Košarica Narudžba

Poziranje nije prenemaganje

27.04.2016
Luka Kuhar
Približava se vrhunac ovogodišnje sezone natjecanja na ovim prostorima. Državna prvenstva, regionalni kupovi i sva ostala događanja uskoro će istjerati sve bildere na pozornicu. Neki će tamo pozirati, a drugi se prenemagati...

Što to znači?

Ne mogu dovoljno puta naglasiti važnost pozinga - pa ni neću! Jer eto, pisao sam o tome nekoliko puta, tko je nešto pokopčao, pokopčao je, tko nije, i dalje se piga na neusklađene taktove pjesama koje mu je prijatelj skinuo dan prije i hitro pržio na CD u svim formatima.

Za one koji znaju da pozirati treba vješto, evo par kratkih smjernica koje će pomoći efikasnosti i prepraviti eventualne pogreške tijekom nastupa. Bilo da se radi o tehničkim problemima ili onim osobne prirode.

1. Odradite to kako ste isplanirali

Vi na bini, a muzika krepala. CD nije dobar, umro zvučnik- crko maršal. Nešto se dogodilo i sad nemate više glazbenu podlogu. Možda se to dogodilo u pola pjesme, a možda odmah na početku - trik je naravno u hladnoj glavi. Niste odgovorni za to, možete nekoga špotati poslije, ali na bini, Vi ste profesionalac i startate pozing kao da se ništa nije dogodilo. Započinjete po planu, prebacujete se kao da muzika svira, slušate sve u svojoj glavi baš kao onda kada ste vježbali. Publika će znati nagraditi pozera bez obzira ima li u pozadini orkestar ili grobnu tišinu. Tijelo može reći više od muzike, zato je ona podloga pozingu, a ne obrnuto.

2. Improvizacija, ako je prisutna, mora biti neprimjetna

Ovo je za sve one momke koji dođu na binu sa "lako ćemo stavom". Znaju izvesti neke poze, nešto su i uvježbali, pa ćemo sada na "ho ruk" odraditi točku koja će, dao Bog, zadiviti masu okupljenih. Krenuli ste, napravili ste dupli biceps, spremate se na prijelaz u prsa sa strane i zatim planirate kleknuti na pod. Super! Gledate li u sudce, ili očima zvrndate okolo gotovo kao da tražite iduću pozu negdje u zraku? Jeste li možda ruke zaustavili u pola pokreta i vratili ih nazad ili napravili nešto drugo? Odrađujete li dupli lat već treći put u 40 sekundi? Sve su to dobri znakovi da ste došli na binu sa mantrom "Dat će Bog". Nemojte da samo on daje, dajte nešto i Vi, sudcima je teško vrednovati božanske intervencije!

3. Krećite se

Bodybuilding je sličan kiparstvu, ali to ne znači da se Vi morate ukipiti nasred bine i pustiti korijenje. Budite intrigantni i mobilni na pozornici. Pomaknite se ulijevo, napravite dramatičniju tranziciju u bočnu pozu udesno - kleknite za prsa sa  strane, stanite u raskorak za Mantice pozu, uzdignite se za Olivinu Victory pozu. Možda je opus poza nešto siromašniji ili neuvježbaniji, ali svakako će izgledati znatno bolje ako ste umjetnost u pokretu, nasuprot ukočene statue.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO