Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 5 namirnica prije treninga

Prehrana | 16. Prosinac 2022. 10 minuta

Da se nakon treninga treba kvalitetno hraniti već smo nekoliko puta prolazili, ali što je s obrocima prije treninga. Koje bi namirnice mogli izabrati kako bi naš trening bio još bolji i efikasniji?

Prije svega moramo napomenuti da oko hranjenja prije treninga ima podosta rasprava, no ono u čemu se svi slažu je činjenica da ne treba jesti obilne obroke netom prije odlaska u teretanu. I tu zaista mislimo na neposrednu blizinu treninga.

Odete li na obiteljski roštilj i smlavite golemu količinu mesa, popijete nešto pića i na kraju uživate u kolaču, vjerojatno ne mislite sjesti te sekunde u auto i odvesti se do teretane. Svaka čast ako uspijete napraviti adekvatne pokrete bez da vas opali mučnina ili prevrne na klupici. 

Ipak, gledajući razmak od sat vremena do četrdeset minuta pred trening, možemo jesti umjerenije no svejedno konkrete obroke spravljene od različitih namirnica. Svrha takvog obroka nije pojesti sve što stignemo već pružiti tijelu nešto energije i goriva zbog kojeg bi moglo dodatno potegnuti na vježbanju.

1. Banane

Glavna prednost banana njihovo je bogatstvo ugljikohidratima i kalijem bez kojeg nam živčana i mišićna funkcija nije na traženoj razini. S obzirom da kalija u bananama ima mnogo smatramo ih sjajnim izvorom, baš kao što skoro devedeset posto njihova sastava čine kvalitetni ugljikohidrati - poznati i kao gorivo za tijelo, poglavito mozak.

Banane također ne padaju teško na želudac, lagano se jedu i zbog slatkastog voćnog okusa velik broj ljudi rado uživa u njima kao užini ili međuobroku. Nađu li se one u vašoj ruci ili na tanjuru kao obrok prije treninga - niste fulali!

2. Žitarice

žitarice

Gdje god se netko dotakne teme fitnesa, možete biti sigurni da će žitarice brzo doći na dnevni red. I to je tako s razlogom, imaju se pravo nazvati uzdanicom fitnesovaca zbog svojeg sastava. Obilate su vlaknima zbog čega će svoje ugljikohidrate kao energiju otpuštati kroz dulji vremenski period. Dakle tijelu osiguravaju polaganu konstantu energije kroz dnevne aktivnosti. Za dodatnu pomoć tom procesu u njima možeš pronaći i vitamin B kojemu je jedna od zadaća pomoć konverzije ugljikohidrata u energiju. 

Pripazi da ne kupiš proizvode od žitarica koji su jako prerađivani jer bi tako mogao dobiti i nešto neželjenog viška šećera, no u pravilu od njih možeš i sam napraviti niz obroka. Od domaćih čokoladica i pločica do ukusnih kašastih obroka.

3. Piletina/puretina+brokula i batat

Čuo si za zloglasnu piletinu i rižu iz svijeta bodybuildinga? Dobra je to kombinacija, ali kao što vidiš nisi osuđen samo na nju kroz čitav svoj vježbački put. Ima kombinacija, ima načina za složiti ukusan obrok, a pritom ne očajavati zbog jednoličnih okusa. Brokula kao zeleno, vlaknasto povrće i batat kao pouzdan izvor uglijkhidrata zapravo nevjerojatno dobro pašu uz samo malo soli i papra. Dodaj tome grilanu puretinu kao izvor vrijednih proteina i uspio si tijelu sat vremena prije treninga osigurati kompletan obrok. 

S obzirom na prethodne stavke na ovoj listi sigurno je da se radi o nešto konkretnijem obroku, no ako imaš vremena, definitivno isprobaj! Trening će biti dobar.

batat

4. Voće i grčki jogurt

Možda ti ta piletina i batati uz brokulu ne zvuče jako privlačno ili želiš probati nešto jednostavnije i laganije? Ovo je rješenje za tebe. S obzirom na svoj sastav, voće, pogotovo bobičasto, pruža dobar izvor ugljikohidrata i antioksidansa što će kombinirano s grčkim jogurtom za tijelo biti dobrodošlo punjenje pred trening. Ako možda nisi znao, grčki jogurt gdjekad ima i više od dvostruke količine proteina koju u sebi sadrži običan jogurt. Također sadrži manje soli i ugljikohidrata zbog čega se lakše spaja u istom obroku s voćem. 

Proteini tako u ovom obroku sporije postaju dostupni tijelu, pazeći na štetu mišića u treningu, a ugljikohidrati su više-manje odmah dostupni zbog čega ćeš za vrijeme vježbanja imati više energije.

5. Proteinski smoothie

smoothie proteinski

Smoothie je sličan šejku, ali teksturom se razlikuje. Nije jednako vodenast, gušći je zbog većeg broja različitih sastojaka. Kreni od kvalitetnog izvora ukusnih proteina, odnosno whey koncentrata kojeg ti preporučamo kao lak i praktičan način za osiguravanje velike doze bioraspoloživih proteina u jednom obroku. Nakon toga, smiješ se zaigrati, ali pripazi da ne napraviš neku monstruoznu kombinaciju.

Možeš korisititi obično mlijeko, vodu, bademovo mlijeko, mješavinu bobičastog voća, banane, kikiriki maslac, avokado, čak i zeleno povrće, ali opet, pripazi da čitav obrok ima smisla glede okusa jer ti inače neće biti zabavno, a i želudac bi se mogao pobuniti. Smoothie je često najjednostavniji i vrlo efikasan način da tvoje tijelo dobije sve potrebne nutrijente dokle god paziš na količine i kobminacije!

Zapamti, nahraniti tijelo prije treninga nužno je ako želiš imati energije i efikasnosti tijekom vježbanja te spriječiti veću štetu mišićima od one planirane i nužne. Ne moraš uvijek stavljati mnogo proteina u takav obrok, niti bi on smio biti kalorijski naročito težak, ali dobar balans znači i dobar performans! 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni