Besplatna dostava za narudžbe iznad 55 €

Je li dobar izgled stvarno skup?

Savjeti | 17. Siječanj 2022. 7 minuta

Izgledati dobro, biti fit, trbušnjaci i bicepsi nekako su s vremenom postali izjednačeni s luksuznim životnim stilom. Znači li to da su skupi?

Moramo odmah za početak reći da je situacija ipak drugačija. Dok danas sve veći broj bogatih ili na bilo koji način uspješnih ljudi nastoji raditi na svojoj figuri i oblikovati je u, nazovimo to fitness smjeru, mišićna definicija i razvoj nisu vezani uz njihovo bogatstvo.

Nemojte me krivo shvatiti, novac, kao i u skoro svemu ostalom, tu doista može pomoći, ali u određenom je smislu on zapravo suplement jer ga moramo dodati radu i zalaganju. Bez obzira na sav napredak u tehnologiji i rastućom željom za zaradom, još uvijek nema do zasukavanja rukava.

Nećemo ovdje ići u obrazlaganje neke banalne računice o tome kako je riža jeftina, cigarete skupe, a šetnja besplatna, no imajte u vidu da će aktivnost (nama prirodna i besplatna) uvijek biti siva eminencija svake priče o "ulaganju u sebe". 

izgled je skup

Mišići, nekada i sada

Dapače, u prošlosti se razvijenu muskulaturu, kao i vidljive separacije između mišića (čitajte trbušnjake i tome slično), povezivalo sa fizičkim radnicima, odnosno šljakerima, koji su tako izgledali jer im je tijelo bilo izazovima prinuđeno razviti mišiće, a zatim i trošiti bilo koju vrstu masnih naslaga kroz produljeni rad.

S druge strane, od nekadašnjih plemenitaša do uživatelja plodova rada debljina je znala biti oznakom dobrostojećeg čovjeka koji može živjeti dovoljno lagodno da mu brojni šlaufi oko trbuha to zorno odražavaju. 

No mi danas ne živimo u takvom društvu i mnogi su svjesni da razvijena muskulatura te određeni stupanj separiranosti mišića imaju itekakvih poveznica s dobrim zdravstvenim stanjem, pa im zato streme.

Također, kulture ih često smatraju privlačnima, pa se ni to nikako ne smije zapostaviti kao važan motivacijski faktor.

Profesionalni bodybuilding nešto je sasvim deseto, on je ekstremna manifestacija stremljenju razvoja ultimativnog mišićnog tkiva. Ne veže ga se prečesto uz opće atraktivan izgled, ali sportski ima svoje propozicije.

E sad, u takvom društvu ključan je pojam komodifikacije, odnosno pretvaranja svega i svačega u robu na tržištu.

Za svakoga postoji ponešto

To samo po sebi nije loše jer nudi široku paletu specijaliziranih proizvoda za pomoć pri ostvarivanju ciljeva, ali gdjegdje stvori i dojam nezamislive udaljenosti između nas i naših želja te iluziju da do istih možemo doći samo ako prethodno iskeširamo basnoslovnu količinu novca.

Novac i izgled

Pa opet, ako ste do sada čitali tekst s barem malo pažnje, jasno vam je da to ne može biti tako barem u ovom slučaju. Ako je isklesana, vretenasta i mišićava figura bila označiteljem siromašnog fizikalca, onda nam nije udaljena valutama, već aktivnim minutama.

Ta ohrabrujuća novost za neke nažalost može biti i problem jer, kao što smo rekli, naši nas okruženje i kultura uistinu često poguraju u tom "pay to win" smjeru.

Što se fitnessa tiče, to je posebno razočaravajuće, jer nema ništa gore za čovjeka nego tužno shvaćanje da sav taj ulupani novac sada samo ima drugi oblik, ali nije postao valjanim supstitutom rada. Imamo usku majicu - nemamo zato velik biceps!

Ako želite graditi tijelo, znajte da prije svega vrijedi - koliko rada, toliko muzike, a novci su ovdje šlag na tortu.

Ovdje ne želimo zvučati ni najmanje negativno. U današnjem svijetu korisnih je i funkcionalnih alata više nego ikad. Teretane su nezamislivo dobro opremljene, suplementi još učinkovitiji i kvalitetniji, raznovrsna prehrana dostupnija no ikada, a i za one s okom za modu odlazak u teretanu itekako može značiti dodatak odjevnom izražaju u ormaru.

Dobro opremljena teretana znači i široku paletu biomehanički adekvatnih sprava koje nam olakšavaju, odnosno ciljano otežavaju pokrete. U takvim objektima osjetno je lakše oblikovati tijelo.

Suplementi, ovisno o cilju i namjeni, mogu nam dodatno pomoći u približavanju vlastitom cilju. Bilo da njima želimo pojačati dnevni kalorijski unos, a pogotovo često zanemarene proteine u prehrani modernog čovjeka ili možda s druge strane poraditi na ubrzavanju procesa mršavljenja - oni su dobar izbor. U ova vremena naglasak je i na imunitetu kao takvom, pa su tu dobri izvori minerala i vitamina zlata vrijedni.

Prehrana u kojoj nam obroci mogu biti šareni, raznovrsni i spravljeni od najrazličitijih namirnica za neke od kojih naši djedovi i bake nikada ni čuli nisu također može biti blagodat ako ju ispravno posložimo. Ali onog trenutka kada izmakne kontroli i postane hedonizam, sabotirali smo se vlastitim bogatstvom.

suplementi za dobar izgled

Zaključak? Novac nije čarobna pilula!

I gledajte, koliko god lijepo izgledali u novoj odjeći za teretanu, ona može pomoći naglašavanju kontura tijela, ali hlače same po sebi ne mogu skinuti pet kila kao što ni majica ne može izmisliti široka ramena.

Tijelo se mora baviti tijelom ako želi rezultat. To samo po sebi sigurno nije lako, ali dobra je vijest da sklekovi u dnevnoj sobi nisu naročito skupi.

Što onda zaključiti iz svega ovoga?

Zapravo je vrlo jednostavno. Svi kvalitetni izvori proteina, sve raskošne teretane, udobne tajice i salate od avokada mogu nam itekako pomoći popločavanju staze uspjeha kojom dolazimo do cilja, ali ništa od nje ako sami njome ne kročimo.

Team Proteka

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

-47%
Nigari Magnezijev klorid 200 g
Nigari Magnezijev klorid 200 g

2,65 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,04 €

-36%
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original
Alpenkrauter Emulsie 100 ml Original

8,40 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 €

Colic Kids_kapi

16,00 €

Teething Kids_kapi

16,00 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni