Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako pojačati apetit i nabiti masu hranom?

Prehrana | 09. Svibanj 2022. 8 minuta

Ustanovili smo da je kalorijski suficit ključan pri dobivanju željenih kilograma. Međutim, što kada jednostavno nemamo apetita? Želja za hranom je na nuli...

Nije to rijetka situacija, zapravo.

Često se puta dogodi da čovjek misli kako jede ne samo dovoljno, nego i previše, ali u glavu mu nikako ne ide zašto je vaga još uvijek na istim brojkama. Zdravstvenih razloga za stagnaciju ili opadanje nema što znači da je ovo krajnje čudno stanje!

Ili možda nije?

Naime, nedavno sam imao jednu situaciju tijekom koje je osobi bilo potrebno objasniti da unatoč njenom dojmu i percepciji svojih prehrambenih navika ona nikako ne jede dovoljno. Možda vam je poznat da "modus operandi". Rečeno mi je da obično pojede nešto priručno za doručak, dobro se najede za ručak, a ako to nije moguće, dobro i obilato večera.

Na moja pitanja - što se jede - odgovori bi uglavnom bili - tanjur ovoga, porcija ovoga, čaša onoga. Nije loše, no sve zajedno možda je doseglo razinu kakvog takvog kalorijskog održavanja težine, nikako nije došlo do nužnog suficita ili neurednog plusa kakvog čovjek često dostigne slasticama i kalorijski "zbijenom" hranom.

Sugerirao sam proširiti neke obroke, dodati međuobrok, razmortiti proteinski shake kao konstantu između ručka i možebitne večere. Dobio sam vrlo jasan odgovor - pa tko toliko može jesti?

Osoba ne samo da je mislila kako jede dovoljno - već da više od ovoga skoro pa nije moguće. Da ne prepričavam čitav razgovor i situaciju, pojasnit ću kako smo uspješno sredili stanje i napravili vrijedne pomake.

apetit i mišići

1. Tekućina, ali ne bilo kada.

Znate ono da kroz dan treba popiti ovoliko ili onoliko čaša vode, ujutro je dobra kava, sugerira se neki čaj itd. Sve to stoji i bez tekućine nema života. Ne da nema kilograma, nego sve odlazi u probleme.

Međutim nekima će biti dobro poznato da se pri pokušajima reguliranja težine i gubljenja kilograma mnogima sugerira popiti barem čašu vode ili napitka bez kalorija prije samog obroka. Voda je tu najsigurnija opcija jer će svakako pomoći dojmu sitosti bez da nas, poput gaziranih pića, dodatno ponuka na nešto slatko/slano.

E sad, ako planirate "otvoriti apetit" ili pomoći sebi pri dobivanju kila, tekućina vam je podjednako nužna, ali pametnije je istu piti pri kraju ili nakon obroka. Zašto? Jer u trbuh tako dođe više hrane, manje mjesta zauzme tekućina, nemamo dojam da smo "puni" već nakon par zalogaja, a isto tako, ako napitke ili alkohol koji nisu baš tako odlični za nas, nećemo ih popiti previše. Voda uvijek pronađe put, pa ako je i popijemo dosta nakon obroka može nam pomoći "povećati želudac".

2. Trening traži hranu!

Situacija je ovdje dosta jednostavna. Tijelo koje malo radi, malo treba. Auto koji stoji u garaži ne treba baš benzina da bi, jel..., stajao. I ok, ova usporedba tu staje također.

Može to biti poznati trening utezima u teretani, garaži ili na otvorenom. Možete biciklirati, trčati, plivati, penjati se. Možemo i kositi travu! Što god radili dulje vremena uz osjetan fizički angažman tražit će od vas i dobre obroke kao naknadu.

gainer za apetit

Ne, ne govorimo ovdje o krajnje čudnim tendencijama modernog čovjeka koji se nakon treninga "nagrađuje" ili govori sam sebi da nešto "zaslužuje", ali trening uistinu jest prigoda koja može otvoriti apetit i više od očekivanog s obzirom da tijelu može biti baš onakav šok kakvog je trebalo za poticaj.

Nema ovdje egzaktne situacije u smislu - ova vježba ovoliko potiče apetit i traži točno ovoliko kalorija, no sigurno je da čovjeku kojem tijelo "ne traži" hranu, može trebati vanjski poticaj na glad. I onda kad se krene, neka se krene jesti kako spada!

3. Kalorije se mogu i popiti!

Da, tekućinu ne trebamo gledati samo kao stavku iz prve točke. Međutim i ovdje to ima itekakvog smisla. Uzmite si za primjer proteinski shake i/ili muscle gainer kojeg u šejkeru spravljate za minutu. Kada ga planirate popiti? Uz jelo ili prije? Onda baš nećete biti naročito gladni! Međutim, ako je već situacija gdje se nikako ne nagovarate na one ostatke jučerašnjeg ručka ili vam niti jedna opcija iz obližnje pekare ne otvara apetit - napitak može biti spasonosna stvar!

Također, dobar broj ljudi jednostavno ne voli žvakati i jesti dulje vremena. Pogotovo ako nisu jako gladni ili iz drugog razloga motivirani. Popiti šejk u minutu-dvije sigurno je praktičnije kada smo si s obrokom "na vi".

Što se kalorija tiče, tu smo sami svoji majstori birajući proizvod, količinu i tekućinu s kojom ga kombiniramo. Opcije su raznolike, od gainera s mlijekom do proteina u mineralnoj (čuo, vidio, nisam fan..), no jedno je sigurno - ide lakše kao tekućina!

Za kraj treba reći da sve ove sitnice mogu pomoći kada hranjenje jednostavno ne ide, ali redovitost će presuditi. Naravno da ne trebate sami sebe mučiti i siliti na sve što se može, no stvaranje navike ispijanja shakea sat vremena nakon ručka, ispijanja tekućine nakon i/ili pri kraju obroka te redovitog treninga mora pomaknuti čovjeka u željenom smjeru. Pomozimo sebi, birajmo namirnice, uskladimo tajming, popijmo nešto korisno!

tekućina i namirnice

Pokušam li to sutra i samo sutra, preksutra vjerojatno neću vidjeti nevjerojatne rezultate i strašan učinak. Ipak, radim li to dan za danom, počinjem nazirati o čemu se radi i kako moje tijelo reagira na proces. Kažu da se Rim nije izgradio preko noći, nije ni s tijelom lakše!

Ali vrijedi.

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni