Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Koliko brzo mršavjeti?

Prehrana | 30. Ožujak 2022. 11 minuta

Odbrojavamo mjesece, tjedne do ljetnih dana, kada je mnogima važno izgledati što bolje moguće. Pitanje se odmah postavlja - što stignem, što mogu napraviti od sebe?

Idemo biti sasvim ljudski iskreni. Kada nam se proljeće počne opasno približavati odmah se sjetimo svih onih "sutra ću" i "od idućeg tjedna ću krenuti". Svaka slatka odgoda, neprilično pomicanje termina i premišljanje oko početka ozbiljnijeg treninga sada više nemaju kamo. Zadnji vlak stiže, karti ističe rok valjanosti. Zeznute su te "ljetne karte".

Što se stigne?

Pitanje je prvo, gdje smo točno zapeli? Možda ovo i nije tako problematično ako smo čitavo vrijeme u kakvom-takvom treningu, a tijekom blagdana se vaga nije micala van 1-2 kile viška. Situacija je tada dobra i mi možemo održavati onaj laganiji tempo bez značajnih preinaka u životnom stilu.

Druga je strana kudikamo zeznutija. Praktički od prošlog ljeta planiramo "krenuti". Jedan tjedan "opuštenosti" u kuhinji i restoranima postao je dva, pa tri, pa dvanaest. I tako smo čovjeka u ogledalu sasvim zameli maslim naslagama do točke u kojoj se tijekom jutarnjih sati slabo prepoznajemo u odrazu. Nije ni to nemoguće srediti, ali da je situacija idealna - ne, nije.

Brzo mršavljenje

Pitanje koje si čovjek u takvim trenucima postavi jasno je - što mogu napraviti? Možda još važnije - koliko brzo mogu smršavjeti? Naravno, tu se postavljaju i ona skrivenija, ali ništa manje važna pitanja o tome koliko je pametno ubrzavati proces mršavljenja i što to znači za naše tijelo, tempo života i ostale dnevne obaveze?

Postavimo situaciju ovako - Naš čovjek zove se Ivan i ovo su njegovi parametri:

Spol: M

Težina: 90kg

Visina: 178cm

Tjedna aktivnost: 2-3 treninga (nisu pretjerano intenzivini)

Da bi naš junak zadržao svoju trenutnu kilažu - što nikako nije njegov cilj, može konzumirati do 2650 kalorija na dnevnoj bazi (radi se o približnim vrijednostima). 

On ipak želi izgubiti nešto kilograma i spreman je napraviti određene preinake u svom životu. Kada bi kalorijski unos doveo do cca 2350 kalorija, mogao bi gubiti otprilike četvrt kilograma tjedno. 

Međutim, to mu nekako nije dovoljno. Ispada da će izgubiti jedan kilogram kroz mjesec dana, a za tri mjeseca ide na more i nadao se većem gubitku. Želi spustiti ukupan unos za još 300 kalorija i tako doći do magičnih pola kilograma po tjednu. Nije mu to sjajno, moglo bi i bolje, ali istini za volju sigurno će izgledati bolje.

No, pomislio je Ivan, što kada bi to pogurao još malo? Spustim li unos na cca 1600 kalorija dnevno, gubim čitavu kilu svaki tjedan! E tu je već ozbiljan posao. U mjesec dana ode četiri kile, u dva mjeseca izgubit će osam, a do odlaska na more imat će oko 80 kilograma na svoju visinu što smatra idealnim!

E sad, sve to stoji, ali naš Ivan mora razmotriti neke stvari. Ovakav deficit moguć je, ostvariv i izdrživ, no nije bez važnih upozorenja za svakodnevan život. Spustiti se, u njegovom slučaju, gotovo 1000 (a vjerojatno i više s obzirom da se dosad samo debljao), kalorija na dnevnoj bazi moglo bi biti šokantno, kontra-produktivno i na kraju dana pogubno za dnevni život.

fat to fit

Hrana je u ovom smislu energetski jako važna. Otići u deficit znači tražiti od tijela da funkcionira s manje dostupnog "goriva" no što je to bilo prije. I može se, nemojte misliti da nije izvedivo, pogotovo s postojećim "zalihama" energije - kako još možemo nazvati masno tkivo.

Ali - i ima toga..

1.) Moguća je razdražljivost!

Biti u kalorijskom deficitu uistinu se osjeti. Ako ste ikada vidjeli bodybuildera u procesu definicije znate da su malo usporeni i često razdražljivi jer se trude proći kroz dan s dovoljno hrane samo za jutro (karikiramo, ali razumije se).

2.) Koncentracija, što je to?

Ta razdražljivost često je popraćena i slabijom koncentracijom, lakšim gubitkom fokusa, manjim rasponom pažnje. Opet, i za mentalne poslove itekako je nužno aktivirati vijuge, posvetiti se zadatku i biti usredotočen. Kada si gladan, usredotočen si samo na hranu!

3.) Odlazak mišića!

Veliki deficit, jednako veliki gubitak. Nećeš se prepoloviti u par dana, ali mišići sigurno gube onaj "puni look", na treningu osjećaj "pumpa" nije više isti - mnogi kažu da im se čini kako dižu u prazno. No, gubiti kile nije sasvim kirurški proces. Kada odeš u deficit, nažalost, moraš očekivati da će sukladno tome otići i nešto mišića!

4.) Odustajanje.

Ovo je skoro pa glupa "tabu" tema o kojoj se stvarno ne govori dovoljno, a mi se trudimo naglasiti njenu važnost. Ode li naš Ivan, koji vrlo vjerojatno jeo bliže 3000 kalorija dnevno, na čitavih 1600, šanse da će odustati stvarno su velike. I nemojte ga kriviti, razumno je! Pomaknuti svoj unos kalorija tako drastično već će nakon prvih par dana stvoriti onaj dojam - ajme kako se samo mučim, a gdje su rezultati? Nakon čega će doći do percipirane neusklađenosti uloženog truda i viđenog u ogledalu, pa zatim i frustracije. Možda potraje još koji dan, ali drastičnost u izvedbi često je, kod velikog broja ljudi - jednaka kratkoj izvedbi!

Što učiniti?

Pronađi održiv tempo! Krenuti je najteže, zamisliti se o tome koliko posla treba, koliko smo daleko i što nas sve čeka, može demotivirati čovjeka, no jednom kada odlučimo startati, stvari ipak idu lakše. Naravno, dok god taj start nije abnormalno težak s obzirom na trenutno stanje.

tablete za mršavljenje

Energetska potrošnja nije tako komplicirana. Povećaj razinu aktivnosti, ako možeš, smanji unos kalorija, koliko ide, no čitavo vrijeme budi iskren prema sebi. Pet treninga tjedno na 800 kalorija manje od prošlog tjedna, kada si jedva odradio dva dobra treninga pa se obilato nagradio u fast foodu, vjerojatno ti neće poći za rukom dulje od prvog tjedna! Volja je mišić, moraš ga trenirati postepeno.

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni