Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Trening u 15 min za sve koji nemaju vremena

Trening | 11. Rujan 2023. 11 minuta

Mnogi od nas nemaju vremena za duže treninge u teretanama. Zato smo pripremili trening u 15 min za sve one koji nemaju vremena, a žele paziti na svoj izgled i zdravlje.

U današnjem brzom svijetu, gdje je vrijeme luksuz, pronalaženje vremena za redovitu tjelovježbu često se čini kao nepremostiv izazov. Uz zahtjevne radne obveze, obiteljske obveze i društvene angažmane, posvećivanje sati u teretani mnogima postaje daleki san. Međutim, važnost tjelesne aktivnosti ostaje nepromijenjena, bez obzira na naše užurbane rasporede.

Tu na pozornicu stupa koncept ‘15-minutnog plana vježbanja za svakoga’ kao potencijalno rješenje. 15-minutni plan vježbanja osmišljen je kako bi se neprimjetno spojio i s najpunijim rasporedima. Ciljanjem na glavne mišićne skupine, ova vremenski učinkovita rutina nudi održivo rješenje za pojedince koji žele poboljšati razinu svoje kondicije bez ugrožavanja svog rasporeda. Prijeđimo, dakle, na stvar!

Uklopivost kratkih treninga

kreatin monohidrat za veću snagu

U svijetu u kojem je vrijeme na prvom mjestu, kraći treninzi nisu samo kompromis sa vlastitim rasporedima – postali su strateški pristup postizanju optimalnog zdravlja. Istraživanja su pokazala da kratki treninzi mogu donijeti značajne koristi i za tijelo i za um.

Najpopularniji trening takve vrste postao je HIIT ili intervalni trening visokog intenziteta, koncept koji je naznačio znatno olakšanje ljudima koji nemaju vremena ili želje za teretanom. HIIT uključuje izmjenu između intenzivnih naleta aktivnosti i kratkih razdoblja odmora, iskorištavajući kapacitet tijela za maksimalan napor u minimalnom vremenu.

Ljepota ovih kraćih treninga ne leži samo u njihovoj učinkovitosti, već i u njihovoj sposobnosti da drže tjelesne metaboličke procese aktivnima i nakon završetka treninga, što je fenomen poznat kao efekt naknadnog izgaranja. To znači povećano sagorijevanje kalorija i poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sustava čak i tijekom razdoblja odmora.

15-minutni plan vježbi

osoba nakon treninga

15-minutni plan vježbanja uvodi strukturirani pristup koji maksimizira učinkovitost uz poštivanje vašeg rasporeda. Temelj ovog režima leži u njegovoj izmjeni između razdoblja fokusirane vježbe i strateškog odmora. Svaka je minuta dragocjena prilika da uključite svoje tijelo u dinamične pokrete koji ciljaju na glavne mišićne skupine. Od čučnjeva s tjelesnom težinom i sklekova do plankova, ove vježbe zajedno čine sveobuhvatnu rutinu.

Intervali vježbanja isprekidani su kratkim trenucima odmora, omogućujući vašem srca da se malo odmori uz održavanje metaboličkog zamaha. Ovo optimizira sagorijevanje masnoće i pomaže da izdržite cijeli trening. U kombinaciji s pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom, značajno možete poboljšati njegov učinak.

Značajna prednost ovog plana je njegova prilagodljivost. Bilo da ste fitness početnik ili iskusni sportaš, rutina se može prilagoditi vašim jedinstvenim sposobnostima. Kad se uskladite s ritmom ovog brzog, ali učinkovitog treninga, uvidjet ćete da čak i najužurbaniji dani mogu ‘pretrpjeti’ jedan trening.

Zagrijavanje (2 minute)

Prije samog treninga, nužno je da se zagrijete. U samo dvije minute možete značajno poboljšati cjelokupno iskustvo vježbanja. Dinamično istezanje i lagane kardio aktivnosti zauzimaju središnje mjesto, aktivno pripremajući vaše tijelo za napor koji je pred vama.

Dinamička istezanja, kao što su krugovi rukama i zamahi nogama, postupno povećavaju protok krvi u mišiće, povećavajući fleksibilnost i opseg pokreta. Ovi pokreti učinkovito pripremaju vaše zglobove za nadolazeće fizičke zahtjeve, smanjujući rizik od ozljeda. Nadopunjavajući dinamička istezanja, lagano trčanje u mjestu ubrzava otkucaje srca, signalizirajući vašem tijelu da je vrijeme da se prebaci u način vježbanja.

Kružni intervalni trening visokog intenziteta ili HIIT (10 minuta)

intervalni trening

Središnji dio 15-minutnog plana vježbanja je dinamičan intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) koji je osmišljen kako bi maksimalno iskoristio svaku sekundu. U samo 10 minuta, ovaj pažljivo osmišljen slijed vježbi s tjelesnom težinom donosi snažnu dozu kardio vježbi, snage i metaboličke kondicije.

Svaka vježba izvodi se 30 sekundi, nakon čega slijedi interval odmora od 30 sekundi koji održava vašu razinu energije tijekom cijelog treninga.

Krug započinje klasičnim čučnjevima, angažirajući glavne mišiće nogu i istovremeno ubrzavajući otkucaje srca. Nakon toga, sklekovi rade na gornjem dijelu tijela, a planinari pojačavaju intenzitet vježbi povećavajući otkucaje srca. Vježba jumping jacks zatim učinkovito angažira cijelo tijelo. Cijelu rutinu izvodite dvaput.

Ovisno o tome koliko brzo savladate ovu rutinu, sam HIIT trening možete dodatno pojačati, dodajući mu, primjerice, po 10 ili 20 sekundi na svaku rundu vježbanja.

Ohladite se i istegnite (3 minute)

Faza hlađenja služi vašem tijelu kao prostor između intenzivnog treninga i odmora te smanjuje rizik od bolova u mišićima. Uključivanje statičkih istezanja tijekom ovog vremena povećava fleksibilnost i cirkulaciju te potiče opuštanje. Posvećujući pažnju glavnim mišićnim skupinama, potičete uravnotežen raspon pokreta i smanjujete vjerojatnost ukočenosti.

Jednostavna, ali učinkovita istezanja za hlađenje mogu uključivati pregib prema naprijed za ciljanje tetiva koljena, ublažavanje napetosti u bedrima i nježno istezanje lista. Obraćanje jednake pozornosti na mišiće gornjeg dijela tijela, istezanje ramena i tricepsa nudi sveobuhvatno oslobađanje.

Jedan od izvanrednih prednosti 15-minutnog plana vježbanja je njegova svestranost, prilagođena pojedincima iz cijelog spektra fizičke spreme. Bez obzira na to jeste li početnik koji čini prve korake prema aktivnom načinu života ili iskusni entuzijast, ovaj plan obuhvaća sve razine kondicije. Tajna je u tome da krenete vlastitim tempom.

Prednost ovakvog treninga je u tome da se može bez problema integrirati u vaš dan. Nadopunite ga pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom za još bolje rezultate!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni