Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što je to mesožderska dijeta?

Prehrana | 08. Siječanj 2024. 4 minuta

Mesožderska prehrana ili carnivore diet novi je trend u svijetu prehrane i fitnessa. Bazira se na jedenju mesa, ribe, jaja i mesnih proizvoda.

Carnivore diet ili mesožderska dijeta jedan je od novih trendova u svijetu fitnessa i prehrane. Radi se o jednostavnom prehrambenom režimu koji je postao poznat i zbog svojih navodnih zdravstvenih prednosti, a njegova neuobičajenost izazvala je brojne rasprave i znatiželju oko ove prehrane koja se bazira na jedenju mesa.

Što je to mesožderska dijeta?

Što je to mesožderska dijeta

Mesožderska dijeta je, u svojoj srži, jednostavna. Radi se o gotovo ekskluzivnom jedenju samo proizvoda životinjskog porijekla, uglavnom mesa. Osnovna ideja iza ove dijete jest da jedenje samo mesa može imati razne zdravstvene prednosti, od gubitka težine, preko poboljšane probave do povećane mentalne jasnoće.

No, o čemu se točno radi? Što ova dijeta uključuje i zašto je postala toliko popularna?

Mesožderska dijeta bazira se na jedenju mesa, ribe i drugih životinjskih proizvoda, kao što su jaja i neki mliječni proizvodi. Ljudi je obično počinju prakticirati nakon što su pokušali (i bili zadovoljni) s paleo dijetom ili keto dijetom. Mesožderska dijeta tako ide korak dalje, uklanjajući u potpunosti biljnu hranu iz naše prehrane. To znači da ne jedemo voće, povrće, orašaste plodove ili sjemenke - konzumiramo samo čisti životinjski protein i masti.

Ideja koja se nalazi u podlozi toga jest da se tako vraćamo na ‘prirodniju’ prehranu, sličnu onoj koju su naši daleki pretci, lovci i sakupljači, prakticirali.

Što očekivati od treninga i mesožderske dijete?

Odlična nadopuna svakoj prehrani

Mesožderska dijeta tako nije tipično mijenjanje načina na koji jedemo, već se radi o mijenjanju našeg načina života. Implikacije ove dijete za trening - i prehranu općenito - su duboke. S obzirom da sadrži velike količine proteina i masti, mesožderska prehrana može značajno utjecati na vaše razine energije, oporavak mišića i ukupnu performansu.

Što to znači za naš svakodnevni život i trening režim?

Mesožderska dijeta je odlična za sve one čije su trening rutine rigorozne i teške. S hranom koju jedemo tijekom te prehrane, naše tijelo dobiva gust izvor proteina koji su neophodni za popravak i rast mišića. Baš zato je mesožderska dijeta popularna kod bodybuildera i svih onih koji se bave treninzima snage. Mesožderska dijeta tako predstavlja učinkovit način za zadovoljiti potrebu tijela za povećanom potrebom za proteinima.

Ipak, važno je naglasiti da se ovakav tip prehrane mora nadopuniti s pravilnom suplementacijom. Potrebno je osigurati sve prehrambene potrebe tijela, posebno što se tiče svih onih vitamina, minerala i vlakana koje obično dobivamo iz biljaka.

Mesožderska dijeta je bogata određenim hranjivim tvarima, no upitno je koliko je isključenje voća, povrća i cjelovitih žitarica dugoročno održivo. S obzirom na relativnu novost mesožderske dijete u svijetu fitnessa i wellnessa, podataka o tome kako ona utječe na zdravlje u dužim periodima nema. Ipak, ključni vitamini i minerali se obično obilato mogu pronaći u biljnoj hrani koju ne jedemo u mesožderskoj prehrani, a upravo oni su rijetki unutar mesa. Zato ponovno naglašavamo suplementaciju kao važnu za sve one koji razmišljaju o tome da se okušaju s mesožderskom prehranom.

Je li mesožderska dijeta za tebe?

Je li mesožderska dijeta za tebe

Prelazak na mesoždersku dijeta je osobni izbor koji treba donijeti nakon što pažljivo razmotrimo sve potencijalne prednosti i nedostatke.

S jedne strane, mnogi praktičari mesožderske dijete tvrde kako im je pomogla s gubitkom težine, smanjenjem upala i čak olakšala zdravstvene probleme nastale uslijed autoimunih poremećaja. Uz to, radi se o relativno jednostavnoj dijeti. U potpunosti je usredotočena na životinjske proizvode, što može drastično olakšati proces planiranja obroka i njihovu pripremu.

No, važno je mesoždersku dijetu proučiti s određenom dozom skepse. Dugoročni učinci mesožderske dijete nisu nam poznati i još uvijek se istražuju. Onda opet, njena restriktivna priroda po pitanju namirnica može ne odgovarati svakom. Nedostatak vlakana i općenito raznolikosti može imati različite posljedice na zdravlje crijeva i opću dobrobit vašeg organizma.

Mesožderska dijeta s vremenom je postala više od trenda. Trenutno predstavlja svojevrstan prehrambeni eksperiment koji mnogi proučavaju. Od mogućih zdravstvenih prednosti, preko mršavljenja, do osjećaja da imamo više energije i snage, ova dijeta budi znatiželju u mnogima. No, kao i bilo koja druga dijeta, i mesožderska dijeta dolazi s jedinstvenim skupom prednosti i izazova. 

Bilo da želite optimizirati svoj trening, pojednostavniti planiranje obroka ili ste jednostavno znatiželjni o ovom novom pristupu prehrani, ključno je temeljito istražiti i eventualno se posavjetovati sa zdravstvenim stručnjakom prije nego što pokušate s mesožderskom prehranom. U svakom slučaju, ovaj pristup prehrani nije za svakoga, ali za neke bi mogao biti točno ono što su tražili.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni