Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Najbolji savjeti za mlade vježbače

Savjeti | 21. Prosinac 2022. 9 minuta

Tinejdžer si ili u ranim dvadesetima, možda tek počinješ trenirati, a možda su tu već i određene godine iskustva. Kako god bilo imamo par savjeta za tebe stečenih kroz mnogo rada sa sportašima, rekreativcima, veteranima i početnicima!

1. Mlad si, imaš vremena!

izgradi mišiće

Jedan od čudnih problema mladosti leži u njenoj sveprisutnoj nestrpljivosti. Moram sada, moram odmah, nemam vremena, neću stići, što kad prođe dvadeseta, dvadeset i peta? Ajme užasa, godine idu. Da, to je jedini ispravan zaključak, godine idu. Dakle ako ne bude nepredviđenih nevolja, vremena imaš. Stvarajući si pritisak da sve moraš sada, da sve mora biti ostvareno što brže, zaboravljaš uživati u bilo čemu napravljenom. Zaboravljaš da je putovanje barem jednako zanimljivo kao i destinacija. Forsirajući sebe vjerojatno ćeš ostati slijep na tu činjenicu, a lako moguće da tako postaješ i donekle neugodno društvo ljudima oko sebe.

Ne želimo ti ovdje reći da sada to sve skupa shvatiš kao izliku za propuštanje treninga ili glupiranje općenito, ali isto tako razmisli malo jesi li u nekom neprirodnom grču koji te tjera na brzinu bez opravdanog razloga van te fiktivne nužde. Zašto se žuriš, gdje želiš stići i postoji li stvarno vremensko ograničenje za to? Tek kada sve od ovih stavki možeš dobro razložiti i opravdati, imaš razlog za nešto pritiska, inače se polako pretvaraš u vlastitog neprijatelja. 

2. Pojavi se i kada nemaš volje

Mnogi vježbači u prvim godinama treninga i mladosti općenito osjećaju onaj osobiti zanos i motivaciju za dizanjem utega. Osobno ti mogu reći da sam čitave godine proveo razmišljajući o treningu kao o kruni svakog dana. Nije mi imalo smisla provesti dan bez dizanja utega,  a kada bi se i morao odmoriti činio bih to nevoljko i uz nešto pregovaranja sa samim sobom smijem li barem malo sklekova doma odraditi jer to neće biti kompletan trening. Međutim, s vremena na vrijeme taj zanos popusti, nečime nisi zadovoljan - možda su to rezultati uloženog, možda te život stisnuo nekimo obavezama i nevoljama pa si malo očajan oko čitave fitnes priče.

I tu je u redu malo povući kočnicu. Ne stati u potpunosti, ali smanjiti intenzitet, možda i učestalost treninga. No ipak se potrudi dati tijelu nešto izazova, neka osjeti napor i upamti ta se još uvijek trenira. Da mora održavati i koristiti mišićnu masu. Ako potpuno odustaneš tijelo shvaća da trenutna mišićna masa, trenutni apetit i stanje općenito, ne odgovaraju novim okolnostima i polako, već nakon par tjedana potpune neaktivnosti, počinješ gubiti svoje teško stečene mišiće. Ne dozvoli da ti se to dogodi, pojavi se na treningu i kad entuzijazam popusti. Upravo je to ključ discipliniranog napretka.

3. Osnove + finese

osnove i finese

Vježbanje u teretani za mnoge mladiće znači otkrivanje novih pokreta, sprava, kuteva i vratolomija. Moguće je gdjekad u teretani pronaći entuzijaste koji kao da se trudi izmisliti potpuno akrobatsku vježbu kojoj bi efikasniji kontrapart bio običan pregib ili potisak. Bilo kako bilo, u teretani ima mjesta za maštu, ali i vrijedne klasike. Možda ti jedna od velike tri vježbe - čučanj, bench press i deadlift ne ide baš od ruke, možda ti one same nisu uopće atraktivne, ali čuj, nije ih dobro izbjegavati u potpunosti. Ako već ne želiš ne moraš ih raditi svaki trening, ali njih, ili neku vrlo sličnu varijantu, svakako ubaci u raspored vježbanja. Bezvremenske su iz jednostavnog razloga - daju rezultate najevećem broju vježbača kontinuirano, nemoj pokušavati iznova izmsliti kotač.

S druge strane finese i varijacije, različite modifikacije, također su dobrodošle pogotovo kada već dulje vrijeme izvodiš istu rutinu treninga i vježbi. Možda bi trebao uvesti pokoju drop seriju, iskušati serije do otkaza u kontroliranim uvjetima, modificirati kut određene vježbe ili nešto što si probao na spravi sada možeš pokušati i slobodnim utezima. Prostora uvijek ima, a zapamtiti moraš samo zlatno pravilo održavanja vlastite sigurnosti kroz smislenost pokreta. Dakle, ako radiš neku vrstu biceps pregiba, nema smisla da golemu težinu pokušavaš pregibati nad glavom jer - eto, mogao bi završiti na nosu.

4. Hrana i odmor nisu izborni predmeti

whey za mlade

Znam, trening je super. Veseliš se odlaziti u teretanu, sve si isplanirao i točno znaš kako ćeš ovoga puta pogoditi ta leđa kojima nikako dosad nisi uspio doskočiti. Praktički si u deliriju svaki puta kada uđeš u omiljeni gym i tamo ostaješ koliko ti granice izdržljivosti dopuštaju. Znaš da nakon treninga tijelu trebaju proteini, popiješ ti svoj shake, ali kroz dan malo brljaviš s obrocima, navečer se dopisuješ do sitnih sati, ili igraš neke igrice. Možda te jedna od omiljenih serija s neke streaming platforme podsjeti da je već četiri ujutro, a ti moraš na faks, u školu, do posla i nakon toga na trening. Nema veze, sretan si što ćeš trenirati.

Ali tvoje tijelo nije. Gradnja mišića pametan je biološki ciklus stresiranja tijela i zatim puštanja tijelu da se od toga oporavi. Dakle nema jedno ili drugo, za rezultate moraš pružiti oboje, bez obzira što se netko možda sprda s danima odmora ili kvalitetnim snom. Taj netko ostat će bez željenih rezultata. Za početnike nekada treba dva do tri dana da adekvatno oporave tijelo od težih treninga, a bez obzira na tvoj mogući veteranski status, ne moraš se truditi probijati glavom kroz zid. Kada tijelo i efikasnije  može do mišića! Želiš masu? Dosegni blagi kalorijski suficit s visokim unosom proteina i odmaraj kvalitetno nakon jakih treninga!

Mlad si, tijelo je otporno i može mnogo. Spremno je na izazov, ali u tebi traži saveznika, ne sadista. Pomozi si pametno!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni