Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Probajmo bez mobitela

Savjeti | 17. Listopad 2018. 6 minuta

Možda neprikladan naslov u današnje vrijeme, ali udovoljite jednom mrzovoljnom protivniku mobitela koji će se tom tematikom pozabaviti u idućim redovima.

 Bilo da ste školarac ili zaposlenik u određenoj firmi, možda šef ili student, opazili ste vrijednost neprekinute koncentracije i začuđujuću plodnost periodima tijekom kojih ju zadržite. Ako čitate ovaj tekst, dobra je šansa da ste vježbač, a onda bi se spomenuta vrsta koncentracije trebala naći i u samom treningu.

Znam, znam. Mobitel je danas potreban za toliko toga. Na njemu su sve one simpatične aplikacije, tisuće vrsta „mesinđera“ na kojima se uglavnom čujemo s potpuno istim ljudima (poglavito osobe s kojima često pričamo i uživo). Tamo imate svoju najdražu igricu, pristup kojekakvim portalima i sličnim outletima vijesti i informacija. Sasvim je moguće da i ovaj članak čitate na svom pouzdanom mobilnom telefonu. Ako je tako i ako ste upravo na treningu, molim vas da ugasite tekst, kliknete onaj gumb na zaključavanje, pozdravite se s tehnološkim ljubimcem dok ne obavite posao.

Kada se ode na trening, vidi vraga, trenira se. Shvaćam, postoje pauze između vježbi i vrijeme koje možete posvetiti kojekakvom zvrlanju okolo i dokoličarenju do iduće serije. U takvim trenucima vrlo je lako zgrabiti mobitel, otvoriti neku poruku, instagram, facebook, youtube i zuriti u glupaste videe i režirane fotografije. Često će se pauza neplanski odužiti, a sasvim je sigurno da će vas barem malo dekoncentrirati. Zamislite da imate zadatak napisati jedan esej ili seminarski rad pri čemu, nakon svake dvije rečenice, zastanete na minutu prtljati po mobitelu. Efikasnost pada na nulu, smislenost rada je upitna, a s obzirom na to koliko je koncentracije na posao bilo, opravdana je sumnja da niste kreirali iduće literarno remek-djelo. 

Okej, da, razumijem. Nekad se dogodi hitan slučaj. Prijatelju pukne guma na autu, sestra prođe ispit pa oduševljeno zove, netko je stradao ili se obradovao. Naravno da je u takvim situacijama dobro i sretno imati mobitel blizu sebe. No hajmo staviti ruku na srce i iskreno si priznati koliko nam je puta trening uzurpirala hitna situacija čijoj smo neodgodivosti morali odmah pristupiti, a koji je broj slučajeva bio povezan uz bezglavo skrolanje kojeg se ni ne sjećate za pet minuta, listajući ponovno kroz identičan sadržaj.

Ne kažem da mobitel ne treba uopće nositi u teretanu jer nam današnji tempo života često nalaže da ga imamo uz sebe. No ta stvarnost ne mora poslužiti kao izlika za samozavaravanje u kojem je nužnost imanja mobitela proživljena kroz desetke izgubljenih minuta u bespućima Internet gluposti. Svakako, mobitel može biti i mp3 player te ga za to često i sam koristim, ali iskren ću biti kad vam kažem da nikad nisam zažalio što ga ne pogledavam tijekom treninga niti sam se osjetio oštećenim što tih sat vremena nisam bio „u toku“.

Probajte bez mobitela. Bolje rečeno, probajte bez konstantnog gledanja u mobitel. Pokušajte zadržati tu vrijednu i teško stečenu koncentraciju te unijeti sav svoj fokus u treniranje. Iskoristite tu pauzu između serija da zapravo dođete k sebi, a ne da se prelako izgubite negdje na društvenim mrežama.

Velike su šanse da takvim mobiteliranjem nećete ni na koji način obogatiti svoj dan, a s druge strane, sasvim je moguće da ćete itekako, makar suptilno, opstruirati svoj trening i poklanjati pažnju sadržajima koji u tim trenucima trebaju biti sekundarni.

 Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni