Košarica Narudžba

Koktel za smirenje

02.01.2012
M. Šimović
Sportaši jako dobro poznaju problem pretjerane uzbuđenosti nakon teškog treninga ili natjecanja kada do duboko u noć ne mogu zaspati. Osobito je teško postići smirenje i padanje u san ako smo prije aktivnosti uzeli neko sredstvo za stimulaciju.

Takvo bespotrebno trošenje nervne energije vrlo je štetno i značajno iscrpljuje sportaša koji nakon samo nekoliko takvih epizoda može pasti u stanje teške pretreniranosti.

Taj fenomen prvi su zapazili i na njega upozorili davnih pedesetih godina prošlog stoljeća slavni ruski filozofi sporta - Jakovljev i Volkov. Od tada je standardna procedura među vrhunskim sportašima bivšeg SSSR-a bila da se poslije treninga i natjecanja postigne što brže kočenje funkcije središnjeg živčanog sustava s ciljem sprečavanja nepotrebnog trošenja i pojave pretreniranosti. To su postizali na dva načina. Prvi je bio upotreba autogenog treninga i ostalih psihodinamskih tehnika opuštanja, a drugi način se sastojao u uporabi raznih farmakoloških sredstava.

Prije mnogo godina čuo sam priču kako je naš proslavljeni stolnotenisač Dragutin Šurbek imao toliku kontrolu nad samim sobom da je čak i nakon najtežih i najstresnijih mečeva bio u stanju zaspati u roku od 10 minuta. Slično tome, i Ben Johnson imao je nevjerojatnu sposobnost opuštanja da između polufinalnih i finalnih utrka na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama (razmak od 1 i pola sata) jednostavno utone u san te se kasnije pojavi na stazi, odnese pobjedu i postavi novi svjetski rekord. No, većina sportaša ipak nema takve sposobnosti koje se uglavnom moraju disciplinarno utreniravati godinama, pa je prisiljeno zatražiti pomoć raznih sredstava.

Da bismo izbjegli uporabu takvih sedativa kao što su Valium i Xanax itd. potrebno je probati prirodna sredstva koja ne izazivaju poslijedice poput ovisnosti. Stoga preporučam jedan sat nakon završetka treninga ili najkasnije jedan sat prije planiranog odlaska na počinak slijedeću kombinaciju preparata:

  • 50 - 75mg  5-HTP-a

  • 3 - 6mg  Melatonina

  • Ekstrakt Valerijane  (doza ovisno o jačini ekstrakta)

  • 50 - 100mg  Vitamin B1 (tiamin hidroklorid)

Ruski stručnjaci nekada su preporučavali i uzimanje bromida s ciljem postizanja što bržeg smirivanja središnjeg živčanog sustava poslije napornih treninga i natjecanja. No, njihova je uporaba kao sedativa u farmakologiji odavno odbačena.

Izvor: Goran Tepšić, Charlie Fracis, Doručak šampiona

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO