Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Top 8 mitova o prehrani

Prehrana | 19. Prosinac 2022. 7 minuta

Svako pisanje i rasprava o prehrani nužno dovode sa sobom i određeni broj mitova koje iznova trebamo raspršiti kao suvišne, iako - moramo priznati, jako uporne i prisutne. Prođimo neke od njih sada! Vrijeme im je.

1. Hrana navečer deblja

doručak ručak večera

Iz nekog razloga prilično je raširena misao da jedenje u večernjim satima doprinosi debljanju više nego bilo koja druga vrsta jedenja. Dapače, dugi niz godina brojni programi prehrane i dijete preporučili bi izbjegavanje jedenja u kasnim satima. Stvar je ovdje dosta jednostavna - deblja vas kalorijski suficit, pa ako ste imali posebno neaktivan dan u smislu fizičkih radnji, onda vjerojatno nije najpametnije napasti frižider iza ponoći jer unosite gorivo koje nećete skoro potrošiti, niti ste puno trošili kroz dan, ali ne, odrezak nakon 19 h i prije 19 h ima jednak broj kalorija. 

2. Proteini = mišići

Proteini su itekako zaslužni za oporavak i gradnju mišića te je bez njih taj proces nemoguće zamisliti, ali ne možete doskočiti procesu tako što nećete vježbati, a unosite više proteina. Može to pomoći različitim vitalnim funkcijama tijela i unos proteina dakako se preporuča pratiti i često povećati, ali mišići se moraju trenirati. Taj sustav vježbi posložen tako da kreira izazovnu i stimulativnu okolinu bitan je zbog toga što tek nakon njega tijelo ima jaču potrebu za proteinima, obnavljanjem i povećavanjem mišića.

3. Ugljikohidrati i masti su zlo

Ugljikohidrati i masti imali su svaki svojih pet minuta pod reflektorima. I to u onom lošem smislu. Dobar dio prošlog stoljeća masti su bile demonzirane i pretvarane u neprijatelja broj jedan. Brojne low fat i light proizvode i danas se reklamira po tom principu. Baš kao što su ugljikohidrati nadrapali jer - vidi ti to - ima šećera? Ove nutrijente naše tijelo koristi kao gorivo, za rad, za mozak, za hormone i općenito blagostanje organizma. Ne treba pretjerivati jer lako dovedu do suficita pošto nisu uvijek zasitni u obrocima (proteini tu prednjače), ali zlo? Bezvezna tvrdnja.

4. Mliječni proizvodi ne valjaju

Mliječni proizvodi upali su u probleme kada je odjednom krenula hajka protiv laktoze - ne uvijek opravdana, ali i činjenica da su mnogi od njih prerađeni do neprepoznatljivosti - što donekle doista i ima smisla. Međutim, ako nemate nisku toleranciju na laktozu, ne muči vas želudac nakon šalice mlijeka, onda je ova skupina prehrambenih namirnica sjajan način za osigurati tijelu kvalitetan izvor potrebnih proteina, masti, a i nešto ugljikohidrata koji dolaze s njima. Držite se dalje od ekstremnih planova prehrane (GOMAD diet zagovarala je pet litara mlijeka na dan!) i na dobrom ste putu.

5. Žumanjci štete

žumanjci

Ni obično jaje nije moglo ostati bez oponenata pa je onaj ukusni žuti dio brzo proglašen opasnim za srce i pogodnim za debljanje. Iako recimo baš sportaši znaju da to i nije slučaj te da su čitava jaja sjajan obrok nakon treninga zbog poticanja sinteze proteina i naravno prije svega kao kvalitetan izvor istih. Ne samo to, vitamini A, D, K, B6, željezo, cink i bakar također su prisutni u određenoj mjeri. Opet kažemo, nemojte slušati ekstreme koji bi preporučili pretrpavanje, ali nema razloga za izbjegavanjem ove namrinice.

6. Doručak, ručak, večera

Za mnoge su i danas svetinja. Tri glavna obroka, možda jabuka ili nešto slatko za desert/užinu. Vjerovali ili ne, doista ne morate jesti tri obroka dnevno da bi zadovolji kalorijske i nutritivne potrebe vašeg organizma.  Možete to napraviti u pet-šest obroka, a ponekad i samo jednom. Ovaj stari sistem u tri veća obroka također može funkcionirati za vas, vaše potrebe i raspored, ali poanta je jednostavna - nemojte ga se držati kao dogme. Potrudite se imati svoje kalorijske i nutritivne potrebe u vidu kada god planirate bilo kakav red obroka.

7. Kalorija je kalorija

Kada gledamo energiju, kalorija je kalorija, to stoji, ali postoje nijanse na koje moraš obratiti pažnju. Nutrijenti koji tvore kalorije čine sliku bistrijom! Manji komad pilećih prsa i dvije šnite kruha mogu imati istih 150 kalorija, ali tijelo ne raspolaže njima na isti način. Proces je drugačiji. Protein u piletini traži od tijela nešto više energije za razgrađivanje i također pruža tijelu nutritivniji obrok zauzvrat. Dakle iako brojevi mogu biti isti, uporaba i način obrade nikako neće. Znaš ono pitanje - što je teže, tona perja ili tona kamenja - naravno jednako su teški, ali što je lakše zapaliti, tonu kamenja ili tonu perja? Sastav tu igra ulogu, unatoč jednakoj količini.

8. Suplementi ne rade

whey i mitovi

Suplementi su dodaci prehrani, napisali smo ovu rečenicu golem broj puta. Kao dodaci prehrani nisu isto što i sama prehrana te ju oni mogu adekvatno pratiti dodatno pomoći i poboljšati njen ukupni sastav. Zašto toliko treba tupiti o tome? Jer ljudi i dalje očekuju da suplementacija radi, a da oni ne moraju prstom maknuti.

Takve čudesne formule nigdje ne postoje i dok je god proizvod dodatak za uloženi rad korisnika - na polju treninga i prehrane, onda se taj rad i dalje mora dogoditi! Jednostavno nema bez toga. Zato zna biti komentara o tome kako ovaj ili onaj suplement uopće nije radio. Nije ni korisnik - nije imao kome pomoći u radu. A suplement ne može pomoći u neradu!

Kako se ono kaže - nothing works, unless you do!

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni