Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

5 namirnica bogatih kolagenom

Prehrana | 17. Ožujak 2023. 5 minuta

Kolagen je vrsta proteina u našem tijelu, a ključan je za zdravu kožu, zglobove i kosti. Pročitajte naš članak kako bi saznali koje namirnice su bogate kolagenom.

Kolagen je važan protein u našem tijelu koji je odgovoran za zdravlje i izgled naše kože. Pomaže održati našu kožu čvrstom, hidratiziranom i elastičnom. Nažalost, kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje i to može dovesti do bora i drugih znakova starenja. Za održavanje zdrave kože važno je razumjeti kako kolagen funkcionira u našem tijelu i kako prirodno potaknuti njegovu proizvodnju.

Dijetalni kolagen može pomoći u povećanju količine kolagena u našem tijelu, dok nam konzumacija hrane bogate kolagenom također može pružiti dodatne prednosti. U ovom ćemo članku istražiti koje namirnice su bogate kolagenom.

Juha od kostiju

Juha od kostiju

Juha od kostiju ili ‘bone broth’ radi se tako da satima iskuhavate goveđe, svinjske, pileće ili riblje kosti. Primjerice, juha od svinjskih kostiju se kuha između 12 i 24 sata. Juhe koje kuhate od goveđih, svinjskih ili pilećih kostiju su također bogate kalcijem, magnezijem, fosforom i aminokiselinama, dok su one od ribljih kostiju bogate jodom. Kao konačni proizvod, dobijete aromatičnu tekućinu koja se može piti odmah ili koristiti kao temeljac u drugim jelima.

Piletina i govedina

Piletina je jako, jako bogata kolagenom, pa je nekako samoobjašnjivo zašto mnogi kolagen suplementi nastaju od kokoši. Ta omiljena perad sadrži mnoštvo vezivnog tkiva prepunog kolagena koji je jako zdrav za naše tijelo. Kolagen je također prisutan u govedini, pa je i ona, slično kao i piletina, čest izvor kolagena za suplementaciju.

Ipak, kolagenom najbogatiji dijelovi piletine i govedine su koža, kosti, hrskavica i organi, koji - nažalost - nisu ni približno toliko fini i jestivi kao pileći file.

Riba i morski plodovi

Kosti i ligamenti u ribi i morskim plodovima su - slično kao ti dijelovi u piletini i govedini - bogati kolagenom. Taj specifični kolagen se naziva morskim kolagenom, a najmanje ga možemo pronaći baš u mesu same ribe. Najviše kolagena u ribi se može pronaći u glavi, ljuskicama i očima, a riblja koža se često koristi kao izvor kolagena za suplementaciju.

Bjelanjci

bjelanjci

Bjelanjci sami po sebi ne sadrže vezivno tkivo, pa posljedično i kolagen, ali se često spominju kao jedna od odličnih namirnica koje potiču prirodnu proizvodnju kolagena u tijelu. Razlog tomu je što sadrže visoku razinu prolina, aminokiseline nužne za proizvodnju kolagena.

Bobičasto voće

Ni bobičasto voće samo po sebi ne sadrži kolagen, ali je jako bogato vitaminom C. Zašto je baš vitamin C bitan, pitate vi? E pa, vitamin C igra važnu ulogu u proizvodnji pro-kolagena, tjelesnog prethodnika kolagenu. Zato često vitamin C nalazimo kao dodatak raznoj kolagen suplementaciji.

Citrusi

Kad smo već kod vitamina C, bio bi ogroman propust ne spomenuti citruse. Limuni, limete, naranče, mandarine, kumkvat - možete birati, a sve krcato ovog vitamina koji je već i sam po sebi koristan za tijelo.

Tropsko voće, lisnato zeleno povrće kao špinat, blitva i kelj, grah, indijski oraščići, rajčice i paprike su namirnice koje, svaka na svoj način, pomažu proizvodnju kolagena u tijelu i njegovu bolju i lakšu apsorpciju u organizam. Osim što donose razne prednosti po pitanju kolagena, također su bogate raznim vitaminima i mineralima koji doprinose općem tjelesnom zdravlju.

Koje namirnice izbjegavati

za zdravije zglobove i ljepši ten

Ipak, osim što postoje namirnice koje znatno mogu doprinijeti razinama kolagena u tijelu, postoje i one koje nisu toliko pozitivne. Namirnice koje potpomažu proizvodnju kolagena su one koje sadrže cink, vitamin C i bakar, a njih uglavnom pronalazimo u voću i povrću. Namirnice koje su bogate kolagenom su uglavnom životinjskog porijekla.

A namirnice koje bi bilo dobro izbjegavati su one koje sadrže puno šećera i procesuiranih ugljikohidrata zbog tendencije da izazivaju upalu i oštećuju kolagen.

Koliko god zvučalo jednostavno učiniti vlastitu prehranu raznovrsnijom i zbog toga zdravijom i bogatijom kolagenom, to ponekad nije toliko lako. Jesti cjelovite namirnice koje nisu procesuirane i na taj način obogatiti tijelo dovoljnom količinom kolagena odličan je cilj, ali užurban tempo života često vas može prisiliti na redovne posjete pekarama i nešto manje zdrave izbore po pitanju hrane.

Počevši od zdravlja zglobova, kože, kostiju i kose, preko razine hormona u tijelu do bolje probave, kolagen je iznimno koristan za naš organizam. Kolagen je često prisutan u hrani, a neke namirnice potiču prirodnu proizvodnju kolagena. No, ako želite osigurati dovoljnu količinu kolagena unesenu na dnevnoj bazi, uvijek si možete pripomoći kolagenom u obliku suplementacije i tako pomoći vlastitom tijelu da bude potencijalno zdravije, bilo da se radi o tekućem ili kolagenu u prahu.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni