Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Važnost cinka u prehrani i kako ga unijeti dovoljno?

Prehrana | 01. Svibanj 2023. 7 minuta

Cink je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u ljudskom tijelu. On ima mnogo uloga u našem organizmu, uključujući podršku imunološkom sustavu, sintezu proteina, stvaranje DNA i rasta stanica.

 Cink je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u ljudskom tijelu. On ima mnogo uloga u našem organizmu, uključujući podršku imunološkom sustavu, sintezu proteina, stvaranje DNA i rasta stanica. Također je poznat kao prirodni booster testosterona, što ga čini popularnim među sportašima i bodybuilderima. U ovom članku ćemo istražiti sve prednosti cinka, kao i načine kako možete osigurati dovoljno cinka kroz hranu i dodatke prehrani.

Cink i imunološki sustav

Cink je ključan za funkcioniranje imunološkog sustava. On pomaže u proizvodnji bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za borbu protiv infekcija i bolesti. Također, cink ima antioksidacijska svojstva, koja štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nedostatak cinka može dovesti do slabljenja imunološkog sustava i povećane osjetljivosti na infekcije.

Cink i sinteza proteina

Cink igra važnu ulogu u sintezi proteina, što je ključno za rast i oporavak mišića. On potiče proizvodnju proteina u tijelu i pomaže u održavanju zdravih mišića i kostiju. Nedostatak cinka može dovesti do usporenog rasta i smanjene mišićne mase.

Cink i stvaranje DNA

Cink je važan za stvaranje i održavanje DNA, što je bitno za normalan razvoj stanica. Nedostatak cinka može dovesti do mutacija DNA i abnormalnog razvoja stanica, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Cink i testosteron

Cink igra važnu ulogu u regulaciji razine testosterona u tijelu. On potiče proizvodnju testosterona i pomaže u održavanju normalne razine ovog hormona. Niska razina cinka može dovesti do smanjene proizvodnje testosterona, što može dovesti do smanjene mišićne mase, slabije tjelesne izdržljivosti i niskog libida.

Kako unijeti cink kroz hranu?

Postoje mnoge namirnice bogate cinkom, koje možete uključiti u svoju prehranu kako biste osigurali dovoljno ovog važnog minerala. Crveno meso, perad, morski plodovi i orašasti plodovi su sve bogate cinkom. Također, mliječni proizvodi, jaja, žitarice i grah također sadrže cink. Vegetarijanci i vegani moguuzimati cink iz namirnica poput orašastih plodova, sjemenki i mahunarki kao što su leća i slanutak.

Međutim, važno je napomenuti da se cink može smanjiti ili izgubiti tijekom pripreme hrane. Na primjer, kuhanje može smanjiti razinu cinka u hrani, dok prženje hrane može čak i uništiti ovaj mineral. Stoga, najbolje je konzumirati hranu bogatu cinkom sirovu ili kuhano na način koji neće uništiti ovaj mineral.

Kako unijeti cink kroz dodatke prehrani?

Ako ne možete dobiti dovoljno cinka iz hrane, dodaci prehrani su još jedan način da osigurate dovoljno ovog važnog minerala. Postoji mnogo različitih vrsta cink dodataka na tržištu, uključujući tablete cinkovog laktata, kapsule cinkovog glukonata i tekuće dodatke cinka.

Kada uzimate dodatke prehrani, važno je slijediti upute proizvođača i ne prekoračiti preporučenu dozu. Previše cinka može uzrokovati toksičnost, što može dovesti do mučnine, povraćanja i drugih neugodnih simptoma.

Zaključak

Cink je ključan mineral koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u tijelu, uključujući podršku imunološkom sustavu, sintezu proteina, stvaranje DNA i regulaciju razine testosterona. Možete osigurati dovoljno cinka kroz hranu koja je bogata ovim mineralom, kao što su crveno meso, perad, morski plodovi, orašasti plodovi, jaja i mliječni proizvodi. Ako ne možete dobiti dovoljno cinka iz hrane, možete uzeti dodatke prehrani kao što su tablete cinkovog laktata, ali budite sigurni da ne prelazite preporučenu dozu. 

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni