Košarica Narudžba

Suplementi ili - kako dokazati mami da se ne drogiram

07.11.2016
Luka Kuhar
Kao i svi vi, tako i ja imam mamu (zamislite šok!). U početku mojih trening vratolomija i ona se protivila tim "praškovima i glupostima". Ne zato što su mame zločeste ili ne žele da razvijamo mišiće, već se brinu za nas i naše zdravlje.

  Realno, da nije tako, X nas bi se vjerojatno negdje nečime ubili u naletu "genijalne ideje". Ako i vaša mama ima strah od proteina, evo par stvari za nju.

1. To je opasno po zdravlje!

- Mama, ne morate se plašiti. Svi proizvodi ove vrste koje prodaju ovlašteni distributeri, (pri čemu dečko iz Remeta koji u gepeku fura slučajno otvorene kutije nije ovlašteni distributer), moraju svoje proizvode dati u nadležne zdravstvene institucije koje ih zatim odobrava za uporabu. Ako je nešto opasno za konzumaciju - neće biti u prodaji. 

2. Ostat ćeš nizak i nećeš rasti.

- Gospođo Mama, suplementi koji potiču rast u visinu ili ga suzbijaju, nisu u našoj ponudi! Vaše dijete vrlo vjerojatno želi piti proteine koji dolaze u obliku praha. Na njima piše "Whey" što znači - sirutka. To je glavna sirovina iz koje se dobivaju ovi dodaci prehrani. Tih proteina ili po našem - bjelančevina, gotovo svaka namirnica koju koristite za ručak ima. Nisu štetni (osim ako iz nekog razloga ne odlučite popiti 20 litara šejka u jednom danu ili pojesti 5-6 kokoši za ručak, nakon čega bi mogle nastupiti gadne probavne tegobe). 

 3. To je isto što i droga

- Bome..nije! Iako su neki suplementi vrlo ukusni i imate želju piti ih često, ne izazivaju ovisnost niti djeluju kao heroin, kokain, lsd i slično. Da je tomu tako, ono spomenuto odobrenje nadležnih institucija izostalo bi i proizvod se nikada ne bi našao na policama. Baš kao što ne možete doći u lokalni dućan i zatražiti jedan šus žutoga jer se priča da je baš odličan.

 4. To je isto što i steroidi

- Još jedan mit, ali valja ga objasniti! Ugrubo, možemo reći da imaju istu svrhu. Bilderi koji rabe steroide koriste ih s ciljem povećanja mišićne mase i razvoja figure po specifičnim potrebama. Ljudi koji rabe suplemente isto žele dobiti mišiće ili spustiti kilažu, no metoda i sredstvo nisu isti. To vam je kao da morate doći od točke A do točke B. Možete autom, a možete i katapultom. Jedan od ta dva načina je sigurniji (vjerujte nam na riječ, nemojte isprobavati) Steroidi nisu legalni, zabranjeni su za korištenje od strane sportskih saveza, a njihovu distribuciju zabranjuje zakon. 

 5. Od toga ćeš se napuhati i kad prestaneš vježbati sve će otići

- Proteini ne napuhuju mišiće, oni rade kao gradivni blokovi koji ih obnavljaju nakon treninga ili zahtjevnog fizičkog rada. Sama činjenica da ih koristimo kao dodatak prehrani ne znači da ćemo odjednom buknuti. Za to trebamo potrebnu stimulaciju treningom, prehranom i suplementacijom, kao i adekvatan odmor. Nema straha od "balon efekta."

 Ovo su samo neke stvari na koje želimo skrenuti pažnju. Dnevno odgovaramo na više upita koji se tiču ovih tema pa smo mislili da bi bilo zgodno spomenuti ih u članku. Nadamo se da će barem jednog od vas izvuči iz svađe o "praškovima".

 Do čitanja,
Luka Kuhar

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO