Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Prehrana i trening uz alergije

Bodybuilding i fitness | 27. Svibanj 2024. 4 minuta

Spojiti alergije, pravilnu prehrane i trening zvuči komplicirano. Ipak, radi se o jednostavnom procesu koji omogućuje redovan trening i napredak.

Fitness i redovno treniranje samo po sebi nije lako, no može biti posebno teško za one koji se bore s alergijama. Prepreke koje predstavljaju alergija često se mogu činiti kao nepremostiv izazov, no prehrana se ipak ističe između njih. Osim što pravilna prehrana može potaknuti naše vježbanje, ona igra i ključnu ulogu u svojevrsnom upravljanju alergijama. O čemu se tu točno radi?

Alergije i prehrana

Alergije i prehrana

Kada je riječ o alergijama, ono što jedemo može imati značajnu ulogu u pogoršanju ili ublažavanju naših simptoma. Ne mislimo tu samo na hranu na koju ste izravno alergični, već na sve ostalo što jedemo, a što može doprinijeti pogoršanju alergijskih reakcija ili upalnih procesa u tijelu. Kako si, dakle, možemo pomoći putem prehrane?

  1. Odredite hranu koja je okidač: Prvi korak u upravljanju alergijama putem prehrane je identificirati hranu koja je okidač i koja može pogoršati vaše simptome. Vodite dnevnik hrane kako biste pratili unos i sve odgovarajuće alergijske reakcije. Uobičajeni alergeni uključuju orašaste plodove, mliječne proizvode, gluten i školjke, no okidači kod svih mogu biti različiti.
  2. Jedite hranu s protuupalnim svojstvima: Uključivanje hrane s protuupalnim svojstvima u vašu prehranu može pomoći u smanjenju alergijskih reakcija. Jedite voće, povrće, masnu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama i orašaste plodove poput badema i oraha. Ove namirnice mogu pomoći u smirivanju upale i podržati vaš imunološki sustav.
  3. Dajte prednost hrani bogatoj hranjivim tvarima: dobro uravnotežena prehrana bogata esencijalnim nutrijentima može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i smanjiti težinu alergijskih reakcija. Usredotočite se na hranu bogatu hranjivim tvarima kao što su nemasne bjelančevine, cjelovite žitarice, voće i povrće. Ova hrana osigurava vitamine, minerale i antioksidanse potrebne za optimalno zdravlje.
  4. Posvjetujte se s nutricionistom: Ako se mučite s promjenama prehrane zbog alergija, razmislite o savjetovanju s registriranim nutricionistom. Oni mogu pomoći u razvoju personaliziranih planova obroka prilagođenih vašim specifičnim potrebama i preferencijama. Osim toga, mogu ponuditi smjernice o čitanju etiketa na hrani i izbjegavanju skrivenih alergena u pakiranoj hrani.

Suplementi, pravilna prehrana i alergije

Sve omega 3 masne kiseline koje trebaš

Optimizirati vlastitu prehranu ako imate alergije i trenirate ipak nije nemoguće. Istina, zahtijeva strateško planiranje vlastitog plana prehrane, uključivanje hrane i suplemenata koji su pogodni za alergije, ali ipak možemo učinkovito potaknuti svoje vježbanje bez ugrožavanja zdravlja. Na što treba obraćati pozornost?

Usredotočite se na cjelovitu hranu. Ovo zlatno pravilo vrijedi za sve. Unosite cjelovitu, neprerađenu hranu kako bi smanjili izloženost potencijalnim alergenima. Tu mislimo na svježe voće, povrće, nemasne proteine i cjelovite žitarice. Ove opcije bogate hranjivim tvarima osiguravaju energiju i hranjive tvari potrebne za optimalnu izvedbu, a istovremeno smanjuju rizik od alergijskih reakcija.

Proteini su neophodni za obnovu i rast mišića, ali mnogi tradicionalni izvori proteina mogu izazvati alergije. Istražite opcije proteina pogodnih za alergičare kao što je proteini graška. Biljne alternative nude visokokvalitetne proteine bez uobičajenih alergena poput mliječnih proizvoda ili soje.

U nekim slučajevima, alergije mogu ograničiti raznolikost hrane u vašoj prehrani, čineći izazovom unos svih potrebnih hranjivih tvari. Suplementiranje vitaminima i mineralima može pomoći u popunjavanju nedostataka u prehrani. Potražite dodatke bez alergena posebno formulirane za sportaše, kao što su proteinski prahovi biljnog podrijetla, omega 3 masne kiseline, multivitamini i vitamin D.

Pravilna hidratacija ključna je za optimalnu izvedbu i oporavak. Odaberite napitke bez alergena poput vode, kokosove vode ili biljnih čajeva kako biste ostali hidrirani prije, tijekom i nakon treninga. Izbjegavajte slatka sportska pića ili aromatizirana pića koja mogu sadržavati skrivene alergene.

Alergije i trening

Alergije i trening

Kada je riječ o vježbanju s alergijama, pravilna priprema i oprez tijekom treninga ključni su za sigurno i produktivno vježbanje. Prvo što je potrebno jest razumijeti svoje alergije i njihove okidače. Identificirajte uobičajene alergene koji mogu biti prisutni u vašem okruženju za vježbanje, poput peludi, prašine ili određene hrane, i poduzmite proaktivne mjere kako biste izbjegli izlaganje.

Ako imate kontrolu nad svojim prostorom za vježbanje, poduzmite korake za smanjenje alergena. Držite prozore zatvorenima kako biste spriječili ulazak peludi, koristite pročistivač zraka za filtriranje prašine i drugih alergena u zraku i redovito čistite opremu kako biste uklonili moguće nakupine alergena.

Obratite pozornost na čimbenike iz okoliša koji mogu pogoršati vaše alergije, kao što je visok sadržaj peludi ili zagađenje zraka. Razmislite o prilagodbi rasporeda ili mjesta vježbanja kako biste smanjili izloženost tijekom najjačih sezona alergija.

Uvijek nosite sa sobom potrebne lijekove za alergije, kao što su antihistaminici ili auto-injektor za epinefrin, tijekom treninga. U slučaju alergijske reakcije, brzo liječenje može spasiti život. Osim toga, u hitnim slučajevima razmislite o nošenju narukvice ili ogrlice s medicinskim upozorenjem koja označava vaše alergije.

Obratite pozornost na sve simptome ili znakove upozorenja na alergijsku reakciju tijekom treninga, kao što su svrbež, otekline ili otežano disanje. Ako osjetite bilo kakve simptome, odmah prestanite s vježbanjem i po potrebi potražite liječničku pomoć.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni