

Vrijeme istezanja ima golemu važnost u maksimiziranju njegovih dobrobiti za tijelo i um. Bilo da se radi o usklađivanju istezanja s našim jutarnjim ritualima, integraciji u rutine prije ili poslije vježbanja ili uključivanju u stanke tijekom dana, znati kada se istezati (i zašto baš tada!) može značajno utjecati na naše cjelokupno blagostanje. Ne postoji univerzalni pristup istezanju, stoga nemojte oklijevati eksperimentirati i pronaći ono što vam najviše odgovara.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni