Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Zašto se debljamo oko struka i trbuha?

Prehrana | 25. Listopad 2023. 8 minuta

Debljanje se najčešće događa na području trbuha. Te kile najlakše dobijemo, a najteže izgubimo. Zašto se baš oko trbuha i struka nakuplja višak?

Nadebljati se oko struka i trbuha jako je jednostavno, no riješiti se viška nakupljenog masnog tkiva u tom predjelu nije nimalo jednostavno. No, zašto se debljamo baš oko struka i trbuha? 

Što znanost kaže o debljanju?

21.9 grama proteina po mjerici

Da bismo razumjeli zašto se težina često nakuplja oko struka i trbuha, bitno je shvatiti temeljne znanstvene mehanizme. Dobitak na težini, uključujući onu oko struka i trbuha, prvenstveno je rezultat viška unesenih kalorija u odnosu na potrošene. Ovaj višak energije pohranjuje se kao salo, često u području trbuha. 

Genetika i hormoni također značajno utječu na to kako i gdje naše tijelo skladišti mast. Pojedinci mogu biti genetski predisponirani za nakupljanje težine u području trbuha.  Obiteljski obrasci tako često otkrivaju sličnosti u raspodjeli masti. Ako ste primijetili obiteljsku sklonost nakupljanju sala na trbuhu, to bi moglo biti posljedica zajedničkih genetskih osobina.

No, iako genetika može utjecati na skladištenje masti, ona ne diktira našu sudbinu. Usvajanjem zdravog načina života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu i dobro upravljanje stresom, možemo nadoknaditi genetske predispozicije i postići zdraviju raspodjelu težine.

Kako starimo, naša tijela prolaze kroz različite transformacije koje mogu utjecati na raspodjelu masti, osobito oko struka i trbuha. Metabolizam ima tendenciju usporavanja s godinama, što dovodi do smanjenja potrošnje kalorija. Ovo smanjenje brzine metabolizma može pridonijeti skladištenju masti, često u području trbuha.

S godinama se mijenja i hormonalna slika, posebno kod žena koje su stupile u menopauzu. Nastupaju hormonalne fluktuacije, posebice smanjenje razine estrogena. Ovaj hormonalni pomak kod mnogih je žena povezan s povećanim nakupljanjem masti u području trbuha. 

Drugi čimbenici koji doprinose debljanju oko trbuha

Salo na trbuhu ne nakuplja se izolirano; često je rezultat različitih čimbenika koji zajedno utječu na sastav našeg tijela.

Prehrana je prvi i odlučujući faktor u nakupljanju viška kilograma na području trbuha i struka. Visokokalorična hrana s malo hranjivih tvari tu je jedan od glavnih krivaca. Prehrana bogata prerađenom hranom, zasićenim mastima i prekomjernim kalorijama može pridonijeti nakupljanju masnog tkiva na trbuhu. Ova hrana ima malu nutritivnu vrijednost, ali daje puno energije koja se zatim kao višak skladišti u obliku sala.

Sjedilački način života, bez redovite tjelesne aktivnosti, također može negativno utjecati na tendenciju sakupljanja viška kilograma oko struka i trbuha. Neaktivnost sprječava sposobnost tijela da učinkovito sagorijeva kalorije, koje se zatim skladište kao salo. Metabolizam se također usporava. Uključivanje tjelovježbe u vašu dnevnu rutinu pomaže u sagorijevanju kalorija, izgradnji mišića i poboljšanju ukupnog metabolizma. To je kritična komponenta učinkovitog upravljanja težinom.

Stres i kortizol

stres kao jedan od razloga debljanja

Debljanje također može biti izazvano stresom i pojačanom proizvodnjom kortizola. Jedno je usko povezano s drugim. Kada smo pod stresom, tijelo potiče oslobađanje kortizola, hormona povezanog s povećanim apetitom i skladištenjem masnoće, osobito u području trbuha. Upravljanje stresom zato je od ključne važnosti za sprječavanje nakupljanja sala na području struka i trbuha.

Konzumacija alkohola

Pretjerana konzumacija alkohola može značajno pridonijeti nakupljanju težine oko struka i trbuha. Alkohol sadrži prazne kalorije koje mogu dovesti do debljanja, osobito ako se konzumira u prekomjernim količinama. Jetra prioritetno prerađuje alkohol, usporavajući metabolizam drugih nutrijenata i potičući skladištenje masti, često u predjelu trbuha.

Uravnoteženom i odgovornom konzumacijom alkohola možemo direktno utjecati na smanjenje količine sala oko našeg trbuha. Umjerenost i odabir niskokaloričnih opcija pića tu je ključna.

Nedostatak sna

neadekvatan san kao uzrok debljanja

Neadekvatan san sve se više prepoznaje kao značajan doprinos debljanju. Istraživanja su pokazala da osobe koje stalno ne spavaju imaju veću vjerojatnost da će se udebljati, posebno oko struka i trbuha. 

Zašto nedostatak sna tako utječe na debljanje? 

Kada ne spavamo redovno, remeti se ravnoteža hormona koji reguliraju glad i sitost. Ovaj poremećaj može dovesti do povećanog apetita, osobito do želje za visokokaloričnom i slatkom hranom, te potaknuti skladištenje masnoće u području trbuha. 

Borba protiv sala na trbuhu uključuje višestruk pristup koji se odnosi na prehranu, tjelovježbu i upravljanje stresom. Važnost prehrane bogate hranjivim tvarima s kontroliranim unosom kalorija tu je nepobitna, kao i postizanje kalorijskog deficita. Uravnotežena prehrana nadopunjena kvalitetnom suplementacijom tako će biti naš glavni suradnik na putu prema gubljenja viška kilograma oko trbuha i struka.

Vježbanje je također neizostavan faktor za izgubiti nakupljeni višak. Redovita tjelovježba, vježbe snage, kardio ili čak šetanje u prirodi značajno će nam pomoći u tom procesu, posljedično pomagajući upravljati stresom. Prepoznajući složenost ovog problema, poduzimamo prvi korak prema dotjeranijem struku i općoj dobrobiti vlastitog tijela.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni