Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Trebam li doručkovati odmah nakon ustajanja

Prehrana | 26. Siječanj 2024. 4 minuta

Doručak je jedna od onih tema koje su postale kontroverzne. Jesti ujutro ili ne postala je prava dilema, a mi vam donosimo prednosti oba pristupa.

Doručak je jako dugo bio hvaljen kao najvažniji obrok u danu. Međutim, u posljednje vrijeme, javljaju se razni trendovi i istraživanja koja tvrde suprotno. Rasprava o tome treba li doručkovati ujutro ili ne traje već neko vrijeme, posebno među fitness entuzijastima koji žele uskladiti svoje prehrambene navike te zdravstvene i fitness ciljeve koje imaju.

Zašto doručkovati nakon buđenja

Zašto doručkovati nakon buđenja

Prvi i glavni argument za doručak nakon buđenja oslanja se na nekoliko ključnih prednosti. Smatra se da doručak pokreće metabolizam, pomažući u sagorijevanju kalorija tijekom dana. Ovakva aktivacija metabolizma smatra se načinom održavanjaj razine energije i sprječavanja prejedanja kasnije tijekom dana.

Isto tako, zdrav i nutritivan doručak daje tijelu vitalne nutrijente nakon spavanja i noći kada ne jedemo. Doručak se tako pokazao kao odličan način za unos esencijalnih vitamina i minerala, proteina i drugih nutrijenata koji su važni za održavanje cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

Poboljšana kognitivna izvedba još je jedan od razloga zašto doručkovati ujutro. Naime, postoji korelacija između doručkovanja i poboljšanih kognitivnih funkcija, uključujući bolje pamćenje i koncentraciju. Ovo je osobito korisno za pojedince čije svakodnevne aktivnosti zahtijevaju značajan mentalni napor.

Za one koji se ujutro bave treningom ili imaju puno aktivnosti za obaviti, doručak osigurava potrebnu energiju. Neophodan je za optimalnu sportsku izvedbu i izdržljivost tijekom vježbanja ili fizičkih zadataka kroz dana.

Osim toga, uravnotežen doručak igra važnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi. Na ovaj način kroz dan možemo lakše kontrolirati glad i održavati stabilnu razinu energije tijekom dana.

Štoviše, preskakanje doručka može dovesti do neadekvatnog unosa hranjivih tvari, budući da je često teško nadoknaditi propuštene hranjive tvari tijekom drugih obroka u danu. Doručak pruža odličnu priliku za konzumaciju namirnica bogatih vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama koje su ključne za dugoročno zdravlje.

Osim toga, redovita konzumacija doručka povezana je s manjim rizikom od određenih zdravstvenih problema. Međutim, individualne prehrambene potrebe i sklonosti variraju i važno je odabrati doručak koji je u skladu s osobnim zdravstvenim ciljevima i stilom života.

Zašto ne doručkovati nakon buđenja

Zašto ne doručkovati nakon buđenja

No, postoje mnogi koji tvrde da, unatoč tradicionalnim uvjerenjima po pitanju doručka, odgađanje doručka ili njegovo potpuno preskakanje može imati više koristi za određene pojedince, posebno što se tiče intermittent fastinga ili povremenog posta te specifičnih prehrambenih cilejva.

Odgađanje doručka je uobičajena praksa svih onih koji povremeni post koriste kao način za smršaviti i pospješiti vlastito zdravlje. Ovakav pristup se asocira s nizom mogućih. Tako se smatra da preskakanje doručka može poboljšati metaboličku učinkovitost, pomoći u smanjenju masnoće u tijelu i poboljšati osjetljivost na inzulin. Produljenjem razdoblja gladovanja preko noći, tijelo može postati učinkovitije u sagorijevanju masti i korištenju energije.

Osim toga, slično kao i za ranojutarnji doručak, neki pojedinci navode da imaju bolju kontrolu nad svojim apetitom kada preskoče jutarnji obrok. To može biti osobito korisno za one koji žele smršavjeti ili održavati kalorijski deficit. Bez doručka će im možda biti lakše smanjiti ukupni unos kalorija ili izbjeći nepotrebno grickanje.

Preskakanje doručka također može pružiti više prostora za planiranje ostalih obroka u danu i općenito prehrane. Omogućuje konzumaciju većih, potencijalno zasitnijih obroka kasnije tijekom dana. Ovaj aspekt može biti posebno koristan za ljude s užurbanom jutarnjom rutinom, koji preferiraju svoj unos kalorija rasporediti na ručak i večeru.

Jedan od argumenata svih onih koji zagovaraju preskakanje doručka jest da moramo slušati vlastito tijelo, a ne prilagođavati vrijeme obroka rasporedu ili uvriježenim normama. Smatraju kako je potrebno slušati prirodne signale gladi tijela i imati intuitivniji pristup jedenju. To bi značilo da jedemo kad smo stvarno gladni, a ne u fiksno vrijeme.

Doručkovati ili ne?

hrpa vitamina i minerala u samo 2 tablete na dan

To hoćete li doručkovati ujutro ili ne u potpunosti je vaša odluka koju donosite s obzirom na vaše individualne ciljeve, bilo da su oni zdravstveni ili fitness. Isto tako, potrebno je obratiti pozornost na naš lifestyle, koliko vremena imamo i kako se naše tijelo osjeća kada doručkujemo, a kako kada ne jedemo ujutro.

Primjerice, pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa ili specifičnim ciljevima u vezi s fitnessom mogu imati koristi od redovite rutine doručka. Suprotno tome, oni koji prakticiraju povremeni post mogli bi smatrati da preskakanje doručka više odgovara njihovim potrebama. Životni stil i osobne preferencije također igraju važnu ulogu. Oni s ranojutarnjim obavezama mogli bi imati koristi od povećanja energije koje pruža doručak, dok bi drugima možda bio draži lakši početak dana.

Eksperimentiranje s različitim rutinama može biti učinkovit način da pronađete ono što najbolje funkcionira. Važno je pratiti kako tijelo reagira na doručak ili ne doručak i prilagoditi se tome. 

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni