Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €
BESPLATNA DOSTAVA do 1.7. za SVE narudžbe koje idu na BOX NOW paketomat!

Hoću li trčanjem izgubiti mišiće?

Trening | 08. Svibanj 2024. 4 minuta

Trčanje je odličan kardio trening koji pridonosi našim fitness ciljevima. Međutim, javlja se pitanje hoćemo li trčanjem izgubiti stečenu mišićnu masu?

Mnogi od nas koji se odlučuju uključiti trčanje u svoj trening režim ili se žele baviti trčanjem se pitaju o njegovu utjecaju na teško stečenu mišićnu masu. Baš zato je i odnos između trčanja i očuvanja mišićne mase prepun mitova i zabluda. Trčanje je poznato po svojim kardiovaskularnim dobrobitima, no zabrinutost zbog mogućeg gubitka mišića uslijed takve vrste aktivnosti je prisutna. Upravo zbog toga je bitno shvatiti kako trčanje utječe na naše tijelo. Pa, prionimo!

Odnos između trčanja i mišićne mase

Odnos između trčanja i mišićne mase

Kada razmatramo kako trčanje utječe na mišićnu masu, ključno je prepoznati njegove višestruke učinke, njegovu aerobnu i anaerobnu dimenzije. Dok trčanje prvenstveno angažira naš kardiovaskularni sustav, ono također utječe na mišićno tkivo, iako na drugačiji način od standardnog treninga s utezima.

Jedan od značajnijih tjelesnih mehanizama je katabolizam, proces u kojem naše tijelo razgrađuje mišićno tkivo za energiju. Tijekom duljih razdoblja trčanja, posebno umjerenog do visokog intenziteta, tijelo može pribjeći katabolizmu kako bi zadovoljilo svoje energetske potrebe. To potencijalno može rezultirati gubitkom mišića tijekom vremena, osobito ako se ne obraća pozornost na prehranu i oporavak.

Međutim, stupanj gubitka mišića tijekom trčanja varira ovisno o čimbenicima kao što su trajanje, intenzitet i učestalost treninga. Trčanje na duge staze, koje karakteriziraju dugotrajni napori nižeg intenziteta, obično ima izraženiji utjecaj na mišićnu izdržljivost nego na mišićnu masu. Nasuprot tome, sprint, sa svojim eksplozivnim naletima brzine i snage, jače angažira brza mišićna vlakna, pridonoseći razvoju i očuvanju mišića.

Štoviše, tip trčanja igra ključnu ulogu u određivanju njegovog učinka na mišićnu masu. Trening usmjeren na izdržljivost, kao što je priprema za maraton, može dati prednost kardiovaskularnim prilagodbama nad mišićnom hipertrofijom. Nasuprot tome, uključivanje vježbi otpora ili intervalnog treninga uz trčanje može pomoći ublažiti gubitak mišića stimulirajući rast mišića i održavajući brzinu metabolizma.

Strategije za očuvanje mišićne mase tijekom trčanja

Strategije za očuvanje mišićne mase tijekom trčanja

Kako biste ublažili gubitak mišića uz uključivanje trčanja u svoju fitness rutinu, ključna je implementacija ciljanih strategija. Evo nekoliko učinkovitih savjeta za očuvanje mišićne mase tijekom trčanja:

Prvo, dajte prednost vježbama snage uz svoj režim trčanja. Uključivanje vježbi poput čučnjeva, iskoraka i mrtvog dizanja pomaže u održavanju i izgradnji mišićne mase. Usredotočite se na složene pokrete koji angažiraju više mišićnih skupina istovremeno kako biste povećali učinkovitost.

Bavljenje različitim vrstama treninga je još jedan način za sprječavanje gubitka mišića. Bavite se aktivnostima poput plivanja, vožnje bicikla ili treninga otpora u danima kada ne trčite. Ovo čini vašu rutinu vježbanja raznolikijom, smanjujući rizik od ozljeda od prekomjernog opterećenja te dopuštajući ciljanje i jačanje različitih mišićnih skupina.

Nadalje, obratite pozornost na unos nutrijenata kako biste podržali očuvanje mišića. Pobrinite se da unosite odgovarajuću količinu proteina, osnovnog građevnog bloka mišićnog tkiva. Nemasni izvori proteina poput piletine, ribe, tofua i mahunarki trebali bi biti uključeni u vaše obroke kako bi podržali obnovu i rast mišića. Odličan način za nahraniti vaše mišiće nakon napornog treninga su whey proteini koji, u obliku shakea, mogu vašem tijelu dati proteine potrebne za održavanje mišića, njihov rast i oporavak.

Uz to, razmislite o vremenu obroka, osobito nakon trčanja. Konzumacija uravnoteženog obroka ili međuobroka koji sadrži proteine i ugljikohidrate unutar razdoblja nakon vježbanja poboljšava oporavak mišića i obnavlja zalihe glikogena.

Hidratacija je također ključna za zdravlje mišića i cjelokupnu izvedbu. Dehidracija može oslabiti funkciju mišića i povećati rizik od ozljeda. Nastojte stalno piti vodu tijekom dana i tijekom trčanja kako biste održali optimalnu razinu hidratacije.

Uravnoteženje kardiovaskularnog zdravlja i očuvanje mišića

whey core proteini za oporavak

Kada se razmatra utjecaj trčanja na mišićnu masu, važno je prepoznati širi spektar dobrobiti koje ono nudi, posebno za zdravlje kardiovaskularnog sustava i kontrolu težine. Trčanje je poznato po svojoj sposobnosti poboljšanja kardiovaskularne sposobnosti, jačanja srca i smanjenja rizika od kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa. Osim toga, to je učinkovit alat za sagorijevanje kalorija i pomaže u naporima za mršavljenje ili kontrolu težine.

Međutim, jednako je važno dati prioritet očuvanju mišića. Mnogi se pojedinci boje da će trčanje dovesti do gubitka mišića, ali s pravim pristupom, ta se zabrinutost može ublažiti. Ključ leži u pronalaženju ravnoteže između kardiovaskularnih vježbi i aktivnosti koje potiču održavanje i rast mišića.

Odgovarajući programi treninga igraju ključnu ulogu u postizanju te ravnoteže. Uključivanje vježbi snage uz trčanje pomaže u održavanju mišićne mase i čak poboljšava ukupnu izvedbu. Trening snage gradi snagu, poboljšava gustoću kostiju i smanjuje rizik od ozljeda, nadopunjujući kardiovaskularne prednosti trčanja.

Razumijevanje dinamike između trčanja i mišićne mase ključno je za učinkovito postizanje fitness ciljeva. Iako je trčanje primarno usmjereno na zdravlje kardiovaskularnog sustava i kontrolu tjelesne težine, ono ne mora ići nauštrb mišićne mase. Integriranjem treninga snage i pravilne prehrane u svoju fitness rutinu, možete sačuvati te čak poboljšati mišiće dok uživate u prednostima trčanja.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

Kollagen 1000ml

29,90 €

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni