Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zamjenski obroci - kako i zašto ?

Prehrana | 15. Prosinac 2021. 9 minuta

Današnji život obilježen je stresom, brzinom i često neuhvatljivim tempom. Iz tog razloga, mnogi ljudi ne mogu, ili ne stižu, jesti kako bi trebali.

U ovom članku donosimo vam 3 glavna razloga zašto bi određena zamjena za obrok mogla biti vrlo korisna za vaš život.

Idealno bi bilo moći svaki dan odvojiti dovoljno vremena za nabavu, pripremu i objedovanje namirnica, ali to je tek rijetkima stvarna mogućnost zbog čega valja razmotriti alternative.

jedem bilo što

1. Treniraš dobro, jedeš...loše!

Ovo zapravo i nije tako neobična situacija. Dogodi se takav splet okolnosti u kojem čovjek stvarno uhvati tempo treninga i održava ga na dobroj razini, ali ne može se reći isto i za njegovu prehranu. Prije svega to ne znači da nešto odmah treba napraviti sa samim treningom, već vidjeti zašto mu prehrana nije dobar partner!

Jedemo li možda premalo s obzirom na potrošnju? Nije nemoguće da nam gužva na poslu, obiteljske obveze i zatim sportski angažman potroše znatno više kalorija no što uspijemo unositi kroz dan.

Možda nam je navika treninga, hvale vrijedna, nekako stvorila ideju da je to samo po sebi dosta? Sjetite se, trening i prehrana usko su vezani i nužni za optimalan rezultat! Na treningu, naše je tijelo izloženo izazovnim scenarijima fizičke aktivnosti tijekom kojih mišići zbog napora trpe određena oštećenja kojima odmor i hrana koriste kao sredstvo poboljšavanja i napretka do iduće serije izazova.

Pomozite si, ako niste u mogućnosti napraviti kompletan obrok, imajući u vidu proteine, ugljikohidrate i ostale stavke, pokušajte sat-dva prije treninga popiti dobar shake, ili barem razmisliti o istom odmah nakon!

2. Jesti? To uvijek zaboravim!

Ima nas u ovoj skupini, i to bome svih dobnih razreda. Od školaraca do iskusnih profesionalaca i sportaša, hrana nekada jednostavno biva smetnutom s uma! Imao si dug dan na faksu, nakon kojeg se druženje preselilo u obližnji kafić i tamo ste proveli koji sat u čavrljanju i prigovaranju na račun profesora i kurikuluma.

Možda ste zatrpani sastancima, intervjuima ili nečim sličnim pa vam je pomisao na obrok, a kamoli kuhinju, tek nešto udaljeno u svijetu ideja. Sportašima se ovo ne događa tako često (uglavnom jer ih baš njihov rad podsjeti na potrebu za hranom), ali nisu ni oni u potpunosti imuni.

Na obrok je lako zaboraviti u takvim scenarijima jer se sve vezano uz njega čini kao kompleksan set radnji za kojeg jednostavno nemamo vremena. Pustimo sada dolazak u kuhinju i prebiranje po svježim namirnicama od kojih po provjerenom receptu radimo jelo, to uopće ne dolazi u obzir kada se svaka sekunda broji između obaveza (često udaljenih od bilo kakva kuhala).

Naručiti jelo, pa pričekati i ishitreno objedovati (možda nespretno gutati bez adekvatnog žvakanja), otići do pekare, sve je to nešto što moramo odraditi. Nešto više od - izvaditi shaker i protresti kvalitetan suplement u nešto vode i/ili mlijeka, popiti unutar minute i pol, te nastaviti s danom. Lako se pamti, još lakše konzumira!

zašto nemam apetita

3. Apetit mi je na nuli!

Dap, ima takvih dana. Mogu biti stresni na fizičkoj, emotivnoj, ili nekoj sasvim petoj razini, ili jednostavno lijeni do točke gdje i želudac odbija podsjetiti na glad. Bez da ulazimo u pojedinosti zašto se događa, jasno je da može biti veliki problem za bilo kakav napredak.

Bez obzira na razinu opterećenja i dnevnih obaveza, tijelo treba pristup makro i mikronutrijentima kako bi se optimalno funkcioniralo. Možda i nije loše propustiti obrok kada smo već imali nekoliko obilnih, ali ignorirati hranu jer nam se "eto ne jede", e to nije nužno najpametnija stvar!

Apetit nekada ima veze i s prehrambenom maštom. Jednostavno, ono što imamo u frižideru i ostalim opcijama nije nam interesantno ili možda iziskuje previše napora za pripremu. Nismo zapravo "protiv hranjenja", ali nam apetit nestaje u onom trenutku kada promišljamo sve nužne korake i moguće opcije.

Ako se bavite sportom ili trenirate u teretani nešto dulje, jasno vam je da će biti dana tijekom kojih sve ide kako treba, ali hrana, na to ne želite ni pomisliti. Niste unosili dovoljno proteina, recimo, no ne pada vam na pamet nešto žvakati, trbuh uopće "ne traži". U takvim situacijama tekući obroci u kojima pronalazimo sve potrebne nutrijente sjajna su solucija za nezgodan manjak apetita, a svejedno prisutan osjećaj potrebe za unosom hrane!

Zamjenski obroci upravo su to što im ime govori. Mogu biti sjajna alternativa, ovisno o situaciji i okolnostima. Ne znači da su uvijek nužni, ali često se pokazuju najboljom opcijom tijekom dana i sati kada kompleksni obroci ili proces pripreme istih jednostavno nisu u sferi izvedivog.

Tri stvari zbog kojeg ih možete razmotriti su:

1. Izrazito praktični po pitanju uporabe i konzumacije.

2. Sastavom odgovaraju znatno većim obrocima "krute hrane".

3. Pomažu regulaciji unosa kalorija bez obzira na željeni cilj.

whey kao zamjenski obrok

Kada nemate volje za hranu koju jedemo vilicom ili jednostavno ne želite ništa kuhati, a vremena je malo - zgrabite shaker!

Team Proteka

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni