Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što je to biohacking i kako ga primijeniti?

Savjeti | 27. Prosinac 2023. 5 minuta

Biohacking je novi koncept koji se pojavio u svijetu wellnessa. Zasnovan je na pravilnoj prehrani, kvalitetnoj suplementaciji i redovnoj tjelovježbi.

Revolucionarni koncept odnedavno se pojavio u svijetu wellness i prehrane. Biohacking ili biohakiranje tako je koncept koji nastoji na poboljšanju načina života općenito. No, o čemu se točno radi i kako se može primijeniti u naš svakodnevni život?

Biohacking ili biohakiranje biti će tema našeg novog članka, njegove prednosti i praktični koraci koji se mogu poduzeti za primjenu ovog pristupa wellnessu i fitnessu, s posebnim naglaskom na prehranu, suplementaciju i trening.

Što je to biohacking?

Biohacking je pojam koji neodoljivo podsjeća na nekakav znanstveno fantastični roman, no radi se o stvarnoj i sve popularnijoj praksi po pitanju wellnessa. Biohacking je svojevrsno ‘podešavanje’ našeg životnog stila i okoline kako bi pozitivno utjecali na naše tijelo i njegovu biologiju - njenim hakiranjem.

Ne radi se tu o naglim promjenama i zaokretima, kao što je često slučaj s brojnim dijetama i fitness režimima; naglasak je na pravljenju malih, postepenih promjena koje doprinose poboljšanju zdravlja, opće dobrobiti i sportske izvedbe. Cilj je potaknuti naše tijelo da radi bolje i efikasnije, pretvarajući nas u našu najbolju verziju.

Uloga prehrane u biohakiranju

Uloga prehrane u biohakiranju

Izbalansirana prehrana osnova je zdravog načina života općenito, a posebno se naglašava u biohakiranju. Dok pravilna prehrana naglašava važnost jedenja dovoljne količine proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala, raznolikost namirnica i izbjegavanje prejedanja, biohacking nas potiče da prvo razumijemo hranu koju jedemo.

Kako hrana može utjecati na naše tijelo prva je pretpostavka krojenja prehrane prilagođene našem tijelu, nakon čega slijedi prilagodba unosa namirnica. Primjerice, određena hrana ima protuupalna svojstva, dok druga može pozitivno utjecati na kognitivne funkcije našeg mozga.

Pravilna prehrana može napraviti hrpu pozitivnih stvari za naše tijelo. No, bolje razumijevanje dolazi od praćenja njezinog učinka na naše tijelo. Razmislite o vođenju dnevnika hrane i bilježenju kako određene namirnice utječu na vaše raspoloženje, razinu energije i općenitu dobrobit. Na ovaj način, možete prilagoditi svoju prehranu kako bi zadovoljili jedinstvene potrebe svoga tijela.

No, što s nutrijentima koje ne možete dobiti iz hrane? Tu na scenu stupa kvalitetna suplementacija.

Suplementacija kao nadopuna prehrani

Verviavita suplementi za kvalitetniji životni stil

Koliko god naša prehrana bila izbalansirana i optimizirana, ponekad naše tijelo ipak treba dodatan poticaj u obliku suplementacije. Dodaci prehrani osmišljeni su upravo s tim ciljem - kako bi nadopunili potencijalne rupe u prehrani. Na taj način vaše tijelo može dobiti potrebne vitamine, minerale i drudge nutrijente, pomažući vam da ostvarite svoje biohacking ciljeve.

Kada birate suplementaciju za svoj biohacking režim, birajte kvalitetu. Tražite proizvode za koje provjereno znate da djeluju, bilo da se radi o omegi 3 za kardiovaskularno zdravlje, whey proteinima za bolji mišićni oporavak ili vitaminu D za poboljšanje imuniteta. Pravi suplementi mogu biti ti koji će vas pogurnuti korak naprijed na vašem wellness i fitness putovanju.

Ne zaboravite trening!

Ne zaboravite trening

Trening je treća, jednako važna, komponenta dobrog biohacking režima. No, iako se treninzi generalno fokusiraju na gubljenje kilograma ili izgradnju mišića, trening u sklopu biohakiranja znači poboljšanje naših tjelesnih performansi i opće dobrobiti. Kako? Redovna fizička aktivnost može poboljšati vaše tijelo, podići razine energije i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Takav pristup treningu bi značio da pažljivo osluškujete svoje tijelo i prilagođavate tjelovježbu s obzirom na to što primijetite. To može značiti uklapanja HIIT ili intervalnih treninga visokog intenziteta za brze i učinkovite tjelovježbe, ili odrađivanje nježnijih treninga, kao što su oni pilatesa, kada vašem tijelu treba oporavak. Ključno je pronaći ono što za vas funkcionira, ali istovremeno nastaviti poticati vaše tijelo na razvoj i aktivnost.

Kako izgleda biohacking plan?

Prehrana, suplementacija i trening osnove su biohacking režima. S obzirom na to, potrebno je pažljivo sagledati vlastiti način života iz svih kuteva kako bi što bolje shvatili gdje ima mjesta za napredak. Možda se tu radi o našoj prehrani koja nije baš sasvim optimalna. Možda nam nedostaje nekih ključnih nutrijenata, pa bi trebali razmisliti o suplementaciji. Ili možda trebamo promijeniti trening rutinu.

U svakom slučaju, cilj nije odjednom popraviti sve što u našem životnom stilu smatramo manjkavim. Biohacking se oslanja na provođenje malih, održivih promjena koje će dovesti do većih poboljšanja tijekom vremena.

Ukoliko smatramo da naša prehrana stvara probleme, trebamo pažljivo pratiti što jedemo. Radi li se tu o prerađenim namirnicama, rafiniranim šećerima i sokovima? Možda nas ugljikohidrati napuhuju ili pak teže probavljamo meso? Ako imamo zdravstvenih problema, koje to namirnice nam mogu pomoći svojim protuupalnim i lijekovitim svojstvima?

Isto tako, možda nam nedostaje nekih nutrijenata. Ako pratimo prehranu kao što je veganska ili vegetarijanska, što bi nam moglo nedostajati? Radi li se tu o proteinima koje bi trebali dodatno unositi suplementacijom ili možda čak nekom određenom vitaminu kojeg nema baš previše u biljnoj prehrani?

Koje vrste treninga nam teško padaju kada ih odrađujemo? Osluškujemo li svoje tijelo dovoljno kada smo umorni ili se previše forsiramo, tjerajući se da odrađujemo slijedeći trening?

Biohacking je proces ispunjen konstantnom eksperimentacijom i prilagodbom zasnovanom na osluškivanju vlastitog tijela. Pronaći na taj način ono što za nas radi je ključno. Uz izbalansiranu prehranu, kvalitetnu suplementaciju i redovnu tjelovježbu kao bazu, možemo se pronaći na putu prema zdravijem, sretnijem i optimiziranijem načinu života.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni