Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
AKCIJA ZAŠTITI SVOJ IMUNITET! Verviavita Cink 180 tableta 1+1 GRATIS! Sve za 9.9€! Prikaži ponudu →

Teretana VS Kućni trening

Trening | 23. Travanj 2018. 5 minuta

Rasprava koja je često aktulana, dvije vrste treninga koje mnogi od nas znaju "u dušu". S koje je strane trava zaista zelenija, a mišići veći?

Siguran sam da možda i postoji netko tko nije trenirao doma, ali takvih je stvarno, stvarno malo. Ogromna većina nas svoje je prve korake u treningu napravila na podu svoje sobe, između stolica u kuhinji, na tavanu, dvorištu ili podrumu.

Dizali smo vodom napunjene "galonke", utege u kantama za boju, improvizirali svoje sprave i čitave sustave treninga. Trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi i zgibovi prva su ljubav mnogih bildera. Ima nešto magično u tim prvim sklekovima kada osjetimo tu unikantno ugodnu neugodu. 

Uvjeti često nisu kao u uglancanim teretanama, a radni prostor onaj je očišćeni dio sobe u kojem uspijete napraviti pokret. Međutim, kao i mnogi, tako i ja volim svoje uspomene prvih "home-made" treninga. Ma koliko bili bedasti kada ih gledam danas.

Gledajući doduše jednu ozbiljniju razinu, doma se može napraviti mnogo, pogotovo ako znate napraviti opremu ili je imate volje i sredstava kupovati dio po dio. Osobno, doma imam jedan bench, koju šipku, unverzalni multi-gym sistem, bučice i oko 130 kilograma utega. 

Što se s tim da napraviti? Dosta, moram vam priznati, pogotovo onda kada vam cilj nije nužno stati na binu već održati optimalnu utreniranost tijela i poboljšati vlastito zdravstveno stanje treningom. Najveća mana koju sam susretao u treningu kod kuće nije bio manjak opreme. Ako znate trenirati, šipka, utezi i bučice bit će vam dovoljni da napravite sasvim solidan posao. Ono što je kod mene nekad "štekalo" bila je motivacija za ozbiljan trening.

Doma je ipak - doma. Mjesto gdje dođemo na kraju dana opustiti se, odmoriti, pojesti, gledati filmove, čitati knjige, pričati s nama dragim ljudima i trošiti vrijeme uglavnom na razonodu i nužne kućanske aktivnosti. Malo će tko dom asocirati s teškim treningom i nabrijanim pristupom. Ni kada sam u teretani ne volim jednostavno ispuštati šipku na pod nakon teškog deadlifta, a doma mi to iskreno ne bi palo na pamet sve i da sam uvijek sam u kući. Ako nitko drugi, moj parket bi mi to zamjerio.

Kućni trening nije nešto čega se bilo tko treba sramiti ili ga smatrati nedovoljnim, no s druge strane, ovisno o cilju, biti će mana na koje teretana dobro odgovara.

Kao što sam gore napomenuo, imam sasvim solidnu opremu za trening doma i priličan broj pokreta mogu napraviti kod sebe. Svejednako, volim otići u teretanu i redovno uplaćujem članarinu jer neke mišićne skupine i moji određeni ciljevi za njihov konačan izgled, traže dodatne varijacije pokreta i kilaža koje tamo najlakše zadovoljim.

Isto tako - nekad mi se zaista ne trenira doma!

Naravno, imate li u svojim željama i stavku natjecateljskog bodybuildinga, teretana će vam biti dobar prijatelj, možda i najbolji. U tom slučaju doma i dalje možete odraditi neke treninge s limitiranim resursima, no zbog specifičnih potreba za maksimalnim razvojem svih detalja figure, valja imati sve opcije na raspolaganju.

Ovo ne znači da kod kuće mogu trenirati samo rekreativci, a u teretani profesionalci. Mnogi bilderi doma imaju čitave teretane dok mnoštvo rekreativaca najbolje trenira upravo u lokalnom fitness centru. 

Glavna prednost teretane njezina je oprema, atmosfera i raznolikost izbora. S druge strane, kućni trening u početku je najpristupačniji oblik treninga, a uz određene izdatke također može biti vrhunski izbor za ozbiljne vježbače.

Gdje god trenirali, uvijek stremite novim ciljevima, ostvarivanju boljih rezultata i učenju svoga tijela te pokreta kojim ga možete učiniti jačim i skladnijim no jučer!

Do Čitanja, 
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Amino Liquid 1000ml Energybody

26,50 €

199,66 kn

-27%
Platinum Mass 1000g
Platinum Mass 1000g

★★★★★

9,90 €

74,59 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,50 €

Nim Prah (Neem powder) 150 g

6,50 €

48,97 kn

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

19,97 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

W.M.B. Amino 6300 350 tableta

20,00 €

150,69 kn

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

63,29 kn

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Teething Kids_kapi

16,00 €

120,55 kn

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

powered by kanuni