Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koje SUPLEMENTE kupiti?

Suplementi | 12. Svibanj 2021. 12 minuta

U našem web shopu, bez obzira na dugovječnost, a možda baš i zato, jedno pitanje se uvijek pojavi. Novi kupac zanima se za to koji su mu suplementi zapravo nužni?

U ovakvim tekstovima treba prije svega ostati čovjek i gledati na to da se prepozna suplementacija kao takva te njena uloga u svakodnevnici vježbača. Ne, ne morate kupiti sve suplemente, ne morate ih kupiti odmah i ne morate ih kupiti u neograničenim količinama. Sve i da mi takav nagovor na tu besmislenost nekada pođe za rukom, možda sam nasamario jednog kupca u jednoj prilici, ali sam izgubio povjerenje na tržištu vjerojatno za sva vremena. Što bi onda tu bio neki smisleni odgovor? Drago mi je da ste pitali jer idemo i to proći.

Prije svega, vaša će kupnja suplemenata biti smislena ako imate dobro razumijevanje onoga što kupujete. Suplement kao takav zapravo označava dodatak prehrani i ovo je potrebno naglasiti više puta – dodatak nikako i nikada nije supstitut, odnosno potpuno zamjena za balansiranu i pametno osmišljenu prehranu.

 Da maksimalno banaliziramo, recimo to ovako: želite li malo pojačati juhu, možete joj dodati kojekakvih začina. Međutim, ako nemate juhu, razočarat ćete se zagrabivši žlicom samo u sol i papar.

 I to je, bez obzira na različita gledišta, najzdraviji pogled na suplementaciju – začin sportskih aktivnosti rekreativca ili profesionalca. Što vam onda od tih začina zapravo treba? Hah, zadržimo se na primjeru jela i stvar počinje prilično jasna. Morate prvo odrediti što se kuha. Isto kao što ne biste dodali pola kile šećera u svoju piletinu ili tri žlice sojinog umaka u preljev za kolač, tako nema smisla trošiti gainere pri gubljenju kilograma ili uzimati fat burnere dok pokušavamo maksimalno podebljati kalorijski suficit.

 U našem web shopu postoji više kategorija, ovisno o namjeni, to jest cilju za koji vam je suplement potreban. Neki se preklapaju jer su univerzalni i uvijek dobro došli, a drugi pak vrlo, vrlo specifični.

 
ZA OTVARANJE KATEGORIJA JEDNOSTAVNO KLIKNI NA SLIKE U ČLANKU :)
 
 

Pretpostavimo tako da je vaš cilj dobivanje na mišićnoj masi.

 Taj vrlo specifičan i često potraživan plus na vagi za tijelo je skup luksuz do kojeg ono dolazi kada ima dovoljno proteina za izgradnju i popravak mišićnog tkiva, a usto obiluje energijom dovoljnom za sve dnevne procese. Kada govorimo o energiji, jasno je da se prije svega dotičemo masti i ugljikohidrata. Dakle, suficit, odnosno (a taj pojam poznajete ako ste imali bilo kakvog doticaja s ekonomijom) tijelo treba imati ne samo dovoljno, već i određeni višak dostupnih resursa. Kada zadovoljite preduvjet, ovaj proces počinje davati željene rezultate.

 Tu se, kao zapravo i skoro svugdje, na prvo mjesto stavlja kvalitetan izvor bjelančevina. Baš zato što one nisu uvijek prisutne u svakom obroku, a kada dođe do mišića tijelo ne poznaje ništa nužnije. Tu mislim na činjenicu da jedan jutarnji burek možda i sadrži sasvim solidnu brojku proteina, ali usto obiluje ugljikohidratima i mastima. 

 Situacija po bjelančevine postaje još gora kada gledamo jela od tjestenine ili možda kolače. I dok sve to još nekako možemo provariti u procesu stvaranja suficita, sasvim je jasno da golem dio tog viška baš moraju biti proteini. I ne, nećemo vam reći da se tu radi o pet grama bjelančevina po kilogramu tjelesne težine, ali isto tako ćete vidjeti da se spominje sve od jednog i pol do dva grama po kili.

 Whey protein tako je postao put od zloglasnog praška do najpopularnijeg suplementa koji zapravo uživa status namirnice u današnjem društvu. Baš zato što su nam prehrambene navike često neuravnotežene, a izvori nutrijenata upitne kvalitete, često smo primorani kvalitetne proteine potražiti kroz shake. 

 Želite li da on bude pjenastije teksture, preporučamo 6pack, za one koji traže blage okuse i žele da im takav napitak lako sjedne na želudac tu je Energybody, a naravno, mnogi od vas znaju našu uzdanicu Superior Whey Core. Svi oni s razlogom opstaju na tržištu i godinama zadržavaju zadovoljne kupce. Zašto? Jer su stvarno dobar izvor bjelančevina koje garantirano pružaju.

 Tu su i gaineri. Specifično kombinirani all in one proizvodi čija je glavna svrha pružanje široke palete dosad spomenutih nutrijenata uz različite dodatke poput kreatina ili taurina u jednom obroku. Stvoreni za one kojima je naročito teško konzumirati puno krute hrane ili dobiti na kilaži, oni u sebi sadržavaju ugljikohidrate kao izvor energije i proteine kao gradivne blokove. Često se tu radi o vrlo zasitnim shakeovima koji stvarno isporučuju onaj kalorijski boom što ga mnogi mršaviji korisnici trebaju na svom vježbačkom putu. Među takvima u našoj se ponudi najviše istaknuo Platinum Mass, popularan u Hrvatskoj, ali i ostatku Europe zbog odličnog omjera cijene i kvalitete.

 No što ako želim izgubiti kilograme?

 
 

Možda mi se bliži ljeto pa planiram pokazati dobru formu na plaži ili je u pitanju svadba, možda i određeni sportski događaj, za kojeg se nužno stesati. Tu dolazimo do onog pitanja i problema tableta za mršavljenje. O tome smo već podrobno pisali, ali ponovit ćemo samo ukratko – tableta za mršavljenje postoji, ali ne u onom smislu gdje ona sama odrađuje posao, a sve što korisnik treba je sjetiti se progutati ju ujutro ili prije treninga. 

 Ona će kroz svoje djelotvorne sastojke, među kojima mi moramo istaknuti ekstrak crvene paprike, stvarno pomoći proces gubljenja kilograma i iskorištavanja viška masnih zaliha, odnosno uskladištene energije našeg tijela, ali moramo biti aktivni. Ne, ne trebate trčati ultra maraton ili obarati svjetske rekorde, no isto tako nije fer očekivati od bilo čega da honorira život podijeljen isključivo između kauča i frižidera. Naši klijenti uvijek se iznova vraćaju Heatu onda kada im treba ubrzati taj dolazak do figure koju se možda malo sakrije viškom kilograma.

Naravno, problematika i tema zdravlja proširila se, pogotovo zadnjih godina. Svjedoci smo važnosti imanja i održavanja dobrog imuniteta, a samim time i mi smo odlučili proširiti ponudu suplementima s tom svrhom. Stručna zajednica, čak i popularni portali naglašavaju važnost suplementiranja adekvatne količine vitamina D, kao i potrebe za omega masnim kiselinama koje podržavaju ispravnu funkciju tijela i sveukupno blagostanje organizma. 

 
 

Multivitaminski preparati ovdje su također poželjni za sve one čija je prehrana kaotična, nekvalitetna i zapravo siromašna u pogledu opskrbe vitaminima i mineralima. Naravno da ne morate uzimati suludu količinu, no isto tako dobro je zapitati se što činim po pitanju njihova unosa u svom svakodnevnom životu.

 Ima tu još toliko toga. Za borilačke sportove i sportove snage, osim proteina, kreatin se pokazao najboljim suplementom zbog svoje kontekstualne povezanosti s razinom energije u tijelu, kao i opaženim pomacima u pogledu snage i dodatne tjelesne mase.

 Zato je odgovor na pitanje koje suplemente kupiti zapravo ovisan o vašem cilju i potrebi. Generalno je preporučivo imati dobar izvor proteina ako dnevna prehrana njima ne obiluje, pa zato svaki korisnik bez obzira na cilj rado nabavlja jedan od spomenutih whey proteina. Omega masne kiseline također su tu bez obzira na razinu sportskog angažmana, a onda i slični vitaminski preparati. 

 Želite li masu, gledatje proizvode koji će vam pomoći s kalorijskim suficitiom. Tražite li snagu, možda je kreatin sjajan izbor za vas. A ako se borite s kilogramima koje više ne želite vidjeti u ogledalu, nešto kao fat burner ili L-karnitin pomoći će tu preobrazbu.

 Budite umjereni, pametni i ciljani kada kupujete suplemente i sigurni da im svojim radom pružate podlogu za uspjeh. Rezultati neće izostati.

 Proteka Team

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni