Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Kako se hraniti kad nemaš motivacije?

Prehrana | 05. Kolovoz 2022. 10 minuta

Održivost novih životnih odluka i stvarno uspostavljanje navika nisu baš lake stvari. Nekada stvarno imamo dojam da nam se ništa ne da, a najmanje - držati prehrane!

 U člancima fitness prirode često su se naglašavali bodybuilderi ili neka vrsta profesionalnih sportaša, što zapravo nije čudno, jer vježbanje i rekreacija koja stremi aktivnom građenju tijela i nije bila tako raširena. Nekima se to činilo čudim, ili nepotrebno napornim, drugima, hah, jednostavno nije zvučalo zabavnim ili privlačnim.

Nemalo sam puta vidio nezainteresiran pogled i manjak entuzijazma kod osobe kojoj sam spominjao trening kao vrstu hobija. Mislim, slobodno vrijeme, nije li to ono vrijeme lišeno takvih stvari kao štu su podizanje tereta, znojenje od muke i tomu slično?

Tako da je dosta govora o prehrani i treningu redovito padalo na gluhe uši. S jedne strane imali ste bodybuildere i fitness entuzijaste kojima su pažljivo skrojeni obroci i izazovni treninzi bili normalna stvar i nešto što pišu pod rok službe dok bi oni drugi kojima je takav život bio stran i čudan jednostavno zaključili - aha, pa ovo doista nije za mene.

Različiti pristupi prehrani

Zašto? Jer se bodybuilder, pogotovo natjecatelj, ne kladi na svoju želju, inspiraciju i entuzijazam, a gurmanske ideje ostavio je po strani davno. Tako da on ustaje i zna što će jesti bez da uopće sam sebe konzultira oko toga što mu je od toga ukusno, želi li pojesti te iste obroke po petstoti put i koliko je danas zainteresiran za čitavu priču. Ušlo mu je pod kožu, već je  - recimo to tako - programiran za takve obroke i treninge.

dobra hrana

Isto tako onaj entuzijast kojem je to već ušlo u naviku ili se dugi niz godina znao lako prebaciti iz rigoroznijeg u opušteniji režim prehrane i treniranja ponekad je slijep na činjenicu da isti prekidač u glavi nemaju baš svi. Dok će spomenuti bilder s jedne strane obavljati dužnosti prehrane i treninga po nužnom automatizmu, entuzijast to čini prepoznavanjem svog trenutnog stanja kao onog kojem je potrebna korekcija, te brzim identificiranjem što se u trenutnoj životnoj situaciji mora modificirati.

Kao što vidite, u takvoj je jednadžbi početnik ili osoba koja se tek krenula graditi u tom smjeru, određena nepoznanica. Skoro pa dražesna uspomena koju nekada dozovu u glavu, pokušaju joj se obratiti, ali iskreno, ne znaju više točno kako. Tepaju joj, kažu da će sve biti lako i okej te da jednostavno moramo stisnuti zube i durati. Sve to u jednu ruku stoji, ali neće baš pridobiti osobu. 

Savjeti za početnike

Što ako ste krenuli, dali šansu tom neobičnom svijetu treniranja, malo prepravili svoju prehranu, ali eto prošao je tjedan-možda i drugi, pa opet nema nekih naročitih rezultata? Pada entuzijazam, gubi se želja. Znate, svjesni ste da ne treba odustati, da je dobro ustrajati, no lako je to reći, a teško zapravo iznova ponavljati konkretnim djelovanjem.

whey za dobru prehanu

Ima li neki savjet koji nije jednostavno ponavljanje krilatica o ustrajnosti? I ranom ranjenju? Možda toliko popularnim hladnim tuševima u današnjoj kulturi? Da, ima, jer u svijetu nesavršenih ljudi koji znaju da iz dana u dan moraju dobiti istu bitku za uspostavljanje rutine, postoje metode pomoći!

Prvo što morate napraviti jest podrobna analiza modifikacija. Što je bilo prije, što ste poželjeli napraviti od toga i gdje ste trenutno? Recimo da ste prije jeli kada i što ste stigli, nekada se doma kuhalo, nekada je radila dostava, treći puta otišlo u pekaru, pa neke grickalice, gluposti, ostaci od prekjučer. Uglavnom nigdje neke precizne prehrane. 

Vaš je cilj bio prehrana koja se sastoji od pet dnevnih obroka. Četiri su čvrsta, jedan je shake. Odlučili ste se za raznoliku paletu povrća, od zelenog do crvenog, uglavnom krto meso i rižu uz nešto krumpira kao izvore ugljikohidrata. Išlo je tako desetak dana i onda se sve raspalo. Okusi su tako slični, hrana više nije zabavna, tko će sve to skuhati i sjetiti se pojesti.

Jasno je dakle, očekivali ste velik skok u kratkom roku - bez da ste vježbali skakanje! Drugim riječima, nismo išli postepeno do nečeg tako opsežnog i velikog. Rijetko tko može samo tako reći da od sutra sve mora biti drugačije i da to odmah dugoročno zaživi. Čovjeku uglavnom treba vremena prilagoditi se na novitete, čak i kada su manji.

/zdrava prehrana

Kako prilagoditi prehranu?

Što se konkretno može isprobati u slučaju prehrane? Pogotovo ako je nikada prije niste probali ozbiljno dovesti u red?

Pokušajte za početak kontrolirati ukupan kalorijski unos bez obzira na kvalitetu namirnica ili količinu obroka. Ako preskačete obroke ili stalno dodajete ne tako sitne užine, pokušajte uz neki od brojnih kalkulatora kalorija na internetu vidjeti gdje ste otprilike s kalorijskom potrošnjom. Treba li vam sve skupa 2300 kalorija za neko održavanje, a vi ste na ugodnih 3000,  onda prvo pokušajmo spustiti količinu,  kalorija, tek onda drastičnije ući u odabir namirnica.

Ako se želite udebljati i dobiti koju kilu, a nakon par dana općeg prejedanja shvatili ste da je to grozan život? Opet učinite isto, idite postepeno! Jedite za početak - malo više nego prije. Malo povećajte obroke, ubacite - mali međuobrok. Itekako da možete doći do rezultata, ali možda je između vas i cilja pretjerana drastičnost u neprimjereno kratkom roku!

Ne da vam se ništa? Ubilo vas je sve to oko hrane u pojam? To ne znači da je kraj, ali svakako znači da tempo mora biti osjetno drukčiji!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni