Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 5 najboljih vježbi za biceps

Trening | 17. Siječanj 2024. 5 minuta

Otkrijte 5 najboljih vježbi za biceps kako biste poboljšali svoj trening za ruke, od dvoručnog biceps pregiba, hammer pregiba pa do pregiba na sajli.

Ah, taj biceps! Simbol je snage, ali i osnova za brojne svakodnevne aktivnosti, od nošenja vrećica do treninga i sporta. Usto - ali ništa manje važno - stvara dojam snažnog i vizualno upečatljivog gornjeg dijela tijela.

za veću eksplozivnost i snagu tijekom treninga

Vježbanjem bicepsa jačamo naše tijelo za zahtjeve svakodnevnog života i poboljšavamo našu sveukupnu fizičku sposobnost. Integriranjem različitih vježbi u našu redovnu trening rutinu radimo na dobro definiranim rukama i ulažemo u funkcionalnu snagu našeg tijela, kako bi bili spremni s lakoćom se nositi sa svakodnevnim zadacima i sportskim izazovima.

Izbor dobrih vježbi za biceps tu je ključan. Koje to onda vježbe možemo inkorporirati u naš trening kako bi radili na većem i jačem bicepsu?

Dvoručni biceps pregib

Dvoručni biceps pregib

Dvoručni biceps pregib je dinamična vježba koja sveobuhvatno angažira oba dijela bicepsa, dugu i kratku glavu. Kada na ovaj način aktiviramo biceps, potičemo simetričan razvoj mišića i snage u rukama.

Dvoručni biceps pregib se izvodi tako da uhvatimo šipku pothvatom, s rukama postavljenim otprilike u širini ramena. Udahnemo i dok udišemo, uteg podižemo prema gore izdišući, fokusirajući se na pomicanje samo podlaktica dok nadlaktice držitemo nepomične. Na ovaj način izoliramo bicepse, osiguravajući da se pravilno aktiviraju tijekom pokreta. Uteg podižemo dok se biceps potpuno ne skupi i šipka ne bude u visini ramena. Zadržimo položaj na vrhu pokreta, a zatim udahnemo dok polako spuštamo šipku u početni položaj.

Jako je važno održavati pravilnu formu tijekom ove vježbe. Prilikom izvođenja pokreta, ne bi trebali zamahivati kako bi podignuli šipku. Kada se fokusiramo na formu, maksimiziramo angažman mišića i smanjujemo rizik od ozljeda.

Hammer pregib

Hammer pregib

Hammer pregib je nezamjenjiva vježba kada ciljamo biceps. Za razliku od tradicionalnih biceps pregiba, ova vježba je usmjerena na brachialis, često zanemaren mišić koji se nalazi ispod bicepsa. Jačanje brachialisa povećava ukupnu debljinu naših ruku i značajno doprinosi njihovoj snazi.

Hammer curl se izvodi tako da uhvatimo bučice s dlanovima okrenutim jedan prema drugom. Ovaj zaokret u pozicioniranju doprinosi njegovoj jednostavnosti i učinkovitosti, pomičući fokus vježbanja. Kada podižemo utege, držeći laktove čvrsto uz bokove, možemo osjetiti pokret duboko u rukama, ciljajući područja koja su obično teže dostupna standardnim pregibima. Ova vježba nadopunjuje našu trening rutinu za sveobuhvatniji razvoj ruku i jača mišiće ruku za bolju izvedbu u sportskim i svakodnevnim zadacima.

Koncentracijski pregib

Koncentracijski pregib

Koncentracijski pregib je vježba koja izolira mišiće bicepsa, omogućavajući nam da se fokusiramo na to područje. Intenzivno stimuli mišićna vlakna bicepsa, promiče njegov rast i definiciju.

Prilikom izvođenja koncentracijskog pregiba, također ciljamo i područja bicepsa koja inače ne bi pogodili vježbom. Također, koncentracijski pregib može ispraviti potencijalnu mišićnu neravnotežu, osiguravajući da se obje ruke razvijaju simetrično.

Koncentracijski pregib se izvodi u sjedećem položaju, s laktom oslonjenim na unutarnju stranu bedra. Ovaj položaj osigurava stabilnost i minimalizira pokret, dopuštajući bicepsu da sam obavi sav posao. Dok savijamo uteg prema gore, fokus ostaje u potpunosti na bicepsu, od početnog podizanja do vrhunca kontrakcije. Zatim, polagano i kontrolirano, spustimo uteg, držeći napetost na bicepsu cijelo vrijeme. Ova precizna kretnja pojačava rast mišića i poboljšava vezu između uma i mišića.

Propovjednički pregib (Preacher Curl)

Propovjednički pregib (Preacher Curl)

Propovjednički pregib ili Preacher Curl je vježba u kojoj ciljate biceps dižući šipku dok sjedite na propovjedničkoj klupici. Ta klupica djeluje kao stabilizator prilikom pokreta, učinkovito smanjujući sve nepotrebne pokrete koji bi mogli umanjiti učinkovitost vježbe. Prislanjanjem ruku na klupu, prisiljeni smo održavati formu tijekom cijelog pokreta. Ovaj disciplinirani pristup osigurava da fokus ostaje točno na bicepsu.

Propovjednički pregib cilja gornji dio bicepsa i daje ima zaobljeni izgled. Izvodi se tako da počnemo s ispruženim rukama u kojima držimo šipku ili uteg, a zatim ih savijamo prema gore u luku. Otpor dok podižemo i spuštamo uteg je ono što stimulira bicepse, potiče rast i definira njihov oblik. Uključivanje ove vježbe u vašu rutinu siguran je način da stvorite naglašenije i snažnije bicepse, dajući svojim rukama definiraniji i isklesaniji izgled.

Pregib na sajli

Pregib na sajli

Pregib na sajli je vježba koju izvodimo na spravi za vježbanje. Pokret je kontroliran, a mišić je pod napetošću cijelo vrijeme. Za razliku od slobodnih utega, gdje pritisak na mišić može varirati, sajla osigurava da svaki centimetar pokreta učinkovito pogađa mišić. Dok savijate sajlu prema sebi, bicepsi su uključeni u snažnu kontrakciju, što ovu vježbu čini iznimno učinkovitom za razvoj mišića i izdržljivost.

Pregib na sajli izrazito je svestrana vježba. Izmjenom pokreta od ravne šipke do užeta ili čak jedne ručke, možemo pogoditi različite dijelove bicepsa. Primjerice, korištenje užeta naglašava brachialis i brachioradialis, potporne mišiće koji povećavaju ukupnu veličinu i definiciju ruku.

Snažan i lijepo definiran biceps stvara se pravim vježbama. Tu smo naveli pet vježbi koje možete iskoristiti za svoj trening, a kada ih nadopunimo pravilnom prehranom i kvalitetnom suplementacijom, prostora za napredak imamo napretek.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni