Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Za što se koriste proteini?

Suplementi | 17. Studeni 2021. 8 minuta

Proteini, proteini, proteini. Postali su pravi pravcati trend i tu riječ možete vidjeti posvuda! Nije uvijek bilo tako, prošli su oni itekako težak put!

Svoje prve proteine kupio sam prije cca četrnaest godina i nosio ih svuda sa sobom. Nisam vjerovao da se radi o nekom magičnom prahu ili čarobnoj piluli, ali bilo mi je drago što su konačno stigli, što su roditelji odlučili da tu i tamo smijem popiti proteinski šejk!

Morao sam moliti i pregovarati kako bi se to dogodilo i u određenim trenucima nije se činilo kao da će mi ta "kanta" zapravo doći. Ne, nisam očekivao čuda i bajke, ali s obzirom na prehrambene navike obitelji, dodatak proteina itekako mi je trebao kao vježbaču!

Zašto to ističem? Jer sam jedna od zadnjih generacija koje su riječ protein izgovarale onako, potiho, nadajući se da nas starija i odgovorna osoba neće optužiti za krijumčarenje nuklearnih goriva!

Proteini, od "opasnosti" do trenda!

I ne, nije protein isto što i plutonij, ali moram priznati da nije bio ni daleko u očima šire populacije. Kada sam ih prvi puta donio u školu (šejker, ne kanta), morao sam otići na razgovor kod pedagogice i tamo objasniti kakve to sumnjive supstance unosim u tijelo, u školi - i još gore, nasred hodnika tijekom velikog odmora. 

Jesu li proteini steroidi?

Nasmijem se nekada, gledajući te dane kao daleku uspomenu. Na vremena kada smo kao branša još uvijek svim silama ustrajali dokazati da protein i kreatin nisu isto što i anabolički steroidi te samim time ne predstavljaju strahovitu opasnost za mladost i odrastanje sportaša. Koliko je samo govora bilo o tome da proteina ima u piletini, čak i grašku, a primilo se ovisno o sugovorniku...

U pokušaju simpatičnosti, prije skoro pet godina ovako smo objašnjavali situacijuNa njima piše "Whey" što znači - sirutka. To je glavna sirovina iz koje se dobivaju ovi dodaci prehrani.

Tih proteina ili po našem - bjelančevina, gotovo svaka namirnica koju koristite za ručak ima. Nisu štetni (osim ako iz nekog razloga ne odlučite popiti 20 litara šejka u jednom danu ili pojesti 5-6 kokoši za ručak, nakon čega bi mogle nastupiti gadne probavne tegobe). 

Proteini po svim deklaracijama

Dakle, kao što vidite, nekada je bilo znatno teže objasniti zašto se proteini smiju piti, a kamoli nagovoriti roditelje da ih zapravo kupe. Danas, od žitarica za doručak, mliječnih napitaka lijepe teksture, ali apsorpcijom inferiornih whey proteinu, sve ima tu ključnu riječ istaknutu na ambalaži.

Ukratko, otkako se fitness počeo doživljavati važnim, riječ protein postala je poželjnim gostom na deklaraciji svakovrsnih proizvoda. Nije se više nigdje morala šaptati ili opravdavati!

I to je super! Napredak u tom smjeru dobra je stvar, no možda ste tu novi i ove vam priče mogu biti samo simpatične - ne nužno i veliko informativno sredstvo. Što su ti proteini onda zapravo i zašto ih svuda vidite otisnute velikim slovima? Zašto su važni i kakve veze imaju s izgledom?

Zašto su važni?

Proteini spadaju u vrlo važnu skupinu većih molekula koje pronalazimo u zapravo svakom tkivu! Kao takvi, ključni su za razvoj stanica, njihov daljnji rast i posljedično sve zamislive funkcije bića. Grci su govorili o "proteosu", odnosno prvome, koji je ključan i temeljan kao gradivni element čitava tijela!

Što su proteini?

Želimo li prenositi kisik u tijelu, graditi nova tkiva, optimizirati sve fiziološke procese ili pravilno stvarati hormone - trebaju nam proteini. Već je ovdje jasno koliko je istaknuta i stvarna njihova važnost za sve nas! Pustimo na trenutak gradnju mišića i isklesanu figuru, proteini su životno esencijalni. Ne da nisu bauk, smatramo ih fantastičnima!

Sastavljeni od aminokiselina, svojih osnovnih gradivnih jedinica, oni su tako smatrani i za jedan od nama dostupnih izvora energije, no kao sjajan dodatak procesu oporavka pomažu pri mišićnom napretku i samim time oblikovanju tijela.

S obzirom na kvalitetu modernih šejkova, oni svojom zasitnom teksturom i bogatim okusom mogu pomoći i pri reguliranju apetita.

Koliko ih treba koristiti?

Od 0.8 grama po kilogramu težine za neaktivne pojedince, do 2+ grama za one sportski angažirane, preporuke o poželjnoj dnevnoj dozi proteina variraju.

Nije svatko jednako trošio svoje resurse i stavio vlastite mišiće pod jednak napor. Tako će ovisno o vrsti izazova i njegovom intenzitetu trebati odabrati ispravnu količinu!

Whey protein, ili protein sirutke ovdje je također imao svoju komičnu, ali na kraju sretnu epizodu!

Naime, kada se u početku objašnjavalo da taj "whey" također nije opasna riječ, već se radi o proizvodu dobivenom prerađivanjem sirutke, ljudi su jednostavno počeli piti sirutku kao da se na taj način može preskočiti čitav sofisticirani proces obrade sirovine. Rezultat? Potencijalno opasne akrobacije na wc-u, ljutiti bolovi u trbuhu i jako, jako malo iskoristivih proteina.

Sofisticirana metoda i posebna tehnologija obrade omogućili su stručnjacima razvijanje kvalitetnih proteinskih proizvoda u prahu koje mi danas skoro pa žargonski zovemo "whey".

Tako dobiveni, proteini sirutke sjajno su sredstvo za suplementiranje prehrane, tijelu vrlo iskoristivi, samim time superiorni svojim mliječnim prijateljima, a posebno su efikasni nakon treninga zbog brzog apsorbiranja u tijelo. Sirutka, sama po sebi - onako "sirova" nije ni blizu toliko dobra.

Superior Whey core

Zašto suplement?

Nemamo ništa protiv dobro pripremljenog telećeg odreska, ali nakon treninga za brzu opskrbu gladnog organzima s razlogom se preporuča whey! Izrazito se brzo apsorbira i lagan je za želudac.

Zato znajte da nema mjesta brizi i problemima kada govorimo o proteinskim suplementima i proteinima kao takvima.

Radi se o vrlo bitnom makronutrijentu čija je prisutnost u prehrani ključna za optimalno funkcioniranje čitavog organizma, a dodatno suplementiranje može pomoći pri razvijanju mišićne mase i regulaciji apetita, te održavanju mišićnog tonusa pri procesu mršavljenja.

Zato, zato na sve više artikala piše "protein". Jer su svojim učinkovitim postojanjem prešli iz "strašnih" u vrlo poželjne!

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni