Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako dobro i učinkovito vježbati?

Savjeti | 27. Travanj 2022. 7 minuta

Ideja ovog članka jednostavna je - dati univerzalno koristan savjet za učinkovit proces treniranja bez obzira na intenzitet...

Kako fitness i bodybuilding postaju sve popularniji među različitim skupinama populacije pitanje dobrog treninga iznova se postavlja.

Nije se lako orijentirati među toliko desetaka, stotina programa treninga, različitih ideja koje nekada graniče s pravim ideologijama i uputama od "čuo sam" preko "iskusio sam" do "ovaj papir tako kaže".

Nije sexy, ali je nužno!

Ključna stvar za dobro i učinkovito vježbanje? Van onog banalnog - trebaš krenuti, zapravo je podjednako jednostavna, ali ne i laka, krilatica - trebaš biti uporan! Radi se o disciplini. A disciplina je danas izrazito "ne-sexy" pojam. Jer traži od tebe više no što si na prvu spreman dati.

disciplina

Kada bi je morali defnirati išlo bi to nekako u ovom smjeru:

Disciplina je voljno svojstvo čovjeka da unatoč unutarnjim ili vanjskim čimbenicima ustraje u ostvarivanju naumljenog. 

Kada bi to morali dodatno pojednostaviti rekli bi - radiš što treba i onda kad najradije ne bi!

A svi znamo što to znači u životu. Kontekst treninga nije drastično različitiji.

Ruku gore ako ste imali jedan od onih dana kada dolazite doma, sjedate na kauč i pogubljeno pogledavate u pod. Iscrpljeni ste, bezvoljni, najradije bi u jednom potezu skinuli hlače, čarape i cipele, pa se zatim ispružili preko trosjeda, eventualno pokrili dekom i odlutali prema zemlji snova u pratnji omiljene opuštajuće, zatupljujuće serije. Nije bitno, krimić ili komedija, tako i tako smo u nokautu nakon dvije epizode.

Međutim, iako se ta misao jasno formirala u glavi, dolazi i onaj nezgodan impuls. Obećali smo si otići na trening. Nije to napasna misao, već punopravni cilj za ostvarivanje vlastitog boljitka. Ne muči nas kao takav, slažemo se s njim i sve je to super - ali kud baš danas? Tako nam se ne da. Prebacujemo na sutra. 

I da vam budemo sasvim iskreni, ima takvih dana, nekada su oni sasvim razumljivi. Ne ide sve svaki puta, no postoji i ta neugodna tendencija da prvobitno popuštanje pred stvaranjem navike postaje samo po sebi navikom!

Popuštanje, propuštanje, odustajanje

Bolje rečeno, navikli smo se odustati prije formiranja korisne navike. Jer nemamo discipline. Često se to u svijetu treninga dogodi nakon one prve faze gdje sve oko aktivnosti zvuči odlično.

Informirali smo se, imamo i neki program pred sobom, kupili smo sportsku odjeću, oboružali se suplementacijom, skrojili par dobrih recepata za uzdrmati nezdrave prehrambene rutine i evo nas, na vrhu svijeta!

I prođe tako par treninga, iskusili smo neugode početnih upala, rezultati još nisu tu, triceps boli kao da je tri broja narastao, a u ogledalu se doima čak i nešto manje no prije. Što se događa? Jednostavno je, stvaramo si dobru podlogu za reći "ne" idućem treningu.

Jer smo formirali rutinu obeshrabrujućih ideja u glavi kojima je za cilj biti potporom našem budućem odustajanju. Disciplina nam ovdje nalaže - znam da ti se ne da odraditi trening nogu sutra, ali po rasporedu je, raspored je smislen, to što radiš dobro si posložio, ustraj.

Onaj drugi glas kaže - ma nema baš smisla, boli, a rezultata nigdje, ili - ako je prepredeniji - ne moraš baš danas, neće svijet propasti ako propustiš trening.

Ustrajnost

I neće, ali otvorila su se vrata potencijalno učinkovitom mentalnom obrascu. Neće svijet propasti ni ako propustimo još jedan trening, zatim isto tako neće propasti propustimo li i dva-tri za redom, a onda neće propasti ni zato što smo jedan mjesec malo "zaostali" s našim planovima po pitanju treninga.

Zašto? Zašto nam se to događa?

Jer se kladimo na revnost i motivaciju, a ne formiramo navike, ne njegujemo disciplinu!

Vidite, motivacija i inspiracija divne su stvari. Nešto u nama, nešto van nas samih, potakne na akciju! Idem, sutra nakon posla jurim do teretane, krećem! Novi ja je u pogonu. I to je sjajno, sutra možda bude najbolji trening nakon kojeg stiže i ugodan osjećaj. No ta motivacija možda potraje svega par dana. Možda novi ja zaključi da onaj stari nije bio u krivu i pođe mu praviti društvo na kauč.

Volja je ključna!

Čim ta prvobitna opijenost nema u svojoj pratnji i onaj drugi, čvrsti, glas koji kaže - a nastavit ću s tim i idući tjedan iako neću biti jednako zaluđen tim treningom, jer rezultat koji želim to traži - zapravo samo čekamo kada se naše putovanje privodi prebrzom kraju.

Dobro se trenira tako da se - trenira disciplinirano. Da mišićne skupine koje "ne volimo" raditi, radimo predano. Da treninge koje bi radije preskočili - preskačemo samo ako je baš, baš nužno.

Da nam se svaka izlika protiv idućeg koraka mora vrhunski obraniti prije no što ju uopće krenemo uvažavati.

kofein i disciplina

Dobro se trenira kada motiviran čovjek zapamti što je poželio, a prisjeti se toga i kada mu proces djeluje mrsko. Jer ostvariti rezultat može samo onaj koji disciplinirano ustraje.

Takvih nije puno, ali obično se istaknu u kružoku ljudi koji spremno i uvježbano prezentiraju razloge izostajanja vlastitih postignuća.

Trenirati tijelo, trenirati disciplinirano - da.

Trenirati izlike - meh...

Team Proteka

 

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni