Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Što su taurin, arginin i preworkouti

Suplementi | 17. Veljača 2023. 10 minuta

Taurin, arginin i preworkouti najpoznatija su trojka za pospješivanje intenziteta treninga i koncentracije. Čemu oni stvarno služe saznajte u našem novom članku.

Taurin, arginin i preworkout suplementi kombinacija su raznih esencijalnih nutrijenata koji pomažu sportašima da unaprijede svoju performansu tijekom vježbanja. Iako se često prodaju odvojeno, dobar dio preworkout suplemenata sadrži taurin i arginin jer su to aminokiseline koje su važne za mišićni rast i proizvodnju energije. Uz te aminokiseline često se dodaju kofein i B vitamini, a preworkout suplementaciju se može uzimati prije treninga kako bi poboljšala fokus i povećala razinu energije ili pak nakon treninga, za smanjenje osjećaja umora i ublažavanje upale mišića.

Uzimanjem ovakve suplementacije redovno, sportaši mogu maksimizirati snagu i izdržljivost, istovremeno smanjujući rizik od ozljede. U nekim slučajevima, preworkout sadrži i druge, ne-esencijalne nutrijente, kao što su kreatin i razni šećeri. Naravno, sve ovo je napravljeno u svrhu podizanja motivacije i energije kod sportaša i vježbača kako bi mogli dati sve od sebe tijekom treninga. Bolja koncentracija i pažljivost uz smanjen umor omogućuju lakše guranje tijela do potpunog iscrpljivanja, uz bolju performansu.

Kako taurin pomaže fokus i performansu u teretani?

taurin pomaže fokus i performansu

Taurin je prirodno prisutna aminokiselina u tijelu za koju je utvrđeno kako ima brojne blagotvorne učinke na zdravlje. Za razliku od drugih aminokiselina koje su prisutne u tijelu, ne koristi se za sintetiziranje proteina, već igra važnu ulogu u hidraciji i održavanju balansa elektorolita u stanicama. Također regulira razine minerala u stanicama, kao što je kalcij, zbog čega je taurin važan za funkcioniranje živčanog sustava.

U okviru treninga i preworkouta, taurin je taj koji pospješuje performansu u teretani podizanjem razine energije, poboljšanjem izdržljivosti i smanjenjem umora. Također odlično utječe na mentalni fokus i koncentraciju kako bi osigurao budnost i smanjio osjećaj stresa. Taurin pomaže smanjiti osjećaj mišićnog umora i poboljšava termoregulaciju tijela tijekom naporne fizičke aktivnosti. Pomaže u prevenciji grčeva u mišićima svojom ulogom u regulaciji kalcija.

Tijelo taurin zadržava unutar mišića, pa je zbog toga on važan i u procesu rasta mišića, no ipak je najvažniji naglasak na njegovom poboljšanju sportske performanse i smanjenju mišićnog umora. Na taj način, sportaši mogu zadržati konkretan intenzitet na duže vrijeme, osiguravajući kvalitetu treninga koji će odraditi. 

Prednosti arginina za mišićnu snagu i izdržljivost

arginin za mišićnu snagu i izdržljivost

Arginin je također esencijalna aminokiselina koja pomaže poboljšati mišićnu snagu i izdržljivost. Postala je popularan preworkout suplement za sportaše, vježbače i bodybuildere koji žele više snage i izdržljivosti tijekom treninga. No, arginin je važan i za opće zdravlje, a njegov blagotovoran zdravstveni učinak je usko vezan s onim pozitivnim efektima zbog kojih se uzima kao suplementacija.

Najvažniji pozitivni učinak arginina jest na cirkulaciju i bolje strujanje krvi kroz tijelu. Na ovaj način tijelo, a posebno mišići, mogu dobiti bolju zalihu nutrijenata i kisika te se smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Arginin na ovaj način može značajno pomoći mišićnoj snazi i izdržljivosti tijekom treninga te smanjenju umora i upala nakon vježbanja.

No, tu je potrebno naglasiti i pump efekt arginina. Nakon što cijelo tijelo opskrbi krvlju i energijom, mišići postanu veći i osjećate kako su čvršći nego prije. Žile budu izraženije, a mišići izgledaju voluminozniji. Paralelno s tim, osjećate se jače i izdržljivije zbog povećane razine kisika u krvi koji smiruje mišićno tkivo i poboljšava cirkulaciju.

Arginin je zato važan i za oporavak nakon treninga jer pomaže smanjiti upale i popraviti mišićno tkivo. Sve u svemu, radi se o odličnom dodatku prehrani, bilo da ćete ga koristiti kao preworkout ili pak za oporavak nakon treninga.

Preworkout suplementacija

za izdržljivost i snagu

Preworkout suplementacija je već neko vrijeme iznimno popularna kod vježbača i sportaša. Namijenjena je podizanju razine energije prije treninga i tome da pomogne pomicanju granica tijekom vježbanja. Preworkouti dolaze u brojnim oblicima, od praškova preko tableta do raznih napitaka, a uglavnom sadrže kofein, kreatin, B vitamine, razne boostere za oksidaciju i slično - sve namijenjeno što boljem podizanju razine energije.

Ono što je važno za naglasiti jest kako dobar preworkout ne bi smio imati potencijalnih nuspojava, kao što je drastičan pad energije nakon što ju je prethodno podignuo, neugodan osjećaj nemira ili zbunjenosti u glavi, ili pak ometati odmor nakon treninga osjećajem budnosti i agitacije koji ne nestaje.

Preworkout se, kao što ime govori, uzimaju prije treninga kako bi pomogli u poboljšanju izvedbe tijekom treninga i lakšem ostvarivanju fitness ciljeva. Osjećaj budnosti i energije drastično doprinosi performansi, a različiti sastojci unutar preworkout suplemenata, između ostalih često arginin i taurin, znatno povećavaju intenzitet treniranja, mišićnu snagu i izdržljivost.

Važan pozitivan učinak preworkout suplemenata jest njihov pump efekt. Suplementacija koja se fokusira primarno na takvu vrstu preworkout stimulacije u sebi sadrži pažljivo probrane sastojke čiji je glavni cilj poboljšati cirkulaciju krvi kroz organizam i dovesti što više kisika u mišiće, poboljšavajući na ovaj način snagu, energiju i izvedbu tijekom treninga, istovremeno vizualno povećavajući mišiće boljom prokrvljenošću. Sastojci na koje je potrebno obratiti pozornost za ovakav efekt preworkouta su citrulin, arginin i betain.

Većina preworkout suplemenata danas sadrži sastojke koji trebaju pomoći pri izvedbi u teretani, kao što su kofein ili šećeri, no svemu tome su dodani i oni koji imaju pozitivan učinak na performansu, energiju i koncentraciju uz blagotvoran učinak na oporavak i mišićni rast. Često se zbog toga skupa spominju preworkouti uz taurin i arginin, aminokiseline poznate po svom pozitivnom učinku na izdržljivost, oporavak i mišićni rast.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni