Košarica Narudžba

Hiperinzulinemija, bolest o kojoj se ne priča!?

17.12.2022
Marko Šimović
Hiperinzulinemija, također poznata kao visoka razina inzulina, je stanje u kojem tijelo proizvodi previše inzulina. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača i pomaže regulirati razinu šećera u krvi u tijelu.

 Kada u tijelu ima previše inzulina, može doći do niza simptoma i zdravstvenih problema.

Koji su simptomi?

Simptomi hiperinzulinemije mogu uključivati:

  1. Čestu glad i žudnje: Ako se stalno osjećate gladno, čak i nakon jela, to može biti znak hiperinzulinemije. To je zato što visoke razine inzulina mogu dovesti do neuspjeha u razini šećera u krvi, što vas čini da se osjećate gladnije češće.

  2. Povećanje tjelesne težine: Visoke razine inzulina također mogu dovesti do toga da tijelo pohranjuje više masnoća, što dovodi do povećanja tjelesne težine.

  3. Iscrpljenost: Inzulin je uključen u proces pretvaranja hrane u energiju, pa visoke razine inzulina mogu dovesti do osjećaja iscrpljenosti ili niskog energetskog stanja.

  4. Promjene raspoloženja: Povezan je hiperinzulinemija s promjenama raspoloženja i ponašanja, uključujući razdražljivost, anksioznost i depresiju.

  5. Problemi s kožom: Visoke razine inzulina mogu izazvati promjene u koži, uključujući akne i druge kožne bolesti.

Da li je moguće razviti hiperinzulinemiju lošim navikama u hrani i piću?

Da, moguće je razviti hiperinzulinemiju zbog loših navika u hrani i piću

Jedenje procesurirane hrane te šećerastih namirnica može pridonijeti razvoju otpornosti na inzulin, stanja u kojem stanice u tijelu ne odgovaraju ispravno na inzulin. Ovo može dovesti tijelo da proizvodi više inzulina u pokušaju smanjenja razine šećera u krvi, što rezultira visokim razinama inzulina.

Također, konzumiranje velikih količina alkohola također može pridonijeti razvoju hiperinzulinemije. Alkohol može utjecati na sposobnost tijela da regulira razinu šećera u krvi i može dovesti gušteraču da proizvodi više inzulina.

Važno je održavati zdravu prehranu i ograničiti konzumaciju alkohola kako bi se smanjio rizik od razvoja hiperinzulinemije i drugih zdravstvenih problema. Ovo može uključivati jedenje uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama i smanjenje unosa šećerastih i prerađenih namirnica. Preporučuje se također ograničiti konzumaciju alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

Kako se boriti protiv hiperinzulinemije s prehranom, vježbanjem i dodatcima prehrani?

Postoji nekoliko strategija koje su učinkovite u borbi protiv hiperinzulinemije, uključujući:

  1. Prehranu i prehranu: Jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv hiperinzulinemije je usvajanje zdrave, uravnotežene prehrane koja je bogata cjelovitim, neprerađenim namirnicama. Ovo može uključivati ​​povećanje unosa voća, povrća i cjelovitih žitarica i smanjenje unosa šećerastih i prerađenih namirnica.

  2. Vježbanje: Redovita tjelovježba može pomoći poboljšanju osjetljivosti na inzulin, čineći lakšim za tijelo da koristi inzulin učinkovito. Ciljajte na najmanje 150 minuta umjerenog intenziteta vježbanja tjedno ili 75 minuta vježbanja s jakim intenzitetom.

  3. Dodaci prehrani: Određeni dodaci prehrani, poput krom pikolinata, magnezija i alfa-lipoične kiseline, mogu pomoći poboljšanju osjetljivosti na inzulin i smanjenju razine šećera u krvi. 

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se! Registracija | Prijava

PREPORUČUJEMO