Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Leđa kao Kristijan

Savjeti | 08. Lipanj 2018. 7 minuta

U našem timu postoje jedna neobično dobro razvijena leđa. Uvijek jaka skupina Kristijana Matkovića iza sebe skriva čitav niz teških treninga i velikih težina. Razvijao ih je godinama i mora se priznati, nije bilo lako...

 Kod Kikija na treningu nema šale - i ne - ne kažemo ovo samo kao neku doskočicu ili frazu. Iako u slobodno vrijeme voli zezanciju, onog trenutka kad uđe u teretanu stvari postaju ozbilje. Ne samo zato jer on to tako želi, već je nužno kako bi izdržao trening koji se sprema odraditi.

Mogli bi reći da ima "genetiku" za dobra leđa, no njegova startna točka bila je slična mnogima za koje već dobro znate. Mršavi dječak bez nekih osobitih znanja o treningu ili impresivno razvijenih mišićnih skupina. Istina, leđa su dobro reagirala, ali u početku su bila baš takva - početnička 

S vremenom, naravno, stvari dolaze na svoje mjesto i Kristijanovi treninzi izgledaju promišljeno. Kontrolira utege, bira pokrete različita karaktera, ali, za razliku od nekih vježbača, ne boji se progresivnog stupnjevanja težina.

Bilo mu je vrlo važno naučiti pravilnu izvedbu deadlifta odnosno mrtvog dizanja. Vježba je to koja oku početnika ne izgleda suviše teško. Malo se pogrbiš, uhvatiš šipku, pa potegneš iz petnih žila dok se ne ispraviš. Jasno je ovdje mnogim trenerima i lifterima koliko finesa ima te na koliko stvari morate obratiti pažnju.

Kristijan naglašava - kontroliran trbuh, čvrst hvat (ne preferira "mixed"), te pojas kvalitetne izrade koji je za veće težine nužan. Sugerira da prvo odvagnete svoju razinu snage i spremnosti taj dan kao i adekvatno zagrijavanje pomoćnim vježbama kako bi se tijelo dobro spremilo na nov izazov.

Veslanje je Kristijanu također temeljna vježba za dobra leđa. Ponovno će naglasiti važnost progresije po pitanju težine, no želi upozoriti na pravilnost pokreta. Ovdje se misli na ono "trzanje" i nasilno potezanje utega  uz njihanje tijela. Ruke su nam ovdje tek oruđe kojim želimo što bolje uključiti leđa u pokret. Dozvolit ćemo utegu da nas adekvatno isteže u negativu i fokusirati se na leđne mišiće od prve do zadnje sekunde pozitiva. Uteg ne dižete rukama, one ga drže i kontroliraju!

Ta dva pokreta bit će Kristijanov fokus po pitanju snage. Dati će sve od sebe u nastojanju da se optereti koliko može, a da ne riskira vlastitu sigurnost. S obzirom da je nedavno krenuo u powerlifiting vode, nije nemoguće da gdjekad testira vlastiti maksimum i tada naravno uzme nešto dulju pauzu između vježbi i serija.

Vježbe kao što su: Povlačenja na lat mašini, pulley, jednoručno veslanje, hiperekstenzija dolaze nakon navedenog teškog dvojca. Nisu uvijek u istom rasporedu niti odrađuje točno zadan broj ponavljanja, no zadaje si cilj da kroz ove pokrete maksimalno zateže mišić i fokusira se na preciznost izvedbe. 

Za kraj, reći će da velikih leđa nema bez teških dizanja, no da će najpametniji liferi uvijek znati da su ista moguća samo ako smo iz treninga u trening dobro zagrijani i maksimalno sigurni što se tiče pažnje, opreme i vlastite procjene.

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni