Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako djeluje guarana

Suplementi | 03. Travanj 2023. 9 minuta

Guarana je popularan stimulans. Mnogi ljudi koriste ju zbog njenog energizirajućeg učinka, a stoljećima se koristi kao tradicionalni lijek. Saznajte više u našem novom članku.

Guarana je biljka porijeklom iz amazonske prašume koju su južnoamerička plemena stoljećima koristila zbog njenih energetskih i ljekovitih svojstava. Jedinstveni okus guarane često se uspoređuje s čokoladom, kavom i kolom. Sadrži kofein, koji daje energiju, kao i druge korisne spojeve koji mogu podržati gubitak težine, smanjiti upalu i poboljšati zdravlje.

Otkud guarana?

Otkud guarana?

Guarana raste samoniklo u Amazoni i često se viđa s biljkama kave i stablima kakaovca u njihovoj blizini. Zapravo, guaranu ponekad nazivaju ‘kavom iz džungle’, jer se stoljećima koristila za izradu gorkog, energizirajućeg napitka poznatog kao mate. Naziv guarana također znači ‘grah s neba’, što navodno potječe iz legende koja kaže da je Kolumbo, kada je naišao na domoroce kako piju čaj od guarane, nazvao ga ‘la bebida de los indios de Dios’ - piće Božjih Indijanaca.

Radi se o zimzelenoj biljci s velikim listovima koji mogu narasti do 3-4 metra širine. Na svojim granama ima grozdove malih cvjetova koji su crveno-ljubičasti i slatkog mirisa. Drvo guarana je izvor kofeina, kao i ksantina kao što su teobromin i teofilin. Ksantini su primarni alkaloidi koji se nalaze u kavi, a sadržaj ksantina u guarani je odgovoran za njezine stimulativne učinke.

Guarana sadrži oko 2-3% kofeina po težini, pa se procjenjuje da ima iste stimulativne učinke kao kava. Guarana se tradicionalno koristila u medicinske svrhe ili u duhovne i vjerske svrhe u raznim kulturama. U Brazilu, kao član obitelji krastavaca (Cucurbitaceae), voće guarana često se jede sirovo dok je još zeleno. Lišće stabla guarane tradicionalno se žvače kao stimulans.

Zdravstene prednosti korištenja guarane

za više energije i bolje razbuđivanje

Guarana se stoljećima koristila u tradicionalnoj medicini, a na zapadu postaje sve popularnija kao prirodni dodatak prehrani zbog potencijalnih zdravstvenih prednosti koje nudi. Pretpostavlja se kako ima antioksidativni učinka, da može pomoći s kognitivnim prednostima i čak pomoći s mršavljenjem.

Guarana sadrži kofein iz dva različita izvora: guaranin i bezvodni kofein. Vjeruje se da je bezvodni kofein snažniji od kofeina općenito. To znači da bi moglo biti poželjno za one koji ne podnose visoke razine kofeina ili žele izbjeći nervozu uzrokovanu konzumiranjem previše kave. 

Ekstrakt guarane može pomoći smanjiti simptome starenja. Ekstrakt guarane često se koristi kao dodatak prehrani za potporu kognitivnih funkcija, zdravlja srca i općeg blagostanja. Međutim, guarana također može imati korisne učinke protiv starenja, primjerice, pretpostavlja se kako može pomoći u povećanju kapaciteta pamćenja i općenito se smatra kako promiče zdravlje mozga, poboljšava učenje i pamćenje. 

Pretpostavlja se kako ekstrakt guarane također može pomoći s jačanjem kostiju i njihovom gustoćom, te pomoći s jačanjem imunološkog sustava i smanjenju upala, zbog čega može potencijalno igrati ulogu u smanjenju kronične boli. Također, smatra se kako ekstrakt guarane može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi stimulirajući proizvodnju inzulina. 

Guarana za sportaše

Guarana za sportaše

Kao supplement za sportaše, guaranu najčešće možemo promoći u preworkout smjesama i fat burnerima, uz druge vrste kofeina, aminokiseline i vitamine. Zašto se ona najčešće tamo koristi?

Guaranu u preworkout suplementima možemo pronaći prvestveno zbog njenog visokog udjela kofeina. Tako je nalazimo kao zamjenu ili dodatak drugim vrstama kofeina, a također sadrži razne stimulants kao što je teofilin i teobromin. Sadrži i antioksidanse, kao što su tanini, saponini i katekini. Slično kao suplementi koji sadrže samo kofein, preworkout s guranom također mogu smanjiti umor.

Isto tako, pretpostavlja se kako guarana može potencijalno pomoći s mršavljenjem jer djeluje kao suppresor apetita, ali i jer pomaže bolje sagorijevanje masti ako se uzima kao preworkout. U uskoj vezi s tim je činjenica da guarana može poboljšati raspoloženje i podignuti razinu energije i poboljšati atletsku izvedbu poboljšavajući unos kisika u mišiće. Smatra se kako guarana preventira nakupljanje mliječne kiseline u mišićima, smanjujući bol i ukočenost nakon treninga, pa time i pospješujući i ubrzavajući oporavak. 

Općenito se smatra kako je guarana dodatak prehrani bez potencijalne zdravstvene opasnosti. Neka znanstvena istraživanja također su pokazala kako suplementiranje niskim dozama guarane, oko 75 miligrama, kroz duži vremenski period, pokazuju više pozitivnih rezultata nego suplementiranje visokim dozama, koje su više ili jednake 300 miligrama.

Dakle, guarana je, osim što može poslužiti kao odličan preworkout, potencijalno bogata i drugim zdravstvenim prednostima za one koji ju koriste. Korištenjem guarane tako potencijalno možete popraviti pamćenje, imati više energije i brže se razbuditi, izbjeći kofein iz kave ako vam smeta i zamjeniti ga kofeinom iz guarane te imati bolje rezultate u teretani i kraći period oporavka.

S obzirom da je malen rizik od nuspojava, isplati se probati, zar ne?

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni