Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako manje jesti? Stalno sam gladan!

Prehrana | 25. Travanj 2022. 9 minuta

Spremamo i tekst o tome kako se potaknuti na jedenje, ali ovaj je za sve one koji si pomisle - ja? Pa ja sam pošast za stolom! Meni treba nešto sasvim suprotno...

Jedem kao da nema sutra!

I razumijem vas. Ima nas kojima ni naše drage bake više ne mogu pomoći kada je u pitanju hrana. Koliko nas god one htjele nahraniti pošto-poto, postali smo opasnost za kućni budžet. Vele oko nas da smo "rupe bez dna" i hrana naprosto nestaje u rekordnom roku. Ako ste se ovdje pronašli moram vam reći da niste sami.

U periodu kada sam vrlo intenzivno i redovno trenirao opazio sam jedan loš trend. Dolazim pred računalo, palim seriju/film/video i stavljam pred sebe posudicu s hranom. Nije bitno što se tamo nalazi, može biti riža i meso, možda neka tjestenina, što god. Međutim krenem ja jesti i ubrzo shvatim da grabim praznom vilicom. Ode sve! A mogao bih još, možda još jednom toliko.

Pogledam na upaljeni player i shvatim da je prošlo možda pet minuta serije, a ja sam smlatio količinu hrane koju bi netko od članova moje obitelji pokušavao srediti dobrih pola sata nakon čega bi, shvativši da ima još petinu, proglasio poraz i odmaknuo tanjur. Ili možda samo pametno zaključio da će ga "zaštopati" sva ta klopa.

Tu dolazimo do točke broj jedan s kojom sam se najviše borio, ali mi je ujedno i najviše pomogla kod kontroliranja količine hrane koju unosim.

jedna krafna

1. Jedi u miru

I dok vam ne mogu reći da dan danas sve svoje obroke konzumiram u monaškom stilu tihe blagovaonice gdje se u daljini eventualno čuje neki himan, a ispred mene stoji tanjur hrane, itekako sam profitirao od mirnijeg jedenja. Na što ovdje mislim?

Mogu odrediti neki od sadržaja koje želim gledati na računalu prije nego što krenem s obrokom, ali isti započinjem prije nego seriju. Podsjetim sam sebe da sam tu kako bih jeo, žvačem normalno, ne pokušavam "inhalirati" hranu jedan bezumni zalogaj za drugim. Gledajući sebe unazad par godina pravo je čudo što si nisam odgrizao prst ili slomio zube na vilicu jedući tako da iz sekunde u sekundu prinosim hranu ustima, žvačući minimalno, jedva ostavljajući prostora za disanje.

Trudim se također da jedenje nije uvijek prilika za multitasking. Iako je danas nikada lakše sjesti za stol i, ako baš tako hoćemo, gledati u najmanje jedan ekran dok izgubljeno tražimo hranu vilicom, iznova se pronalazim zadovoljniji hranom kada jedem bez dodatnih "zadaća" i stimulacija oko sebe. Osjetim, zapravo osjetim, okuse, nisam samo na mahove svjestan obroka kojeg jedem i samim time bivam zadovoljniji kada spustim vilicu u prazan tanjur. Pojeo sam, znam da sam završio, nije mi "ponestalo hrane" dok sam blejao u ekran.

2. Tekućina prije obroka

Stara fora, ali još uvijek pali. Kada sam bio u scenarijima gdje itekako moram paziti na kalorijski unos, a istovremeno se plašio da bi  - krenem li - mogao pojesti vola, posegnuo sam za ovim "trikom". Mrzim tu riječ i generalno kada mi bilo tko priča o trikovima u svijetu vježbanja poželim se zveknuti utegom u čelo, no razumijete na što mislim. Nema magije, ali ima vode - nekada čak i mlijeka!

Uglavnom, znam da ću jesti malo iza podneva, recimo u pola jedan i tako si planiram popiti barem pola litre vode dvadesetak minuta prije obroka. Neće me to zasititi, ali ako sam već prije - a jesam - pio tekućinu kroz dan, ostat će u trbuhu i neće mi dozvoliti da toliko mnogo jedem. Brže ću biti sit, pogotovo ako jedem u miru i slušam što mi tijelo govori, a ne što neki mafijaši u seriji govore o tijelima. 

jači od kila thermo caps

Napisao sam gore da je nekada znalo biti i mlijeko, a to je zato što dobro podnosim laktozu te mi mlijeko kao tekućina vrlo brzo stvori osjećaj sitosti bez da kalorijski puno doprinese ukupnoj računici. Nije to baš metoda za pripremu natjecatelja u bodybuildingu, ali za nekog tko ima dojam da će pojesti i kuhinjski stol - moglo bi poslužiti.

3. Vlakna, sunce im!

Znate sve one brokule, vrste kruha pune sjemenki, smeđu rižu  i tako to? E tu ima vlakana, i to dosta, a vlakna se sporo probavljaju i kod čovjeka stvaraju dojam veće sitosti bez da su kalorijski užasna za same koncepte suficita i deficita.

Tako si ljudi u prehranu dodaju i ljuskice kada ne jedu dovoljno vlakana, no nama su ona važna ne samo zbog povoljnog učinka na redovitu probavu hrane, već tog spomenutog dojma sitosti. Jednom sam se prilikom tako okladio da ne mogu pojesti kilu brokule - one smrznute, gdje gomila malenih, zelenih stabala gleda u vas kao brižna mama kojoj je stalo da stamanite zelenje iz tanjura.

Da ne prepričavam čitavu priču, pojeo sam pola kile, a obrok koji sam jeo uz to (rižoto od piletine koji bi inače nestao u par zalogaja) jedva sam napola sredio. Ostatak dana (jer je stvarno bila glupa oklada) imao sam groznih problema s trbuhom. Međutim, pametniji, kasnije sam uvrstio par brokula uz obroke koje inače brzo smažem i opazio da odjednom ne moram pojesti baš toliko, a ostajem sit dulje!

Isto tako, na sasvim osobnu notu, moram vam sugerirati izbjegavanje kombinacija hrane/pića koji vas jednostavno tjeraju da uzmete još i još dok vam ne dođe loše.

Za mene je to bila kola uz koju sam se ulovio da nakon gutljaj-dva, vrlo lako nastavljam terminirati pizzu, burgere ili roštilj ako ga ima. Da nema, razmotrio bih ugljen. 

pazi na šećer

Pripazite malo na to jer hrana koja nestaje u tren oka ne pruža jednak užitak kao ona koju jedemo fokusirani na to da se zapravo hranimo, a dodamo li si još i neke slatke sokove uz to, evo nas u kategoriji plusplusmega size!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni