Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Važnost i prednosti vježbanja

Trening | 05. Svibanj 2023. 8 minuta

Znamo da je vježbanje važno za dobar izgled, sveukupno zdravlje tijela i opću dobrobit organizma. Saznajte više o tome koje su prednosti vježbanja u našem članku.

Vježbanje ima mnoge prednosti za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, ali ima i značajan utjecaj na vaš izgled. Može vam pomoći da izgledate i osjećate se bolje, od poboljšanja tonusa mišića do jačanja vašeg samopouzdanja.

Prednosti vježbanja

Prednosti vježbanja

Znamo da vježbanje može ponuditi značajne fizičke dobrobiti koje se često zanemaruju ili ignoriraju. Neke od najočitijih prednosti vježbanja uključuju one očite: više energije, povećana mišićna snaga i tonus mišića, bolje zdravlje kardiovaskularnog sustava, smanjenje tjelesne masnoće i povećanje mišićne mase te mnoge druge prednosti. 

Osim toga, vježbanje može pozitivno utjecati na vaše mentalno zdravlje jer pomaže u upravljanju stresom, izgradnji koncentracije, poboljšanju raspoloženja, boljem snu i povećanju samopouzdanja.

No, vježbanje nije samo korisno za vaše fizičko zdravlje, već može učiniti da izgledate sjajno. Biti fit čest je cilj brojnih pohađatelja teretana, kao i druge prednosti treninga koje su usko vezane uz naš izgled. Što bi to točno značilo?

Vježbanje za dobar izgled

Vježbanje i dobar izgled

Mnoge su prednosti vježbanja koje se odnose na izgled. Vaš će se izgled poboljšati redovitom tjelovježbom, što će vam pomoći da budete u formi i zdraviji, a također će vam olakšati mršavljenje ili održavanje zdrave tjelesne težine za mnogo narednih godina.

Uz pravu kombinaciju vježbi, možete tonirati i oblikovati svoje tijelo kako biste postigli željene rezultate. Bilo da se radi o zdravlju ili ljepoti, imati prilagođeni plan vježbanja ključno je za postizanje željenog izgleda.

Popularan način vježbanja su kardio vježbe i kružni trening visokog intenziteta. Radi se o učinkovitom načinu sagorijevanja kalorija, a istovremeno jačate snagu. Kružni trening zahtijeva da vježbate u nizu pokreta, sa samo jednim odmorom između svake serije, stoga je važno da odaberete vježbe koje ne zahtijevaju puno vremena za odmor između serija.

Dobar način za poboljšanje sastava tijela je također trening s utezima. Trening s utezima može vam pomoći u postizanju mnogih različitih ciljeva, uključujući: povećanje mišićne mase, povećanje gustoće kostiju, poboljšanje vaše temeljne snage i izgradnju čistih mišića. Neke od ovih dobrobiti specifične su za određene ciljeve kao što je dodavanje mišićne mase, što je važno za izgradnju bolje figure. 

Tening s utezima također vam može pomoći da izgradite vitke mišiće koji će povećati sagorijevanje kalorija tijekom vježbanja, ali i općenito kroz dan. Trening s utezima može vam pomoći u održavanju zdrave težine i postizanju željene tjelesne kompozicije.

Ako želite izgubiti masnoću, uključite aerobne vježbe zajedno s treninzima s utezima kako biste povećali učinkovitost svog vježbanja. Gubitak težine i smanjenje tjelesne masnoće nisu uvijek povezani, ali ako redovito uključite obje vrste vježbi u svoj pretrpani raspored, možda ćete otkriti da vam ova kombinacija pomaže da svoj cilj postignete prije nego kasnije!

Vježbanje i prehrana

za dobar izgled i brži oporavak

Vježbanje i prehrana idu ruku pod ruku kada je u pitanju postizanje željenog izgleda te je prehrana važna stavka postizanja svojih ciljeva. Konzumiranje ispravne hrane može vam pomoći da brže postignete svoje fitness ciljeve, a istovremeno vašem tijelu daje potrebne hranjive tvari da ostane zdravo. 

Najvažnije pitanje svakog vježbača jest kada biste trebali jesti nakon treninga? Jesti nakon treninga važan je dio procesa izgradnje mišića i mršavljenja. Vaše tijelo treba gorivo za oporavak i ponovnu izgradnju, a potrebno je i vrijeme da se protok krvi vrati u normalu nakon vježbanja. Osim toga, vaše će tijelo osloboditi endorfine kao dio procesa oporavka i također iskoristiti pohranjenu tjelesnu mast kako bi olakšalo ovu obnovu. 

Što to znači?

Konzumiranje nečega što je bogato proteinima može pomoći u izgradnji mišića i sagorijevanju masti, tako da ćete htjeti jesti hranu bogatu proteinima poput jaja ili mesa u prvih nekoliko sati nakon treninga. Whey proteini su također odličan način za nahraniti iscrpljene mišiće i pomoći s njihovim oporavkom.

Ako ste u kalorijskom deficitu, trebali biste biti sigurni da unosite dovoljno kalorija za vježbanje i oporavak. Dobro je pravilo da unesete najmanje 30 posto ukupnih dnevnih potreba unutar četiri sata nakon treninga. To može ubrzati proces oporavka osiguravanjem hranjivih tvari i elektrolita koji se gube znojenjem tijekom vježbanja. 

Međutim, važno je ne jesti previše hrane nakon treninga jer tako može postići suprotno od onoga što želite, pa ne samo zadržati istu kilažu, već se možda i udebljati. Konzumiranje previše ugljikohidrata također može dovesti do skoka inzulina u krvotoku, što nije idealno za gubitak masnoće.

Vježbanje može imati brojne prednosti za vaš organizam, a jedna od njih je svakako i ostvarivanje vaših ciljeva po pitanju izgleda.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni