Košarica Narudžba

Zašto je kolagen toliko popularan?

09.10.2021
M. Šimović
Kolagen je protein koji se prirodno nalazi u vašoj koži čineći ju mladom i elastičnom. Ali, da li mogu imati koristi od tekućina, praha, tableta ili injektiranog kolagena što se nalazi na tržištu danas?

 Dogodila se navala popularnosti kolagen proizvoda, većinom tekućeg i praha, koji tvrde da mogu poboljšati izgled vaše kože, kose i noktiju. Možete ih pronaći gotovo posvuda ili u injektivnoj formi kod kozmetičkog dermatologa.

Ali, da li ovi proizvodi rade ono što obećavaju?

Dr. Emily Arsenault iz Arsenault Dermatology je isprva bila skeptična, ali nakon što je revidirala studije kaže da postoji mogućnost da je kolagen vrijedan pompe koja se stvorila oko njega i da zaslužuje mjesto u rutini održavanja kože.

"Postoji nešto pretjerivanja u izbjegavanju procesa starenja, ali imam prirodnu sklonost prema kolagenu" kaže Arsenault. "Pronađeno je nekoliko vrsta kolagena, i znanstvenici nastavljaju sa studijama, i stvoreno je više nezavisnih i nasumičnih studija o koristima kolagena"

Prema Arsenault kolagen je protein kojeg prirodno nalazimo u našoj koži i dolazi u formi fibroblasta koji izlučuju kolagen koristeći vitamin C. Stvara se rešetkasta formacija snažnog kolagena koja održava elasticitet kože i proizveden je u većem omjeru kada se porežete ili ostružete kožu. Zato oni tretmani mikroiglicama i s filerima rade, zato što se koža rani pa tijelo proizvede kolagen da ju obnovi.

Da li proizvodnja kolagena opada s godinama?

Arsenault kaže da "Do 40-te sastojci kao hijaluronska kiselina i elastin u stanicama postaju ljeniji s vremenom". Nivoi proizvodnje se smanjuju za 25% i to se udvostručuje do 60-te godine. Pošto kolagen čini 75% težine suhe kože koža će vam postati tanja kako starite.

Do sada dobro.

Ali, da li unošenjem kolagena možemo stvarno poboljšati našu kožu?

Znanstvenici nisu još u potpunosti shvatili proces, ali rane teorije sugeriraju da su fibroblasti stimulirani na proizvodnju kolagena kada prepoznaju unos denaturiranog kolagena. Proizvodi od kolagena su sigurni za uporabu, ali Arsenault ohrabruje na usavršavanje unošenja optimalnih doza. Proizvodi mogu doći u formi tekućina i praha koji se mogu razrijediti u vodi ili formi tableta. 

Postoji li drugi način da se primi kolagen?

Arsenault kaže da mnogi sportaši primaju kolagen koji se radi od svinja, krava ili pilećih prsnih kostiju injektivno u svoje zglobove kako bi smanjili bol u zglobovima koja je uzrokovana pretjeranom aktivnošću.

Kako očuvati prirodni kolagen koji vam je ostao?

Arsenault kaže da se trebate zaštititi od pretjerane količine sunca, to je najučinkovitiji način. Koristiti kremu za sunčanje i zaštitnu odjeću. "Sunčeve zrake prodiru do epiderme i u dermis kože, gdje kolagen živi," kaže Aresenault.

Aresenault također preporučuje izbjegavati pušenje pošto izaziva slična kožna oštećenja. Također: ostati hidriran, ljuštiti kožu redovito s nježnim čistačem ili, po želji, otići na tretmane microneedlinga (indukcijska terapija kolagenom) ili tretmane filerima kolagenskim. Jesti prehranu bogatu proteinima i antioksidansima je izrazito preporučljivo pošto aminokiseline u proteinima mogu pomoći u proizvodnji kolagena.

"Tvoja koža je prvo što odlazi kad stariš", kaže Arsenault.

Dr. Emily Arsenault je osnivač Arsenault Dermatology 2003 na Floridi USA, stvarajući novi standard u zdravstvu gdje je uvela primarne preventivne dermoskopske preglede za djecu. Arsenault Dermatology u svom radu koristi nova otkrića i tehnologije kako bi uvijek bili u vrhu svoje struke.

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO